8 °C Budapest

Gyerekvállalás pénzért: egyre több lakáshiteles bukik bele

Pénzcentrum
2007. október 1. 05:55

Első látásra fájdalommentes megoldásnak tűnik, hogy a még gyermektelen, de gyermekvállalást tervező fiatal házaspárok első lakásuk megvásárlásához közvetlen állami támogatás vesznek igénybe. Ennek lehetőségét a megelőlegező kölcsön teremti meg, napjaink válási statisztikáit és a gyermekvállalás időpontjának folyamatos kitolódását látva jogosan merül fel a kérdés, vajon hányan járnak pórul, és fizetik vissza a megelőlegezett kölcsönt?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy a közvetlen állami támogatás ezen fajtáját igénybe vevők hány százalékánál alakul át végül a megelőlegező kölcsön hitellé, tehát hányan vannak, akik végül nem teljesítik a szerződésben felvállalt feltételt. Előre kell bocsátanunk, hogy a pénzintézetek nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy az állami támogatást kihasználók között milyen arányban vannak, akik esetében végül nem születnek meg a gyerekek. Mivel nem szeretnénk ezeket a bankokat előnytelen helyzetbe hozni, a következőkben nem nevesítjük őket.

De mielőtt megtudnánk, hogy hogyan állnak a gyermekvállalással a megelőlegező kölcsönt igénylő fiatalok, tekintsük végig, hogy mit is jelent pontosan ez a támogatási forma, és milyen buktatói vannak az igénybevételének.

40 éven felüliek kíméljenek

A megelőlegező kölcsönt 40 éven aluli házaspárok vehetik igénybe, akik vállalják, hogy vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötési, építés esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától számított 4 vagy 8 éven belül megszületik gyermekük, gyermekeik.

Azok a házaspárok, akiknek már van egy gyermekük még egy, gyermektelen házaspárok pedig két gyermeket vállalhatnak. Az utánuk járó közvetlen állami támogatást összege megegyezik a lakásépítési támogatás összegével, tehát egy gyermek után 900 ezer, a második gyermek után pedig 1,5 millió forintot kaphatnak a fiatalok.

A megelőlegező kölcsön az állami támogatásokról szóló kormányhatározatban meghatározott célja, hogy segítséget nyújtson az első lakásvásárlók számára az önrész előteremtésében. Amennyiben a hitelintézet a fedezetként felajánlott ingatlant megfelelőnek minősíti, a vállalt gyermekek utáni állami támogatást meghitelezi a támogatásra jogosultak részére.

A türelmi időszak alatt a támogatást igénybevevőket, a szerződésmódosítással kapcsolatos díjakat kivéve, fizetési kötelezettség nem terheli, minden törlesztéssel kapcsolatosan felmerülő költséget (kamatot, egyéb szolgáltatás költségét) az állam fizet meg.

Itt az első hiba: nem elég ha megszületik

Az egyik kereskedelmi banktól azt az információt kaptuk, hogy a pénzintézet portfoliójában található megelőlegező kölcsönök esetében a gondot nem a gyermekek megszületésének elmaradása, vagy a válás okozza, hanem az, hogy az ügyfelek elfeledkeznek a feltételek teljesítéséről szóló igazolások benyújtásáról.

A megelőlegező kölcsönt érintő bármilyen változásról a bankot hatvan napon belül értesíteni kell. Ennek jelentősége, hogy a megelőlegező kölcsön azonnal hitellé alakul át, amint a házasság felbomlik, illetve az állam akkor teljesít a bank felé, ha bizonyítani tudja, hogy a gyermekek megszülettek.

Komoly adminisztrációs problémát jelent, ha a gyermekek megszületnek, de a bank a megfelelő igazolás hiányában továbbra is kamatot szed az államtól, illetve gondot jelenthet az is, hogy a szerződő felek teljesítették a szerződésben foglaltakat, de erre a türelmi idő lejártáig nem derül fény.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi történik, ha nem jön össze?

Abban az esetben, ha a gyermek megszületése bizonyíthatóan a támogatást igénybe vevőktől független körülmények miatt nem következik be, az állam kifizeti a bank által megelőlegezett támogatást. A lakáscélú állami támogatások szóló 12/2001 I. 31. kormányrendeletben rögzítettek alapján az állam három esetben fizeti ki a támogatás összegét, akkor is ha a feltételen nem teljesülnek:
• ha a házastársak egyik a türelmi idő alatt elhalálozik, vagy 67 százaléknál nagyobb mértékben megrokkan, illetve
• ha a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva születik.

A kormányrendelet nem sorolja ezen események közé azt, ha a házaspár orvosi dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy nem lehet gyermekük. Ebben az esetben a megoldást az örökbefogadás jelenti, az idevonatkozó jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az örökbefogadott, illetve a bírósági vagy hatósági határozat következtében háztartása került vérszerinti gyermekkel is teljesíthetők a feltételek.

Szaporodnak a válások, a visszafizetések is

A válaszadó bankok arról számoltak be, hogy a válások és a gyermekvállalás időpontjának kitolódása miatt egyre szaporodik azon megelőlegező kölcsönök száma, melyek a támogatás visszafizetésével végződnek, a pontos arányokról azonban érthetően nem akartak információt adni.

Az mindenesetre mindenképpen elgondolkodtató, hogy 2006-ben majd 25 ezer házasság végződött válással, a válások arány pedig a pontosan a megelőlegező kölcsönben érintett korosztályban volt a legmagasabb, 25-28 százalék.

A válás mellett problémát jelent, hogy a szülők mégsem teljesítik a szerződésben felvállalt kötelezettségüket, illetve a gyermekvállalás költségeinek kifizetését minél tovább halasztva végül kicsúsznak az időből. Fontos tudnivaló, hogy a megelőlegező kölcsön türelmi ideje egyetlen alkalommal a terhesség idejével meghosszabbodik, amennyiben a jogosultak a határidő lejártáig, orvosi dokumentumokkal, bizonyítani tudják azt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?