-2 °C Budapest

Úszd meg olcsón az új lakást: megvan a fájdalommentes megoldás!

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 05:55

Megszerezted álmaid otthonát, de a fürdőszobába más csempét szeretnél? Vagy egyszerűen már unod lakásod falainak színét, netán némelyik ablakról már repedezik a festék? Ezek mind nagyon szép célok, persze a megvalósításukhoz már pénz is kell, ami nem terem minden bokorban, azonban segítséget az egyes bankoktól is remélhetünk, lakás-felújítási kölcsön képében.

Sok lakáshitel közül melyiket válasszam?

A lakásokhoz, ingatlanokhoz kapcsolódó hitelek között már számtalan formával megismerkedhettünk, igényelhetünk kölcsönt vásárláshoz, költözéshez, emellett jelen van a piacon a szabad felhasználású jelzálogkölcsön is.

Minket azonban most a kifejezetten a lakásfelújításra igényelhető kölcsönök érdekelnek, így ellátogattunk az egyes bankok honlapjaira (illetve kondíciós listáira), hogy megvizsgáljuk, s összegyűjtsük, ki milyen konstrukciót, mely feltételek alapján kínál.

Több esetben a lakásvásárlási kölcsön azon konstrukciókkal egybekötött, melyeknek célja új, vagy használt lakás vétele, vagyis a másik oldalról megfogva a lakáshitelek felhasználási célja között megengedett a felújítás (így a CIB Banknál, az Erste Banknál, a K&H Banknál, az MKB Banknál, az OTP Banknál, illetve a Volksbanknál), míg másutt kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékekkel futhatunk össze. Jelen összeállításunkban kizárólag ez utóbbi termékeket vettük górcső alá, ilyen termékeket a Budapest Bank, valamint a Raiffeisen Bank kínál, a "hagyományos" lakáshitelek aktuális kondícióiról aktuális lakáshitel körképünkben olvashatnak.

Felújítás, bővítés vagy korszerűsítés?

A hétköznapi szóhasználatban talán nem tudnánk különbséget tenni a két hitel között, azonban a bankok világában már két teljesen különböző tevékenységről, hitelcélról van szó, így különböznek az ezekre igényelhető konstrukciók is.

Bővítésnek azokat a tevékenységeket tekinthetjük, amelyek révén az adott ingatlan alapterülete bővül a megelőző állapotokhoz képest. Államilag támogatott konstrukció igénybe vétele esetén ennél konkrétabb feltételeknek kell megfelelni, itt ugyanis az igénylő tulajdonában lévő lakásnak legalább egy lakószobával kell bővülnie, s az ingatlan ötven százalékot elérő arányban az igénylő tulajdonában lesz.

Korszerűsítésnek államilag támogatott konstrukciók esetében az alábbi, a lakás komfortfokozatának emelésére irányuló tevékenységek minősülnek:
• víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
• fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs,
• központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is,
• az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang- illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése,
• a korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig.

A piaci kamatozású hitelek esetében a korszerűsítés fogalmába már belefér a lakásfelújítás a fenti tevékenységek mellett.

Térjünk rá a lényegre - mit kínálnak a bankok?

A Budapest Bank esetében, mivel a termékeket kockázati alapon árazzák, ezért különböző termékkategóriák kerültek kialakításra, melyekbe az elvégzett hitelképesség és jövedelemvizsgálat alapján kerülnek az igénylők besorolásra.


A Raiffeisen Banknál kétféle törlesztési módozattal igényelhető a felújítási kölcsön, rugalmas, illetve standard feltételekkel. A hitel teljes hiteldíjmutatója svájci frankban törlesztve 8,04 és 8,20 százalék között, forintban törlesztve pedig 8,39 és 8,57 százalék között mozog.


Forint vagy deviza?

Devizahitel mellett azoknak érdemes letenniük voksukat, akik képesek a forint árfolyamának ingadozását (leginkább gyengülését) elviselni. Emellett természetesen nem szabad elfeledkezni az esetlegesen jelentkező kamatkockázatról sem.

Mi történik, ha Svájcban a jegybank kamatot emel kamatperióduson belül? A magasabb kamatszint miatt a befektetésre várakozó tőke Svájcba indul, melynek hatására a frank iránti kereslet megemelkedik, ami miatt a külföldiek számára a frank ára emelkedni fog, ez számunkra azt jelenti, hogy a forint gyengül. Amennyiben a hazai monetáris politikában kerülne sor a szigorításra, abban az esetben a forint árfolyama erősödik, ez pedig a devizahitellel már rendelkezőknek kedvez.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19