7 °C Budapest

Megmenekültek a kölcsönre vágyók: nem emeltek a bankok

Pénzcentrum
2007. október 18. 05:55

Kis összeget kis időre: a bankok sem kedvelik Megjött az ősz és elkezdődött az iskola, amely bizonyosan jelentős kiadást jelentett a családok számára. A könyvek, füzetek és atlaszok által a családi költségvetésen ütött lyukat különböző forrásokból lehet pótolni attól függően, hogy várhatóan milyen hosszú lesz a likviditási zavar és mekkora a forráshiány. Rövidtávon és kis összegre a folyószámlahitel, míg hosszú távon a jóval olcsóbb szabad felhasználású jelzáloghitel jelenthet megoldást. A kettő közötti átmenet azok számára, akik nem szeretnék beáldozni a lakásukat, vagy már megterhelték azt, a személyi kölcsön jelenti. Ezen a piacon nézünk most szét bővebben!

Persze az optimális eset az lenne, ha az iskolakezdéssel kapcsolatos, vagy egyéb nagyobb kiadásainkat saját megtakarításainkból tudnánk finanszírozni, és racionális döntéseket hozva, visszaszorítanánk fogyasztásunkat, amikor az árak növekedésével nem tud lépést tartani a pénztárcánk bővülése. Az elért életszínvonalat megtartani kívánó fogyasztók azonban gyakorta döntenek másként, hitelfelvétellel simítva az átmenetinek tartott jövedelem-visszaesést.

A Magyar Nemzeti Bank által szolgáltatott adatok arról tanúskodnak, hogy az elmúlt egy esztendőben hazánkban visszaszorulóban voltak a klasszikus, vagyis fedezet nélküli személyi kölcsönök, melyek esetében a bank a nagyobb kockázat fejében magasabb kamatokat követel meg. Az, hogy a hazai lakosság közel 92 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, lehetőséget nyújt arra, hogy a lakás megterhelése mellett olcsóbb forráshoz jutási lehetőségek, így a szabad felhasználású jelzáloghitelek kerüljenek előtérbe.

A személyi kölcsönök hangsúlyvesztésének ellenére azonban, főként az erős versenynek köszönhetően ebben a szegmensben sem érvényesítik a bankok a legfontosabb deviza esetében megvalósuló kamatemeléseket, így a törlesztőrészletekben negyedévről negyedévre szinte semmilyen változást sem tapasztalhatunk.

2007. október 11. és 16. között ismételten megkérdeztük a kereskedelmi bankokat a jelenleg piacon lévő konstrukciókról, melyeket a törlesztőrészlet és a költségeket magába tömörítő teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlíthatunk össze.

A THM, bár több zavaró jelenség is szerepet játszhat számításában, jobban láttatja a különbséget a különböző ajánlatok között, mert olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

Kérésünkre ez alkalommal a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Volksbank és az UniCredit Bank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat. Az Inter-Európa Banknál továbbra is csak szabad felhasználású jelzáloghiteleket kínál ügyfelei számára.

Ismét egyedül maradt az OTP

Az összehasonlíthatóság kedvéért ez alkalommal is százezer forintot szerettünk volna felvenni 1 esztendős futamidővel. Az apró szegmensben a bankok között ismét egyedül maradt az OTP, mivel egyedül a legnagyobb hazai bank biztosítja ügyfelei számára, hogy ilyen kis összegű hitelt vegyenek fel.


Az első látásra szemkápráztatóan magasnak tűnő THM-ért egyértelműen a 100 ezer forintos hitelösszeg esetében felmerülő, arányiban magas kezdeti költségek okolhatók, melyek mivel a futamidő elején merülnek fel, jelentősen megemelik a teljes hiteldíj mutatót.

Előző körképünkben még a CIB is rendelkezett 100 ezer forintra vonatkozó ajánlattal, a minimál hitelösszeg azonban az elmúlt három hónapban itt is 200 ezer forintra emelkedett. A K&H 150 ezer, a Budapest Bank és a Volksbank 200 ezer, az Erste 250 ezer, a MKB pedig 300 ezer forintban határozza meg a hitelösszeg alsó határát. Míg az UniCredit Banknál a futamidő minimum két év, tehát 24 hónap.

Nyomás alatt a bankok: maradtak a kamatok?

300 ezer kettőre, félmillió 4 évre - megszaporodtak az ajánlatok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 10:44
December 7-én, ma, szerdán este 19.00-kor visszatér a képernyőkre Péterfi Judit egykori televíziós m...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?