15 °C Budapest

Nem vicc: 6 hónap börtön ár- és fizetésemelésért!

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 14:00

Éppen körülbelül egy hónapja adhattunk hírt a vágtázó, 100 000 százalékos hiperinflációról. Ezzel az ütemmel azóta sem sikerült az ország gazdaságának, illetve vezetésének megbirkóznia, azonban most kifejezetten érdekes intézkedéseket hozott az ország elnöke.

A BBC híradása szerint Zimbabwe jelenleg 7600 százalékos drágulással küzd, amely a világon a lehető legmagasabb. Azt, hogy a gazdaság bajban van, igazán nehéz lenne nem észrevenni, mindenesetre eddig érdemi lépéseket nem tett a kormány a vágtázó infláció megfékezésére.

Legutóbb csupán annyit tettek, hogy újabb címletű papírpénzt vezettek be a gazdaságba, ez pedig sovány vigasz az áremelkedéssel kapcsolatosan, hiszen ez egyáltalán nincs hatással arra, mivel a drágulás okát nem szünteti meg.

Most, az állami újságban, amely a Herald nevet viseli került kihirdetésre a legújabb verdikt, amely szerint tilos bármilyen ár, vagy bér megemelése az elkövetkező hat hónap során. Aki ezt megszegi, az bizony fél évre börtönbe kerül.

A boltokat már egyszer utasították arra, hogy mérsékeljék áraikat, de ennek a hiperinfláció miatt fellépő áruhiány miatt nem lehetett érdemi hatása. A Heraldból egyébként kiderül, hogy nem csupán az árakra, illetve a bérekre vonatkozik a tilalom, hanem minden a béreken kívüli jövedelmekre, bérleti díjakra, szolgáltatásokért felszámolt díjakra, illetve a tandíjakra is.

Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke anélkül hozta meg az intézkedést, hogy azt az ország parlamentje elé beterjesztette volna. A rendeletnek egyébként a jogszabályok szerint hat hónapon belül jóváhagyásra kell kerülnie ahhoz, hogy érvényben maradjon.

Ami biztos, hogy az elnök tényleg saját felügyelete alatt szeretné tudni a bérek alakulását, ugyanis az emeléseket a Nemzeti Bér- és Ártanács felügyeli, amelynek természetesen Mugabe az elnöke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az intézkedések hatásossága és végrehajthatósága kétséges, ezen a véleményen van a BBC által megkérdezett közgazdász John Robertson is, szerinte már csak az a kérdéses, hogy mikor próbáljuk meg a gravitáció erejét visszafordítani.

A hatásosságot megkérdőjelezi a hiperinfláció közgazdasági definíciója, vagyis az, hogy a pénz elveszíti funkcióit, kivonul a gazdaságból, helyette megkezdődik az árucsere.

Ráadásul az is kétséges, hogy az ország fegyveres erői, melyek eddig támogatták az elnököt, könnyedén elfogadják-e ezt az intézkedést. A gazdaság zavarai egyébként még hét évvel ezelőttre, 2000-re nyúlnak vissza, amikor a kormány és hívei erőszakkal szerezték meg a fehérek tulajdonában álló farmokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?