3 °C Budapest

Megmenekültek a kölcsönre vágyók: nem emeltek a bankok

Pénzcentrum
2007. október 18. 05:55

Kis összeget kis időre: a bankok sem kedvelik Megjött az ősz és elkezdődött az iskola, amely bizonyosan jelentős kiadást jelentett a családok számára. A könyvek, füzetek és atlaszok által a családi költségvetésen ütött lyukat különböző forrásokból lehet pótolni attól függően, hogy várhatóan milyen hosszú lesz a likviditási zavar és mekkora a forráshiány. Rövidtávon és kis összegre a folyószámlahitel, míg hosszú távon a jóval olcsóbb szabad felhasználású jelzáloghitel jelenthet megoldást. A kettő közötti átmenet azok számára, akik nem szeretnék beáldozni a lakásukat, vagy már megterhelték azt, a személyi kölcsön jelenti. Ezen a piacon nézünk most szét bővebben!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Persze az optimális eset az lenne, ha az iskolakezdéssel kapcsolatos, vagy egyéb nagyobb kiadásainkat saját megtakarításainkból tudnánk finanszírozni, és racionális döntéseket hozva, visszaszorítanánk fogyasztásunkat, amikor az árak növekedésével nem tud lépést tartani a pénztárcánk bővülése. Az elért életszínvonalat megtartani kívánó fogyasztók azonban gyakorta döntenek másként, hitelfelvétellel simítva az átmenetinek tartott jövedelem-visszaesést.

A Magyar Nemzeti Bank által szolgáltatott adatok arról tanúskodnak, hogy az elmúlt egy esztendőben hazánkban visszaszorulóban voltak a klasszikus, vagyis fedezet nélküli személyi kölcsönök, melyek esetében a bank a nagyobb kockázat fejében magasabb kamatokat követel meg. Az, hogy a hazai lakosság közel 92 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, lehetőséget nyújt arra, hogy a lakás megterhelése mellett olcsóbb forráshoz jutási lehetőségek, így a szabad felhasználású jelzáloghitelek kerüljenek előtérbe.

A személyi kölcsönök hangsúlyvesztésének ellenére azonban, főként az erős versenynek köszönhetően ebben a szegmensben sem érvényesítik a bankok a legfontosabb deviza esetében megvalósuló kamatemeléseket, így a törlesztőrészletekben negyedévről negyedévre szinte semmilyen változást sem tapasztalhatunk.

2007. október 11. és 16. között ismételten megkérdeztük a kereskedelmi bankokat a jelenleg piacon lévő konstrukciókról, melyeket a törlesztőrészlet és a költségeket magába tömörítő teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlíthatunk össze.

A THM, bár több zavaró jelenség is szerepet játszhat számításában, jobban láttatja a különbséget a különböző ajánlatok között, mert olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

Kérésünkre ez alkalommal a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Volksbank és az UniCredit Bank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat. Az Inter-Európa Banknál továbbra is csak szabad felhasználású jelzáloghiteleket kínál ügyfelei számára.

Ismét egyedül maradt az OTP

Az összehasonlíthatóság kedvéért ez alkalommal is százezer forintot szerettünk volna felvenni 1 esztendős futamidővel. Az apró szegmensben a bankok között ismét egyedül maradt az OTP, mivel egyedül a legnagyobb hazai bank biztosítja ügyfelei számára, hogy ilyen kis összegű hitelt vegyenek fel.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


Az első látásra szemkápráztatóan magasnak tűnő THM-ért egyértelműen a 100 ezer forintos hitelösszeg esetében felmerülő, arányiban magas kezdeti költségek okolhatók, melyek mivel a futamidő elején merülnek fel, jelentősen megemelik a teljes hiteldíj mutatót.

Előző körképünkben még a CIB is rendelkezett 100 ezer forintra vonatkozó ajánlattal, a minimál hitelösszeg azonban az elmúlt három hónapban itt is 200 ezer forintra emelkedett. A K&H 150 ezer, a Budapest Bank és a Volksbank 200 ezer, az Erste 250 ezer, a MKB pedig 300 ezer forintban határozza meg a hitelösszeg alsó határát. Míg az UniCredit Banknál a futamidő minimum két év, tehát 24 hónap.

Nyomás alatt a bankok: maradtak a kamatok?

300 ezer kettőre, félmillió 4 évre - megszaporodtak az ajánlatok

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?