23 °C Budapest

Életjáradék: előny, vagy hátrány?

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 10:00

Jelentős összegű pénzbeli és nem pénzbeli segítségtől eshet el az a nyugdíjas, aki életjáradék szerződést köt, és az ebből származó jövedelmet bevallja az önkormányzatnak, vagy a Magyar Államkincstárnak - írja a Napi Gazdaság.

Ellentétesek a vélemények az életjáradékkal kapcsolatban. Az adószakértők véleménye az, hogy a szociális ellátásról és a személyi jövedelemadóról szóló törvények szerint minden belföldről és külföldről származó bevétel jövedelemnek számít, vagyis szja köteles.

A Hild Örökjáradék Zrt. marketingigazgatója szerint azonban az járadék megállapodás egy polgárjogi szerződés, amit nem terhel semmilyen bejelentési kötelezettség. Az ilyen jellgű szerződésekből származó jövedelmet legfeljebb egyszer kell bevallani, és az első kifizetéskor az örökjáradék nyújtó be is fizetni az szja és illetékköltségeket.

A kérdéses támogatások esetében nem mindegy, hogy az idősek mekkora jövedelmet vallanak be, mivel egy bizonyos határ felett nem részesülhetnek az adott támogatásban. Az önkormányzattól igényelhető 23-35 000 forintos járadékot akkor kaphatja meg az illető, ha az egy főre jutó jövedelme alacsonyabb az öregségi nyugdíj 95 százalékánál (25 773 Ft). A 40 695 Ft alatti jövedelemmel rendelkezők jogosultak továbbá gázár és távhőár támogatásra, illetve havi 2 500-5 700 Ft lakásfenntartási támogatásra az önkormányzattól.

Ezeken felül eleshetnek még a nyugdíjasok a legfeljebb 12 ezer forintig ingyenes gyógyszereket biztosító közgyógyellátási igazolványtól, valamint az egyéb térítési díjas önkormányzatok által biztosított szolgáltatásoktól (szociális étkeztetés, jelzőrendszeres segítségnyújtás), amelyeknél a térítés mértékét a jövedelem határozza meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?