3 °C Budapest

Új trükkökkel vernek át! Amit nem reklámoznak a hitelkártyáról...

Pénzcentrum
2007. április 23. 05:40

Számtalanszor felhívtuk már Olvasóink figyelmét arra, hogy ha ügyesen használják a bankok által egyre inkább rájuk tukmált hitelkártyát, akkor valóban kamatmentesen használhatják a bank pénzét. Hazánkban ugyan egyelőre még nagyon messze lehetünk a tudatos kártyahasználattól, a nálunk fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban azonban a bankok már szembesültek a problémával, hogy ügyfeleik kihasználják a termék előnyös tulajdonságait, így nem hoznak túl sok hasznot.

A kialakult "problémát" természetesen úgy igyekeznek megoldani, hogy az ügyfelek számára előnytelen irányba változtatják a plasztikok kondícióit, a legtöbb esetben megfelelő kommunikáció nélkül. Mivel a piaci fejlettség bizonyos szintjén ezek a fogások úgyis előkerülnek, jobb előre felkészülni, mi várhat ránk, ha egyszer végre tömegesen megtanuljuk használni a hitelkártyát és ezáltal kevesebb banki profitot termelünk. Lássuk a legújabb buktatókat!

Az új hullámos trükkök többsége a készpénzes tranzakciókat érinti, mielőtt azonban nyugodtan dőlnénk hátra, hogy ugyan ki vesz fel készpénzt hitelkártyával, ébredjünk fel és fogadjuk el, hogy ma már nem csak a készpénzfelvétel számít készpénzes tranzakciónak, legalábbis Nagy-Britanniában már nem!

Az ebbe a körbe sorolt tranzakciók azért bírnak kiemelt jelentőséggel, mert utánuk extra díjat és a szigetországban magasabb kamatot kell fizetnünk, valamint az esetek többségében kamatmentes periódusra sem számíthatunk. (Az Association of Payment Clearing Services adatai szerint 2006-ban brit hitelkártyákkal összesen 8,22 milliárd font készpénzt vettek fel, mely tranzakciók csak díjbevételben 164 millió fontot hoztak a bankoknak, és akkor erre jön még a kamat. Itt érdemes egy fél mondat erejéig megjegyezni, hogy a brit bankok nem tétlenkedtek: a készpénzes tranzakciókat terhelő hitelkártya kamatokat is jelentősen megemelték.)

A díjakkal persze többé-kevésbé tisztában vannak az ügyfelek, azzal azonban már korántsem, hogy hol mi számít készpénzes műveletnek. Nincs egységes definíció arra vonatkozóan, hogy mi számít készpénzes tranzakciónak, ennek megfelelően szinte bankonként változik (de mindenhol szélesedik) az ide besorolt kör, amiről csak az apró betűs részben tájékozódhatnak az ügyfelek. (Erre az esetek többségében csak akkor kerül sor, amikor az első kivonaton meglepő, esetleg megrázó számokat látnak...)

Az átláthatatlan összevisszaságot világítsuk meg néhány konkrétummal! A Royal Bank of Scotland a készpénzes tranzakciók kondícióit kiterjesztette a "pénzhelyettesítők körére" is. (Ez igen komikusan hangzik, tekintve hogy a plasztik maga is a készpénz helyettesítés eszköze lenne, de nézzük miről van szó pontosan!) Hiába vásárol valaki előre feltöltött ajándékkártyát (amilyen nálunk például az OTP Meglepetés Kártyája) vagy vásárlási utalványt, ezek ugyanis annak ellenére készpénzes tranzakciónak minősülnek, hogy a kártyát valóban vásárlásra használta az ügyfél. Ebbe a körbe tartozik az online átutalás is és az internetes e-számlákra (pl. PayPal, MoneyBookers) történő utalás is, valamint többek között a jelzáloghitel törlesztés rendszeres utalása is. (Hangsúlyozzuk, hogy a "készpénzes tranzakcióknál" a vásárláshoz képest nagyságrendileg kétszeres a felszámított kamat mértéke a szigetországban, a megsarcolt kör kibővítése így óriási terhet jelent a kártyabirtokosoknak.)

A Lloyds esetében a sportfogadás és az online szerencsejáték tranzakciók is a kiemelt körbe tartoznak, a prepaid bankkártyák és a vásárlási utalványok azonban nem. Ennél a banknál nincs kamatmentes periódus a "készpénzes műveleteknél", a Royal Bank of Scotlandnál azonban van.

Az online szerencsejáték tranzakciókkal kapcsolatban a legtöbb bank szigorított, lépésüket pedig azzal magyarázzák, hogy a hagyományos kaszinókban sem használható a hitelkártya, ha valaki hitelre akar játszani, annak készpénzt kell felvennie.

A jelenlegi szituáció kezd kaotikussá válni Nagy-Britanniában, ahol több millió embernek egynél több hitelkártyája van, így kénytelen lenne észben tartani, hogy melyikkel milyen művelet minek minősül és ennek megfelelően mennyibe kerül.

Magyarországon egyelőre a kevésbé komplex kondíciókat sem értik maradéktalanul az ügyfelek. Nálunk a tárgyalt területen egyszerűen arról van szó, hogy a készpénzfelvételre sehol nem jár kamatmentes periódus és meglehetősen magas díjjal büntetik a bankok az ilyen tranzakcióra vetemedő ügyfelet. Az egyszeri díj és a kamat mellett azonban nem kell másra számítani, hiszen nálunk kamatozás tekintetében nem kezelik differenciáltan a bankok a vásárlási és a készpénzfelvételi műveleteket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?