2 °C Budapest

Lehűtik a kedélyeket - nem példátlan az élelmiszerárak emelkedése

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 15:00

Az utóbbi időben mi is több alkalommal hírt adtunk arról, hogy a mezőgazdasági termékek illetve az élelmiszerek ára nagymértékben emelkedett. Ennek kapcsán tekinti át az Európai Központi Bank szeptember havi jelentésében is az euroövezeti élelmiszerek árának változását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelentés megállapítja, hogy 2001 óta jelentős mértékben emelkedtek az élelmiszerárak a világpiacon, ugyanakkor nem olyan mértékben, mint más nyersanyagok árai. Augusztusban felgyorsult a folyamat, az előző év azonos időszakához képest ugyanis az élelmiszerárak 30 százalékkal emelkedtek.


 


Az emelkedés okait a jelentés három fő komponensre bontja, a magasabb energia- és műtrágyaárakra, az alacsony szintű készletekre (bizonyos növények esetében a gyengébb termésre), illetve a gabonák iránti keresletnövekedésre.

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása szerint az élelmiszerárak az utóbbi időszak emelkedései ellenére még mindig a történelmi rekordok alatt maradnak. A korlátozott mértékű áremelkedés irányába hat, hogy a mezőgazdasági kínálat általában jóval gyorsabban képes reagálni a megnövekedett keresletre, valamint árakra, mint más nyersanyagpiacok.

A világpiaci nyersanyagárak inflációra gyakorolt hatásai lehetnek közvetlenek az élelmiszerek importjával kapcsolatosan, illetve közvetettek azok felhasználásból eredően. A jelentés csupán a közvetett hatásokkal foglalkozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Első látásra úgy tűnhet, hogy az élelmiszerárak jelentős mértékben befolyásolják az euroövezeti inflációt, a tényleges hozzájárulást korlátozza a harmonizált fogyasztói árindexben szereplő súlyuk, ez körülbelül 11,9 százalék a feldolgozott és 7,6 százalék a feldolgozatlan élelmiszerek tekintetében.


 


Az idei év hetedik hónapjáig nem volt tartós gyorsulás megfigyelhető ezen termékek árainak éves változási ütemében. Eddig tehát a nemzetközi nyersanyagár-emelkedést nem kísérte erőteljes emelkedés az euroövezet élelmiszeráraiban. Ugyanakkor nem lehet eltekinteni az augusztusi emelkedés lehetőségétől sem, amely főleg a tej- és gabonatermékeket érintheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59