13 °C Budapest

Nemcsak részvény van a világon: fektessünk aranyba!

Pénzcentrum
2007. október 8. 12:00

A mindig értékálló arany... Egyre többen gondolkodnak el azon, hogy a bankbetét nem biztos, hogy a legmegfelelőbb befektetési forma. Ugyan alacsony a kockázata, a hozama sem jelentős, ami a kamatadó bevezetése óta még rosszabb kilátásokat mutat. Így ha valaki nagyot szeretne kaszálni, más vizek felé kell eveznie. Nézzük meg miért érdemes aranyba fektetni...

A ma már csak filmekben látható aranyláz a múlté. Számos magát szerencsésnek érző ember próbált szerencsét a mesés vagyon megtalálásában. Ma viszont már a nemesfémeket alapvetően ipari kitermeléssel nyerik, és a legnagyobb aranylelőhely pedig a Dél-Afrikai Köztársaságban található.

Ez a világ legjelentősebb nemesfém-kitermelője, az ércekben található aranykészlet 40 százaléka (45 ezer tonna) és a platinacsoporthoz tartozó fémek több mint 90 százaléka (67 ezer tonna) ezekből a bányákból kerül elő. Emellett vannak lelőhelyek az USA-ban, Kanadában, a FÁK országaiban és Ausztráliában is. Az arany kinyerése ma már csak ritkán történik aranymosással, szilárd kőzetekből akár 2 gramm/tonna arany nyerhető ki.

Az arany a korábbi, pénzzel való szoros összefonódásának köszönhetően általános értékmérő eszközzé is vált, így sok magánszemély is igyekszik menedékre találni ennél a befektetési formánál. Korábban mint végső mentsvár volt jelen az emberek életében, ha a dollár vagy a részvények árfolyama esni kezdett, sok befektető az arany felé fordult.

Ma már ez nincs így, az arany árfolyama nem állandó. A '80-as és '90-es években az árfolyam kisebb megszakításokkal, de jórészt csökkenést mutatott, miközben ugyanebben az időszakban az amerikai részvényindex folyamatosan emelkedett. Ez az ezredforduló táján érte el csúcspontját, amikor az arany árfolyama történelmi mélypontra süllyedt.

Napjainkban az árfolyam a keresletnek és a kínálatnak megfelelően szabadon mozog. Ennek leginkább az az oka, hogy a nagy piaci szereplők jelentek meg az aranybefektetések területén, olyan intézményi befektetők, mint a befektetési alapok, és a hatalmas összegű magukkal hozott pénznek köszönhetően meghatározóvá váltak az arany piacán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befektetési alapok viszont részvényeket is tartanak a portfoliójukban, így ha azok árfolyama csökken, a veszteséget pótolni kell, amihez a szükséges tőkét olyan területről fogják elvonni, amelyek nem reagálnak olyan hirtelen a piaci változásokra. Ha a pénzt elkezdik kivonni az arany területéről, akkor előbb-utóbb annak az árfolyama is csökkenni fog, így közvetve, de a részvénypiaci mozgások hatással lesznek rá.


Az aranykereskedéssel foglalkozó tőzsdék több lehetőséget is biztosítanak az aranybefektetést kereső ügyfeleknek, mint például a rúdarany, az aranyérme, vagy akár a bányarészvények is. Az aranybefektetések különböző formái sokszor ugyanúgy megtalálhatóak egy-egy befektető portfoliójában, mint bármely részvény.

A piaci értékét pont az adja, hogy korlátozott számban van csak jelen a gazdaságban, és a kitermelés nem ér el akkora volument, mint a felhasználás. Az aranykészletek legnagyobb részét az ékszeripar használja fel, leginkább a kínai és az indiai középosztály hóbortjait kiszolgálva. A bankok korábban jelentős stratégiai aranykészlettel rendelkeztek, amivel kereskedtek is, ma viszont már csak az amerikai jegybanknak van jelentős aranytartaléka.

Miért érdemes aranyba fektetni?

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm