13 °C Budapest

Hol vegyél fel lakáshitelt? Megadjuk a választ...

Pénzcentrum
2007. október 29. 05:55

Nem mozdult az állóvíz, maradtak a kamatok A magyar hitelfelvevők az elmúlt három hónapban is keveset érezhettek a nemzetközi és a hazai kamatkörnyezet változásából: míg az Európai Központi Bank és a Svájci Nemzeti Bank tovább növelte az irányadó rátát, addig a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat 7,50 százalékra való csökkentése mellett döntött. A bankok adatai arról tanúskodnak, hogy a hazai pénzintézetek mind a növekedést, mind pedig a csökkenést elnyelték. Lássuk, mennyiért kapunk 2007. októberében lakáshitelt!

Az összehasonlíthatóság kedvéért ismét 20 éves futamidővel szerettünk volna 5, illetőleg 10 millió forintot felvenni forintban, svájci frankban és devizában. A forinthitelek esetében arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan alakulnak a költségek attól függően, hogy az általunk kiválasztott és az ügyletbe fedezetként bevont ingatlan használt vagy új.


Az adatgyűjtést 2007. október 24-26. között végeztük, kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, az Erste Bank, az FHB, az IEB, az MKB, az OTP, a Raffeisen, az UniCredit Bank és a Volksbank tett ajánlatot az általunk felvázolt feltételekre.


Ez alkalommal arról is megkérdeztük a kereskedelmi bankokat, hogy fontolóra veszik-e, illetve tervezik-e az alacsonyabb alapkamat miatt kedvezőbb feltételeket, de nagyobb kockázatot magában rejtő jenhitel bevezetésének lehetőségét. Japán jenben denominált konstrukcióval elsőként az OTP Bank jelent meg a magyar piacon, a termékről bővebben már egy korábbi cikkünkben szóltunk.

Fizess, hogy lakáshitelt kaphass! Leleplezett kezdeti költségek...

Megmerevedett törlesztőrészletek - csak egy van, aki váltott

Elsőként tekintsük végig, hogy hogyan alakulnak a teljes hiteldíj mutatók, illetve a törlesztőrészletek a különböző devizanemek esetében, ha 5 millió forintot szeretnénk felvenni 20 évre. Az alapkamatok változását látva arra a következtetésre kellene jutnunk, hogy a különböző konstrukciók között korábban tapasztalható különbségnek csökkennie, a devizában denominált hitelek forinthitelekkel szembeni előnyének olvadni kellett volna.


A számok azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Amennyiben a bankok a devizahitelek esetében engednének a romló kamatkörnyezet hatásának, a kamatoknak és ezzel együtt a törlesztőrészleteknek is emelkednie kellett volna. Ha a svájci jegybank emel az kettős negatív hatással lehet a hitelfelvevőkre és a hitelesekre, egyrészről az alapkamat emelésének hatására várhatóan emelkednek fognak a hitelek kamatai. Másrészről a kamatok emelkedése keresletet generál az adott ország valutája iránt, így az várhatóan erősödni fog.


Ha mindez a svájci irányadó rátával történik az számunkra, magyar hitelesek számára azt jelenti, hogy hatványozottan fog emelkedni a törlesztőrészlet, hiszen a hitel kamatának növekedése mellett, az árfolyam erősödése miatt, egyre több forintot kell majd adnunk egy frankért.


A bankok által októberben közölt számok azonban arról tanúskodnak, hogy a hazai pénzintézetek főként az ügyfelekért folytatott erős versenynek köszönhetően arra kényszerülnek, hogy saját hasznukat csökkentve továbbra is a korábban jellemző szinten tartsák a kamatokat.

A forinthitelek így továbbra is csakis abban az esetben mondhatóak versenyképesnek, ha a hitelfelvevő jogosult valamilyen közvetett állami támogatás igénybevételére. A Nemzeti Bank adatai arról tanúskodnak, hogy egyre kevesebb támogatott lakáshitelt vesz fel a lakosság, ebben a svájci frank alapú hitelek olcsósága mellett jelentős szerepet játszik, hogy a támogatott hitelek esetében jóval kisebb a finanszírozási arány, így például a hitelfelvevő nem tud az ingatlan teljes vételárára pénzt szerezni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyedül az FHB Bank hívta fel a figyelmet arra, hogy a svájci frank alapú kölcsön drágulása miatt az általa ajánlott forint- és devizahitelek törlesztőrészlete olyan szoros közelségbe került, melynél az árfolyamkockázatot kiküszöbölendő indokolt lehet a forint mellett voksolni a svájci frankkal szemben.

Az euró a magasabb kamatszintnek köszönhetően továbbra sem versenyképes a svájci frankban denominált konstrukciókkal szemben, de sok esetben még a forinthitelekkel szemben sem. Az euróhitelek esetében az egyetlen pozitívumot az jelentheti, hogy az euró bevezetésekor a hitelt választó mindenképpen mentesül az átállással kapcsolatos kockázatoktól, a jelen állás szerint azonban ezért a védelemért nem érdemes fizetni, és nem is fizetnek ennyit a hazai hitelesek.

A forinthitelek esetében az összehasonlításnál problémát okozhat, hogy egyes bankok a támogatott, míg mások a piaci kamatozású konstrukciójukat ajánlották nekünk. Tovább gondot jelenthet, hogy a bankok, saját ajánlatukat jobb színben feltüntetendő, különböző technikákat alkalmaznak a törlesztőrészletek csökkentésére, illetve a THM kedvezőbbé tételére.

Megbízol a THM-ben? Íme az apró trükkök!

Olcsó kölcsön nagy kockázat: remegnek a bankok?

10 millió forintot 20 évre: mit ajánlanak a bankok?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem