Megmenekültek a kölcsönre vágyók: nem emeltek a bankok

Pénzcentrum
2007. október 18. 05:55

Kis összeget kis időre: a bankok sem kedvelik Megjött az ősz és elkezdődött az iskola, amely bizonyosan jelentős kiadást jelentett a családok számára. A könyvek, füzetek és atlaszok által a családi költségvetésen ütött lyukat különböző forrásokból lehet pótolni attól függően, hogy várhatóan milyen hosszú lesz a likviditási zavar és mekkora a forráshiány. Rövidtávon és kis összegre a folyószámlahitel, míg hosszú távon a jóval olcsóbb szabad felhasználású jelzáloghitel jelenthet megoldást. A kettő közötti átmenet azok számára, akik nem szeretnék beáldozni a lakásukat, vagy már megterhelték azt, a személyi kölcsön jelenti. Ezen a piacon nézünk most szét bővebben!

Persze az optimális eset az lenne, ha az iskolakezdéssel kapcsolatos, vagy egyéb nagyobb kiadásainkat saját megtakarításainkból tudnánk finanszírozni, és racionális döntéseket hozva, visszaszorítanánk fogyasztásunkat, amikor az árak növekedésével nem tud lépést tartani a pénztárcánk bővülése. Az elért életszínvonalat megtartani kívánó fogyasztók azonban gyakorta döntenek másként, hitelfelvétellel simítva az átmenetinek tartott jövedelem-visszaesést.

A Magyar Nemzeti Bank által szolgáltatott adatok arról tanúskodnak, hogy az elmúlt egy esztendőben hazánkban visszaszorulóban voltak a klasszikus, vagyis fedezet nélküli személyi kölcsönök, melyek esetében a bank a nagyobb kockázat fejében magasabb kamatokat követel meg. Az, hogy a hazai lakosság közel 92 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, lehetőséget nyújt arra, hogy a lakás megterhelése mellett olcsóbb forráshoz jutási lehetőségek, így a szabad felhasználású jelzáloghitelek kerüljenek előtérbe.

A személyi kölcsönök hangsúlyvesztésének ellenére azonban, főként az erős versenynek köszönhetően ebben a szegmensben sem érvényesítik a bankok a legfontosabb deviza esetében megvalósuló kamatemeléseket, így a törlesztőrészletekben negyedévről negyedévre szinte semmilyen változást sem tapasztalhatunk.

2007. október 11. és 16. között ismételten megkérdeztük a kereskedelmi bankokat a jelenleg piacon lévő konstrukciókról, melyeket a törlesztőrészlet és a költségeket magába tömörítő teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlíthatunk össze.

A THM, bár több zavaró jelenség is szerepet játszhat számításában, jobban láttatja a különbséget a különböző ajánlatok között, mert olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

Kérésünkre ez alkalommal a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Volksbank és az UniCredit Bank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat. Az Inter-Európa Banknál továbbra is csak szabad felhasználású jelzáloghiteleket kínál ügyfelei számára.

Ismét egyedül maradt az OTP

Az összehasonlíthatóság kedvéért ez alkalommal is százezer forintot szerettünk volna felvenni 1 esztendős futamidővel. Az apró szegmensben a bankok között ismét egyedül maradt az OTP, mivel egyedül a legnagyobb hazai bank biztosítja ügyfelei számára, hogy ilyen kis összegű hitelt vegyenek fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az első látásra szemkápráztatóan magasnak tűnő THM-ért egyértelműen a 100 ezer forintos hitelösszeg esetében felmerülő, arányiban magas kezdeti költségek okolhatók, melyek mivel a futamidő elején merülnek fel, jelentősen megemelik a teljes hiteldíj mutatót.

Előző körképünkben még a CIB is rendelkezett 100 ezer forintra vonatkozó ajánlattal, a minimál hitelösszeg azonban az elmúlt három hónapban itt is 200 ezer forintra emelkedett. A K&H 150 ezer, a Budapest Bank és a Volksbank 200 ezer, az Erste 250 ezer, a MKB pedig 300 ezer forintban határozza meg a hitelösszeg alsó határát. Míg az UniCredit Banknál a futamidő minimum két év, tehát 24 hónap.

Nyomás alatt a bankok: maradtak a kamatok?

300 ezer kettőre, félmillió 4 évre - megszaporodtak az ajánlatok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm