Külföldön húzzák le a lopott kártyákat: mennyit keresnek vele?

Pénzcentrum
2007. október 5. 10:30

A tengerentúlon felvirágozóban vannak a hitelkártya csalások a legújabb felmérés szerint. Az első félévben ugyanis megkétszereződött a hitelkártyákhoz kötődő visszaélések száma, mivel a brit új biztonsági intézkedések bevezetésének hatására a csalók külföldön próbálkoznak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Nagy-Britanniában kiadott hitel és betéti kártyákkal kapcsolatos tengerentúli visszaélések 126 százalékkal megnőttek az év első hat hónapjában, összesen 108,8 millió font (39,6 milliárd forint) értékre. Eközben a hamis kártyahasználatok 4 százalékkal csökkentek a brit szigeteken, a csalások összege így 154,8 millió fontra (56,347 milliárd forint) esett.

A felmérést végző cég egyértelműen a Chip and Pin rendszer bevezetésének tulajdonította a változást, ami jelentősen lecsökkentette a hamis és lopott kártyák használatának lehetőségét. De az is igaz, hogy ez csak annyiban jelentett változást, hogy ezentúl külföldre viszik a kártyákat, és ott próbálkoznak a visszaélésekkel.

Hazánk a chip-migrációs folyamatban jelentős lemaradással küzd, még mindig a tisztán mágnes csíkos kártyák vannak többségben. A chip and PIN rendszer szélesebb körű elterjedése itthon is fontos lenne. Magában persze semmit nem ér, ha a bankkártyára a mágnescsík mellé egy chip is felkerül, az újításhoz alkalmazkodnia kell az ATM és POS hálózatnak is.

Ugyanis ha egy chipkártyát behelyezünk egy olyan ATM-be, mely csak mágneskártyát tud kezelni és nem ismeri fel a chipet, akkor a tranzakció a mágnescsík segítségével végrehajtódik. A kártyahamisítóknak jelenleg tehát nem okoz gondot egy chipkártyát chip nélkül lemásolni és egy felkészületlen automatánál használni, így ezt alkalmazzák a brit kártyák esetében is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt a helyzetet igyekszik megváltoztatni az ún. Liability shift, mely a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Európán belüli nemzetközi forgalomban felmerült visszaélések esetén a kárt az a fél viseli majd, aki nem látja el kártyáit chip-pel, illetve nem biztosítja ATM és POS berendezésein a chip alapú elfogadást. Az új kárviselési szabály remélhetőleg fokozza a chip-migráció dinamikáját és egyben az ügyfelek biztonságát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09