13 °C Budapest

Gyerekvállalás pénzért: egyre több lakáshiteles bukik bele

Pénzcentrum
2007. október 1. 05:55

Első látásra fájdalommentes megoldásnak tűnik, hogy a még gyermektelen, de gyermekvállalást tervező fiatal házaspárok első lakásuk megvásárlásához közvetlen állami támogatás vesznek igénybe. Ennek lehetőségét a megelőlegező kölcsön teremti meg, napjaink válási statisztikáit és a gyermekvállalás időpontjának folyamatos kitolódását látva jogosan merül fel a kérdés, vajon hányan járnak pórul, és fizetik vissza a megelőlegezett kölcsönt?

A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy a közvetlen állami támogatás ezen fajtáját igénybe vevők hány százalékánál alakul át végül a megelőlegező kölcsön hitellé, tehát hányan vannak, akik végül nem teljesítik a szerződésben felvállalt feltételt. Előre kell bocsátanunk, hogy a pénzintézetek nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy az állami támogatást kihasználók között milyen arányban vannak, akik esetében végül nem születnek meg a gyerekek. Mivel nem szeretnénk ezeket a bankokat előnytelen helyzetbe hozni, a következőkben nem nevesítjük őket.

De mielőtt megtudnánk, hogy hogyan állnak a gyermekvállalással a megelőlegező kölcsönt igénylő fiatalok, tekintsük végig, hogy mit is jelent pontosan ez a támogatási forma, és milyen buktatói vannak az igénybevételének.

40 éven felüliek kíméljenek

A megelőlegező kölcsönt 40 éven aluli házaspárok vehetik igénybe, akik vállalják, hogy vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötési, építés esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától számított 4 vagy 8 éven belül megszületik gyermekük, gyermekeik.

Azok a házaspárok, akiknek már van egy gyermekük még egy, gyermektelen házaspárok pedig két gyermeket vállalhatnak. Az utánuk járó közvetlen állami támogatást összege megegyezik a lakásépítési támogatás összegével, tehát egy gyermek után 900 ezer, a második gyermek után pedig 1,5 millió forintot kaphatnak a fiatalok.

A megelőlegező kölcsön az állami támogatásokról szóló kormányhatározatban meghatározott célja, hogy segítséget nyújtson az első lakásvásárlók számára az önrész előteremtésében. Amennyiben a hitelintézet a fedezetként felajánlott ingatlant megfelelőnek minősíti, a vállalt gyermekek utáni állami támogatást meghitelezi a támogatásra jogosultak részére.

A türelmi időszak alatt a támogatást igénybevevőket, a szerződésmódosítással kapcsolatos díjakat kivéve, fizetési kötelezettség nem terheli, minden törlesztéssel kapcsolatosan felmerülő költséget (kamatot, egyéb szolgáltatás költségét) az állam fizet meg.

Itt az első hiba: nem elég ha megszületik

Az egyik kereskedelmi banktól azt az információt kaptuk, hogy a pénzintézet portfoliójában található megelőlegező kölcsönök esetében a gondot nem a gyermekek megszületésének elmaradása, vagy a válás okozza, hanem az, hogy az ügyfelek elfeledkeznek a feltételek teljesítéséről szóló igazolások benyújtásáról.

A megelőlegező kölcsönt érintő bármilyen változásról a bankot hatvan napon belül értesíteni kell. Ennek jelentősége, hogy a megelőlegező kölcsön azonnal hitellé alakul át, amint a házasság felbomlik, illetve az állam akkor teljesít a bank felé, ha bizonyítani tudja, hogy a gyermekek megszülettek.

Komoly adminisztrációs problémát jelent, ha a gyermekek megszületnek, de a bank a megfelelő igazolás hiányában továbbra is kamatot szed az államtól, illetve gondot jelenthet az is, hogy a szerződő felek teljesítették a szerződésben foglaltakat, de erre a türelmi idő lejártáig nem derül fény.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi történik, ha nem jön össze?

Abban az esetben, ha a gyermek megszületése bizonyíthatóan a támogatást igénybe vevőktől független körülmények miatt nem következik be, az állam kifizeti a bank által megelőlegezett támogatást. A lakáscélú állami támogatások szóló 12/2001 I. 31. kormányrendeletben rögzítettek alapján az állam három esetben fizeti ki a támogatás összegét, akkor is ha a feltételen nem teljesülnek:
• ha a házastársak egyik a türelmi idő alatt elhalálozik, vagy 67 százaléknál nagyobb mértékben megrokkan, illetve
• ha a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva születik.

A kormányrendelet nem sorolja ezen események közé azt, ha a házaspár orvosi dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy nem lehet gyermekük. Ebben az esetben a megoldást az örökbefogadás jelenti, az idevonatkozó jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az örökbefogadott, illetve a bírósági vagy hatósági határozat következtében háztartása került vérszerinti gyermekkel is teljesíthetők a feltételek.

Szaporodnak a válások, a visszafizetések is

A válaszadó bankok arról számoltak be, hogy a válások és a gyermekvállalás időpontjának kitolódása miatt egyre szaporodik azon megelőlegező kölcsönök száma, melyek a támogatás visszafizetésével végződnek, a pontos arányokról azonban érthetően nem akartak információt adni.

Az mindenesetre mindenképpen elgondolkodtató, hogy 2006-ben majd 25 ezer házasság végződött válással, a válások arány pedig a pontosan a megelőlegező kölcsönben érintett korosztályban volt a legmagasabb, 25-28 százalék.

A válás mellett problémát jelent, hogy a szülők mégsem teljesítik a szerződésben felvállalt kötelezettségüket, illetve a gyermekvállalás költségeinek kifizetését minél tovább halasztva végül kicsúsznak az időből. Fontos tudnivaló, hogy a megelőlegező kölcsön türelmi ideje egyetlen alkalommal a terhesség idejével meghosszabbodik, amennyiben a jogosultak a határidő lejártáig, orvosi dokumentumokkal, bizonyítani tudják azt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm