13 °C Budapest

Ki fizet, ha visszaélnek a bankkártyáddal? Ne számíts sok jóra!

Pénzcentrum
2007. április 19. 05:40

Bankkártyája szinte mindenkinek van, sokaknak több plasztik is lapul a pénztárcájában, mostanság pedig egyre többen gondolkodnak azon, hogy régen meglévő betéti kártyájuk mellé (amit itthon egyszerűen csak bankkártyának hívunk) hitelkártyát is igényeljenek. Korántsem arról van persze szó, hogy a lakosság egyre nagyobb része tudatosan, alapos tájékozódást követően jutna arra a következtetésre, hogy hitelkártyára van szüksége, egyszerűen csak azt látjuk a reklámokban, hogy ez a divat és ilyen nekünk is kell.

Jelen összeállításunkban nem a hitelkártya-használat titkaiba avatjuk be Olvasóinkat, mivel ezt korábban már több felvonásban megtettük, sokkal inkább a plasztikokkal kapcsolatos biztonsági kockázatokat vázoljuk fel, majd kitérünk arra, hogy ki viseli a károkat egy esetleges kártyalopás vagy hamisítás esetén a gyakorlatban és mit írna elő a jogszabály elvileg. Előrebocsátjuk, a kettő között azért van eltérés, legalábbis a számok erre engednek következtetni...

Károk és veszteségek: sokkolóak a számok?

A hosszas szöveges taglalás helyett a szemléletes grafikonok mellett néhány összefoglaló mondattal igyekszünk összegezni a jelenlegi helyzetet az MNB 2006. I. féléves adatai alapján.

A probléma komolyságát jelzi, hogy a tavalyi esztendő első felében felmerült kár értéke 135 millió forint volt, mely 30%-os év/év alapú növekedésnek felel meg. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a kárösszeg kibocsátói forgalomhoz viszonyított aránya gyakorlatilag nem mutat változást egy éves távlatban.

Év/év alapon 2006. első hat hónapjában 80%-kal emelkedett a hamisított kártyákkal lebonyolított műveletekből eredő kár, így ezen szegmens szelete a teljes kárösszegen belül 48%-ra nőtt. Ebben természetesen komoly szerepet játszik, hogy hazánk a chip-migrációs folyamatban jelentős lemaradással küzd, még mindig a tisztán mágnescsíkos kártyák vannak többségben.

A visszaélések darabszámát és a kárösszegeket az alábbi grafikon segítségével mutatjuk be:


Ki viseli a veszteséget? - Jogszabály kontra valóság

2006. első féléve során a visszaélésekből adódó veszteség 132 millió forintot tett ki, melynek 40%-át a kibocsátó bankok viselték, 46%-át ráterhelték kártyabirtokos ügyfeleikre, 14%-át pedig áthárították az elfogadó bankokra. (A kártyabirtokosokra terhelt veszteségarány 2005-ben emelkedett jelentősen, 35%-ról 48%-ra, ehhez képest 2006-ra minimális a csökkenés mértéke.)

Olvasóinkat minden bizonnyal az érdekli leginkább, hogy mikor kell nekik viselniük a kárt, azaz mikor nem vállalja ezt át a kibocsátó vagy a kártyaelfogadó bank. Ezt alapvetően a pénzforgalomról szóló kormányrendelet szabályozza, melyet az alábbiakban foglalhatunk tömören össze:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- a kártyabirtokos köteles haladéktalanul bejelenteni a kibocsátó banknak, ha kártyáját eltulajdonították, vagy bármiféle rendellenességet észlel,
- ha a kár nem a kártyabirtokos szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása folytán következett be, akkor a birtokos a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett kárt legfeljebb 45 ezer forintig viseli,
- a bejelentést követően keletkezett kárt a kibocsátó viseli.

Fontos tehát kiemelni, hogy a kibocsátó mentesül felelőssége alól, ha bizonyítja, hogy a kár a kártyabirtokos szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott szerződésszegése folytán következett be.

Ha rápillantunk a következő grafikonra, rögtön láthatjuk, hogy ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az elveszett és ellopott kártyák használtából eredő veszteséget az esetek többségében a kibocsátó bank a kártyabirtokosra hárítja át, arra hivatkozva, hogy az ügyfél nem a szerződésben előírtaknak megfelelően járt el, minden szerződés rögzíti ugyanis, hogy a PIN kódot senkinek nem szabad elárulni. (A pénz leszedéséhez pedig erre kétségkívül szükség van...)

Ennek tudható be tehát, hogy a szimpatikus jogszabályi 45 ezer forintos korlát ellenére mind értékben, mind százalékban igen magas az ügyfelek kár-viselése.

Mi lesz a biztonsággal? Megvan az új "hunyó"!

Szakértők szerint a biztonsági kockázatokat nagyban mérsékelhetné a chip and PIN rendszer szélesebb körű elterjedése. Magában persze semmit nem ér, ha a bankkártyára a mágnescsík mellé egy chip is felkerül, az újításhoz alkalmazkodnia kell az ATM és POS hálózatnak is. Mindez abból adódik, hogy ha egy chipkártyát behelyezünk egy olyan ATM-be, mely csak mágneskártyát tud kezelni és nem ismeri fel a chipet, akkor a tranzakció a mágnescsík segítségével végrehajtódik. A kártyahamisítóknak jelenleg tehát nem okoz gondot egy chipkártyát chip nélkül lemásolni és egy felkészületlen automatánál használni.

Ezt a helyzetet igyekszik megváltoztatni az ún. Liability shift, mely a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Európán belüli nemzetközi forgalomban felmerült visszaélések esetén a kárt az a fél viseli majd, aki nem látja el kártyáit chip-pel, illetve nem biztosítja ATM és POS berendezésein a chip alapú elfogadást. Az új kárviselési szabály remélhetőleg fokozza a chip-migráció dinamikáját és egyben az ügyfelek biztonságát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm