Lakáshitel-problémák itthon: nem titkolóznak a bankok!

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 05:40

Az amerikai hitelválság kapcsán jogosan merül fel a kérdés mindenkiben, hogy az európai bankszektort is megrázó krízis milyen hatással lehet a hazai lakossági jelzáloghitel-állományra. Azt már többször leszögezték a szakemberek, hogy az Egyesült Államokban jellemzőhöz hasonló módon semmiféleképpen sem juthatunk odáig, mint a subprime piac hitelezői és hitelfelvevői. A devizában eladósodott lakosság számára azonban jelentős terhet jelenthet az árfolyamok kedvezőtlen irányba való elmozdulása, főként ha ez tartósan megnöveli a hitelek törlesztőrészleteit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kereskedelmi bankok több esetben is hangot adtak annak, hogy a hazai jelzáloghitel-állomány az amerikai szövetségi bank besorolása szerinti prime, vagyis kevésbé kockázatos szegmensbe tartozik. Ennek oka, hogy a hitelezési feltételek csak az elmúlt 1-2 esztendőben lazultak fel, s még manapság is csupán jövedelemvizsgálat mellett juthatnak a megfelelő fedezettel rendelkező ügyfelek magas finanszírozási arányú vagy önrész nélküli konstrukciókhoz.

Ebből és a leggyakrabban alkalmazott deviza, a svájci frank forinthoz viszonyított árfolyamának viszonylagos stabilitásából következnie kellene annak, hogy a nemfizetés aránya nem növekedett az elmúlt időszakban. Ezért kérdeztük meg a hazai pénzintézetek arról, hogy hogyan alakult az elmúlt hónapokban a késedelmesen, illetve egyáltalán nem fizető ügyfelek aránya portfoliójukon belül, illetve, hogy milyen eszközöket ajánlanak fel a bajbajutottaknak.

Kérdésünkre a CIB, az OTP, a K&H, az MKB és a Budapest Bank válaszolt. Előre kell bocsátanunk, hogy mellőzzük a bank nevesítését, mivel az általuk közölt információ sok esetben a bizalmasság határát súrolja, így nem szeretnénk előnytelen helyzetbe hozni azokat, akik mégis választ adtak a minket foglalkoztató kérdésekre.

Késedelmes fizetés: itt csökken, ott enyhén növekszik

Nem meglepő módon a válaszadó bankok többsége arról tájékoztatott, hogy a problémás ügyfelek aránya a bank teljes jelzáloghitel-állományán belül alig változott az elmúlt években. Ezt a pénzintézetek a minél teljesebb banki tájékoztatásnak, és így a hitelfelvevők egyre bővülő ismereteinek tudták be.

Persze mindenképpen fontos szerepet játszik az is, hogy a svájci frank árfolyama az elmúlt évben nem adott különösebb okot a törlesztőrészletek hosszabb távú emelkedésére. A többszöri alapkamat-emelés persze némiképp éreztette hatását, a devizahitelek esetében azonban a bankok a verseny éleződése ellenére is olyan árréssel dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy a svájci frankban denominált hitelek kamatai ne kövessék le pontosan a jegybank által meghatározott irányadó ráta változásait.

Csupán egyetlen pénzintézet jelezte, hogy portfolióján belül enyhe növekedést tapasztalt a késedelmesen fizetők arányában, míg az egyik legjelentősebb lakossági bank a problémás állomány arányának csökkenéséről számolt be. Az 1,6 százalékos ráta már nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható.

Összességében a hazai helyzet, legalábbis a rendelkezésünkre álló információ alapján pozitívnak mondható, a hitelezési feltételek lazulása mellett is tartható a késedelmes hitelekkel rendelkezők állománya.

Deviza vagy forint? A bankok szerint ez is mindegy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Logikus gondolat lenne, hogy a devizahitelek esetében, a hitelfelvétellel kapcsolatos döntések meghozatalánál elhanyagolt árfolyamkockázat miatt, nagyobb a bajbajutott ügyfelek aránya. A pénzintézetek azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem tapasztalnak szignifikáns különbséget a deviza- és a forint alapú hitelek között.

Csupán egy esetben kaptuk azt a választ, hogy a késedelmes fizetés aránya magasabb a devizában denominált hitelek esetében. Az eltolódást tapasztaló bank kiemelte, hogy a hitelállományába újonnan bekerülő jelzáloghitelek esetében 90 százalék feletti az euró- és svájci frank alapú konstrukciók aránya.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az egyik hitelintézet arról számolt be, hogy a piaci egyre kisebb jelentőséggel bíró, a devizahitelekkel szemben teljesen versenyképtelen piaci kamatozású lakáshitelek esetében, jóval magasabb a fizetési hátralékkal rendelkező hitelesek aránya. Sokkal inkább megdöbbentő az a tény, hogy a piaci kamatozású forinthitellel rendelkezők nem igyekeznek felszámolni a kedvezőtlen állapotot.

Mit tehetünk, ha mégis becsap a villám?

A bajbajutott ügyfelek esetében az első és legfontosabb lépés, hogy a jelezzék a bank fizetési problémáikat. Ekkor ugyanis még több lehetőség van a fizetési nehézségek fájdalommentes felszámolására, mint azután, hogy a bank felmondta a szerződést - válaszolta kérdésünkre az MKB Bank.

Ezután kerülhet sor a hitelfelvevő helyzetének felmérésére és a megfelelő megoldás kidolgozására, mely banktól függően lehet a hitel átütemeztetése, a felhalmozott tartozás kiegyenlítése részletfizetés útján, illetve teljes jövedelem-kiesés esetén törlesztés 3, illetve 6 hónapos időtartamra való felfüggesztése.

Az OTP Bank Hitelvédelmi Programot dolgozott ki a fizetési nehézségekkel küzdők problémáinak megoldására: jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek esetében lehetőség nyílik halasztásos fizetésre, a hitelfizetés szüneteltetésére, illetve a futamidő megnyújtására abban az esetben a hátralék legfeljebb 3 havi törlesztőrészletnek felel meg és a számla nem került felmondásra. Lehetőség van hitelkiváltásra is, akár forint-, akár devizahitelek esetében abban az esetben, ha az ügyfél maximum egy havi törlesztőrészlettel maradt el.

A fizetési nehézséggel küzdő adósoknak a CIB Bank esetében is a hitel átütemeztetésére, illetve a halasztott fizetés igénylésére van lehetőségük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20