15 °C Budapest

Nem vicc: 6 hónap börtön ár- és fizetésemelésért!

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 14:00

Éppen körülbelül egy hónapja adhattunk hírt a vágtázó, 100 000 százalékos hiperinflációról. Ezzel az ütemmel azóta sem sikerült az ország gazdaságának, illetve vezetésének megbirkóznia, azonban most kifejezetten érdekes intézkedéseket hozott az ország elnöke.

A BBC híradása szerint Zimbabwe jelenleg 7600 százalékos drágulással küzd, amely a világon a lehető legmagasabb. Azt, hogy a gazdaság bajban van, igazán nehéz lenne nem észrevenni, mindenesetre eddig érdemi lépéseket nem tett a kormány a vágtázó infláció megfékezésére.

Legutóbb csupán annyit tettek, hogy újabb címletű papírpénzt vezettek be a gazdaságba, ez pedig sovány vigasz az áremelkedéssel kapcsolatosan, hiszen ez egyáltalán nincs hatással arra, mivel a drágulás okát nem szünteti meg.

Most, az állami újságban, amely a Herald nevet viseli került kihirdetésre a legújabb verdikt, amely szerint tilos bármilyen ár, vagy bér megemelése az elkövetkező hat hónap során. Aki ezt megszegi, az bizony fél évre börtönbe kerül.

A boltokat már egyszer utasították arra, hogy mérsékeljék áraikat, de ennek a hiperinfláció miatt fellépő áruhiány miatt nem lehetett érdemi hatása. A Heraldból egyébként kiderül, hogy nem csupán az árakra, illetve a bérekre vonatkozik a tilalom, hanem minden a béreken kívüli jövedelmekre, bérleti díjakra, szolgáltatásokért felszámolt díjakra, illetve a tandíjakra is.

Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke anélkül hozta meg az intézkedést, hogy azt az ország parlamentje elé beterjesztette volna. A rendeletnek egyébként a jogszabályok szerint hat hónapon belül jóváhagyásra kell kerülnie ahhoz, hogy érvényben maradjon.

Ami biztos, hogy az elnök tényleg saját felügyelete alatt szeretné tudni a bérek alakulását, ugyanis az emeléseket a Nemzeti Bér- és Ártanács felügyeli, amelynek természetesen Mugabe az elnöke.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az intézkedések hatásossága és végrehajthatósága kétséges, ezen a véleményen van a BBC által megkérdezett közgazdász John Robertson is, szerinte már csak az a kérdéses, hogy mikor próbáljuk meg a gravitáció erejét visszafordítani.

A hatásosságot megkérdőjelezi a hiperinfláció közgazdasági definíciója, vagyis az, hogy a pénz elveszíti funkcióit, kivonul a gazdaságból, helyette megkezdődik az árucsere.

Ráadásul az is kétséges, hogy az ország fegyveres erői, melyek eddig támogatták az elnököt, könnyedén elfogadják-e ezt az intézkedést. A gazdaság zavarai egyébként még hét évvel ezelőttre, 2000-re nyúlnak vissza, amikor a kormány és hívei erőszakkal szerezték meg a fehérek tulajdonában álló farmokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?