6 °C Budapest

Külföldön húzzák le a lopott kártyákat: mennyit keresnek vele?

Pénzcentrum
2007. október 5. 10:30

A tengerentúlon felvirágozóban vannak a hitelkártya csalások a legújabb felmérés szerint. Az első félévben ugyanis megkétszereződött a hitelkártyákhoz kötődő visszaélések száma, mivel a brit új biztonsági intézkedések bevezetésének hatására a csalók külföldön próbálkoznak.

A Nagy-Britanniában kiadott hitel és betéti kártyákkal kapcsolatos tengerentúli visszaélések 126 százalékkal megnőttek az év első hat hónapjában, összesen 108,8 millió font (39,6 milliárd forint) értékre. Eközben a hamis kártyahasználatok 4 százalékkal csökkentek a brit szigeteken, a csalások összege így 154,8 millió fontra (56,347 milliárd forint) esett.

A felmérést végző cég egyértelműen a Chip and Pin rendszer bevezetésének tulajdonította a változást, ami jelentősen lecsökkentette a hamis és lopott kártyák használatának lehetőségét. De az is igaz, hogy ez csak annyiban jelentett változást, hogy ezentúl külföldre viszik a kártyákat, és ott próbálkoznak a visszaélésekkel.

Hazánk a chip-migrációs folyamatban jelentős lemaradással küzd, még mindig a tisztán mágnes csíkos kártyák vannak többségben. A chip and PIN rendszer szélesebb körű elterjedése itthon is fontos lenne. Magában persze semmit nem ér, ha a bankkártyára a mágnescsík mellé egy chip is felkerül, az újításhoz alkalmazkodnia kell az ATM és POS hálózatnak is.

Ugyanis ha egy chipkártyát behelyezünk egy olyan ATM-be, mely csak mágneskártyát tud kezelni és nem ismeri fel a chipet, akkor a tranzakció a mágnescsík segítségével végrehajtódik. A kártyahamisítóknak jelenleg tehát nem okoz gondot egy chipkártyát chip nélkül lemásolni és egy felkészületlen automatánál használni, így ezt alkalmazzák a brit kártyák esetében is.

Ezt a helyzetet igyekszik megváltoztatni az ún. Liability shift, mely a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Európán belüli nemzetközi forgalomban felmerült visszaélések esetén a kárt az a fél viseli majd, aki nem látja el kártyáit chip-pel, illetve nem biztosítja ATM és POS berendezésein a chip alapú elfogadást. Az új kárviselési szabály remélhetőleg fokozza a chip-migráció dinamikáját és egyben az ügyfelek biztonságát.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?