Nemcsak részvény van a világon: fektessünk aranyba!

Pénzcentrum
2007. október 8. 12:00

A mindig értékálló arany... Egyre többen gondolkodnak el azon, hogy a bankbetét nem biztos, hogy a legmegfelelőbb befektetési forma. Ugyan alacsony a kockázata, a hozama sem jelentős, ami a kamatadó bevezetése óta még rosszabb kilátásokat mutat. Így ha valaki nagyot szeretne kaszálni, más vizek felé kell eveznie. Nézzük meg miért érdemes aranyba fektetni...

A ma már csak filmekben látható aranyláz a múlté. Számos magát szerencsésnek érző ember próbált szerencsét a mesés vagyon megtalálásában. Ma viszont már a nemesfémeket alapvetően ipari kitermeléssel nyerik, és a legnagyobb aranylelőhely pedig a Dél-Afrikai Köztársaságban található.

Ez a világ legjelentősebb nemesfém-kitermelője, az ércekben található aranykészlet 40 százaléka (45 ezer tonna) és a platinacsoporthoz tartozó fémek több mint 90 százaléka (67 ezer tonna) ezekből a bányákból kerül elő. Emellett vannak lelőhelyek az USA-ban, Kanadában, a FÁK országaiban és Ausztráliában is. Az arany kinyerése ma már csak ritkán történik aranymosással, szilárd kőzetekből akár 2 gramm/tonna arany nyerhető ki.

Az arany a korábbi, pénzzel való szoros összefonódásának köszönhetően általános értékmérő eszközzé is vált, így sok magánszemély is igyekszik menedékre találni ennél a befektetési formánál. Korábban mint végső mentsvár volt jelen az emberek életében, ha a dollár vagy a részvények árfolyama esni kezdett, sok befektető az arany felé fordult.

Ma már ez nincs így, az arany árfolyama nem állandó. A '80-as és '90-es években az árfolyam kisebb megszakításokkal, de jórészt csökkenést mutatott, miközben ugyanebben az időszakban az amerikai részvényindex folyamatosan emelkedett. Ez az ezredforduló táján érte el csúcspontját, amikor az arany árfolyama történelmi mélypontra süllyedt.

Napjainkban az árfolyam a keresletnek és a kínálatnak megfelelően szabadon mozog. Ennek leginkább az az oka, hogy a nagy piaci szereplők jelentek meg az aranybefektetések területén, olyan intézményi befektetők, mint a befektetési alapok, és a hatalmas összegű magukkal hozott pénznek köszönhetően meghatározóvá váltak az arany piacán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetési alapok viszont részvényeket is tartanak a portfoliójukban, így ha azok árfolyama csökken, a veszteséget pótolni kell, amihez a szükséges tőkét olyan területről fogják elvonni, amelyek nem reagálnak olyan hirtelen a piaci változásokra. Ha a pénzt elkezdik kivonni az arany területéről, akkor előbb-utóbb annak az árfolyama is csökkenni fog, így közvetve, de a részvénypiaci mozgások hatással lesznek rá.


Az aranykereskedéssel foglalkozó tőzsdék több lehetőséget is biztosítanak az aranybefektetést kereső ügyfeleknek, mint például a rúdarany, az aranyérme, vagy akár a bányarészvények is. Az aranybefektetések különböző formái sokszor ugyanúgy megtalálhatóak egy-egy befektető portfoliójában, mint bármely részvény.

A piaci értékét pont az adja, hogy korlátozott számban van csak jelen a gazdaságban, és a kitermelés nem ér el akkora volument, mint a felhasználás. Az aranykészletek legnagyobb részét az ékszeripar használja fel, leginkább a kínai és az indiai középosztály hóbortjait kiszolgálva. A bankok korábban jelentős stratégiai aranykészlettel rendelkeztek, amivel kereskedtek is, ma viszont már csak az amerikai jegybanknak van jelentős aranytartaléka.

Miért érdemes aranyba fektetni?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35