Nem kell lemondani az ingatlanról, mégis dől a pénz! Járadék kicsit másképp...

Pénzcentrum
2007. július 5. 05:55

Az életjáradék konstrukciók megjelenésekor részletesen bemutattuk már ezek működését, jelen írásunkban így a szintén járadéktípusú fordított jelzáloghitel konstrukcióra fókuszálunk, melynek esetében a tulajdonjog az idős járadékjogosultnál marad, mely a hazai viszonyok között sokat lendíthet az elfogadottságon. A nemzetközi tendenciákat és a hazai helyzetet felvázolva könnyen beláthatjuk, hatalmas robbanás előtt áll a piac, fel kell hát készülni, hogy az érintettek különbséget tudjanak tenni az ajánlatok között!

Életjáradék vs fordított jelzálog

A Hild Csoport és az OTP Életjáradék Zrt. ajánlatainak kapcsán bemutattuk már, hogy az életjáradék konstrukciók esetében a járadékjogosult a pénzért cserébe lemond ingatlana tulajdonjogáról, megtartva lakhatási jogát. A szolgáltató az idős ügyfél élete végéig fizeti a járadékot. A járadékjogosultat biztosítja, hogy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerül az élethosszig tartó használati joga, az elidegenítési és terhelési tilalom, valamint az életjáradéki jog. Általánosságban elmondható, hogy a havi rendszeres járandóság mellett lehet egy kezdeti nagyobb összegű kifizetést kérni (az ingatlan értékének 5-30, egyes esetekben akár 40%-át).

A fordított jelzálog esetében a járadékjogosult szintén otthonában töltheti el nyugdíjas éveit és a havi rendszeres jövedelem érdekében a tulajdonjogról sem kell lemondania. Az FHB által kínált konstrukcióban a kölcsön biztosítékául a bank jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be az ingatlanra. A kölcsönt majd az örökösöknek kell visszafizetniük, ha szeretnék megtartani az ingatlant, ha azonban nem tartanak erre igényt, akkor az ingatlan maradványértékét kaphatják meg a banktól, mely ezért cserébe megszerzi a tulajdonjogot.

Érdekesség, hogy a fordított jelzálog esetén az idős ügyfél dönthet úgy, hogy neki nincs szüksége havi rendszerességű járadékra, inkább felveszi az összes lehetséges pénzt egy összegben, ekkor az ingatlan értékének 45%-ára számíthat. (Itt is létezik természetesen hibrid megoldás, tehát egy nagyobb kezdeti kifizetés után jöhetnek a havi állandó összegű folyósítások.)

A fordított jelzálog konstrukció keretében már nem csak fővárosi és agglomerációs ingatlant fogad be a bank, mára ugyanis országos lefedettséggel működik a szolgáltatás. (Az igénylő ügyfél életkora a szerződéskötés időpontjában férfiak esetén nem lehet 62 évnél kevesebb, mely küszöbérték nők esetén 65 év.)

A magyar piac: nagy a nyomás, most kell leosztani!

A termékek sajátosságai miatt elengedhetetlen, hogy a szolgáltatók elérjék a gazdaságos üzemméretet, kevés ügyfélnél ugyanis könnyebben előfordulhat, hogy többen tovább élnek a statisztikailag "indokoltnál", a fix összegű járadékot pedig a halálig fizetni kell. Természetes, hogy a nagyobb sokaság számai jobban közelítenek a statisztika szerinti eloszláshoz, így könnyebben kezelhető a szolgáltatók kockázata.

Korábbi nyilatkozatok alapján a gazdaságos üzemméret valahol 700 és 1000 darab szerződés közé tehető, ennek eléréséért azonban még keményen küzdeniük kell a piaci szereplőknek, hiszen jelenleg a megkötött kontraktusok terén még a magánutas eltartási szerződések dominálnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szintén szem előtt kell tartani, hogy az életjáradékot biztosító cégek meglehetősen hosszú megtérülési idővel számolhatnak, jelentősebb bevételek ugyanis az ügyfél halála után felszabaduló ingatlanok értékesítéséből származnak, addig jellemzően hosszú lejáratú banki hitelből kell finanszírozni a működést.

A fordított jelzálog konstrukció elterjedését segítheti, hogy Magyarországon jelentős a saját ingatlantulajdonhoz való ragaszkodás, így az idősek vélhetően nem szívesen engedik ki kezükből a tulajdonjogot. (Hazánkban 90% feletti a sajáttulajdonban lévő ingatlanok aránya, míg az EU-ban az átlag 65% körül van.) A bizalom könnyebb elnyerése mellett ezen megoldás mellett szólhat az is, hogy hazánkban jelenleg a jelzáloghitel fedezetbe be nem vont ingatlanok aránya 80% feletti, míg az EU-ban 20-40% között mozog. Megterhelni tehát van mit és erre talán a hajlandóság is nagyobb, mint a tulajdonjog átruházására.

Mire számíthatunk? A fejlett országokban nagyon pörög az üzlet...

Az Egyesült Államokban 2006-ban az előző évhez képest 77%-kal nőtt a megkötött fordított jelzálog szerződések száma a National Reverse Mortgage Lenders Association adatai szerint. A növekedés motorját az ingatlanárak emelkedése mellett a konstrukció növekvő elfogadottsága, a verseny éleződése és a kínálati paletta szélesedése adta.

A növekedés mellett megfigyelhető tendencia még a finanszírozási arány emelkedése - csakúgy mint a hagyományos jelzáloghiteleknél - míg 5 éve kb. az ingatlan értékének 38%-át kaphatták meg az idős ügyfelek, addig mára ez az arány felkúszott 70%-ra az USA-ban.

A piac még mindig jelentős bővülés előtt állhat, a National Council of Aging becslése szerint ugyanis csaknem 28 millió 62 évnél idősebbek alkotta háztartás van, melyek majdnem fele, mintegy 13,2 millió megfelelő alanya lenne a fordított jelzálog szerződésnek. Az érintett idősek összességében 1,8 ezer milliárd dollár értékű ingatlan felett rendelkeznek, van tehát mire járadékot igényelni. (Az idősebb amerikaiak 80%-a rendelkezik sajáttulajdonú ingatlannal, melyek 73%-a tehermentes.)

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. október 3. 05:52
Betegeskedik az éppen ma harmincnégy évessé lett egységes Németország. 2003. Megkezdem tudósítói mun...
MEDIA1  |  2023. október 3. 00:36
Az elmúlt 12 hónapban kiemelkedő nézettségi eredményeket ért el a TV2. Ez többek között annak köszön...
Kiszámoló  |  2023. október 2. 14:47
Most olvastam egy cikket egy fagylaltgyártó vállalkozásról, amelyik beleesett abba a hibába, amibe s...
MNB Intézet  |  2023. október 2. 13:38
Digital ecosystems are often concentrated around specific geographic areas where they form a bubble...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM