7 °C Budapest

Megússzák-e a devizahitelesek? - Holnap kiderül...

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 14:07

A legfrissebb elemzői konszenzusok azt valószínűsítik, hogy mégsem emel kamatot holnapi ülésén a svájci jegybank (SNB), de a döntés nagyon szoros lehet. Amennyiben az elemzők többségének várakozása helyesnek bizonyul, úgy 2.50%-on maradhat az irányadó ráta, ami jó hír lehet a magyarországi devizahiteleseknek. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a svájci gazdasági fundamentumok miatt továbbra is számítani kell az alpesi országban kamatemelés(ek)re. A holnap délután 2 óra körül megjelenő kamatdöntéssel kapcsolatban elemzést adott ki a CIB Bank és a Raiffeisen Bank is, mindkét intézmény elemzői nagyobb valószínűséget tulajdonítanak a holnapi monetáris szigorításnak. A banki elemzések segítéségével az alábbiakban röviden vázoljuk a friss svájci gazdasági folyamatokat és a kilátásokat.

A svájci irányadó kamatláb (a 3 hónapos Libor célsáv célértéke) júniusban emelkedett utoljára 25 bázisponttal. A CIB elemzői rámutatnak, hogy az augusztusban kezdődött pénzpiaci válság alaposan elbizonytalanította az elemzőket a már bombabiztosnak vélt szeptemberi 25 bp-os svájci kamatemeléssel kapcsolatban. Meglátásuk szerint azonban az SNB a svédhez hasonlóan folytatja a kamatemelési ciklust.

Ennek legfontosabb indokaként azt nevezi meg, hogy "még mindig jelen van az összes olyan tényező, melyek alapján eddig is a szigorítási ciklus folytatását prognosztizáltuk". Többek között a GDP-növekedési és a munkanélküliségi adatok, a nyersanyagárak, a kapacitás-kihasználtsági, és a megrendelésekre vonatkozó termelői alindexek szintje mind-mind közép- és hosszú távra továbbra is inflációs kockázatokat vetítenek előre, ami a kamatemelések irányába mutat. A svájci GDP a jegybanki és elemzői várakozások szerint 2.5% körüli ütemben, azaz a potenciális ütem felett bővülhet idén.

A CIB elemzői kitérnek az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiindult globális pénzpiaci bizonytalanságra is, amely megítélésük szerint nem lesz komolyabb hatással a reálgazdaság folyamataira, csak mérsékelt GDP-növekedési lassulás várható az év hátralévő részében. Ebből kiindulva és azt figyelembe véve, hogy az SNB csupán háromhavonta ülésezik és csak kivételes esetben módosít két ülés között az alapkamaton, "így tehát kisebb eséllyel halasztana el egy, a makroökönómiai fundamentumok alapján született döntést azért, hogy megvizsgálja a válság pontosabb hatásait".


A bank elemzői úgy látják, hogy a svájci döntéshozók a kamatláb tartásából fakadó kockázatokat (mint amilyen a frank újabb fokozott gyengülése és a vele járó inflációs rizikó) nagyobbnak tartják, mint a Svájcra egyelőre csak érintőlegesen ható globális pénzpiaci zavart és a megnőtt piaci volatilitást.

Amint az alábbi ábrán jól látszik, az egészséges makrogazdasági fundamentumok mellett is szinte folyamatosan gyengült a frank az euróval szemben az elmúlt másfél évben, melyben a kamatkülönbözetre játszó carry trade ügyleteknek fokozott szerepe volt (frankalapú hitelfelvételből magasabb kamatozású egyéb országok eszközvásárlása). A frank július végén 9 éves mélypontra süllyedt az euróval szemben. Amikor viszont felerősödött a bizonytalanság a globális piacokon, akkor zárni kezdték ezeket a tranzakciókat a befektetők, ami a frank jelentős erősödését hozta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A CIB elemzői megjegyzik, hogy "a megcsappanó befektetői kockázatéhség közepette egy kezdeti pozíciólezárási hullám a carry trade ügyletekben lavinaszerűen újabb pozíciólezárásokat gerjeszthet. Így tehát míg a 2007-es év eddig kegyesen bánt a változó kamatozású, svájci frank alapú hitelek felvevőivel szemben, a hirtelen árfolyamkorrekciók mégis óvatosságra intenek." Hozzáteszik ugyanakkor, hogy "a svájci jegybank már hosszú ideje az árfolyamkorrekció rémével próbálja elijeszteni a CHF-ban előszeretettel eladósodó piaci szereplőket, de mindeddig hatástalanul. Annyi azonban biztos, hogy a kamatemelési ciklus még nem ért véget (még akkor sem, ha csütörtökön esetleg mégis a tartásra szavaznának a döntéshozók), tehát a frank egyre kevésbé lesz vonzó kamatkülönbözeti szempontból."


Az euróval szemben várhatóan mérséklődő frank kamatelőnyre, illetve emiatt a frank jövő évi várható felértékelődésére a Raiffeisen elemzői is felhívják a figyelmet. Kiemelik azt is, hogy a július 25-től számított 3 hét alatt a svájci frank euróval szembeni árfolyama a 3%-os felértékelődés ellenére lényegesen stabilabbnak bizonyult a japán jen (+10%), vagy a cseh korona (+4.7%) árfolyamánál, melyek szintén alacsony kamatszintjük miatt finanszírozási szerepet töltenek be a globális pénzpiacokon. "A kisebb árfolyamkockázat miatt így továbbra is a svájci frank a legideálisabb hiteldeviza azok számára, akik devizában akarnak hitelt felvenni" - szögezik le.

Magyar szempontból vizsgálva a svájci folyamatokat, a Raiffeisen szakértői megjegyzik, hogy július végén még történelmi csúcsot ért el a forint frankkal szembeni árfolyama 147.3-nál, augusztus közepéig azonban 160 fölé, idei mélypontjára gyengült a forint. A rövid időn belül bekövetkező, több mint 8%-os elmozduláshoz a frank hirtelen felértékelődése is hozzájárult a fenti okok miatt is).


Rövid távon a 154-158-as sávon belüli konszolidáció folytatódására számítanak a Raiffeisen szakértői, év végéig viszont 250-es forint/euró és 1.65-ös frank/euró árfolyamcéljukból 151.50-es forint/frank cél adódik (erősebb forint, gyengébb frank). Jövő márciusra 157 körüli, júniusra 160 körüli forint/frank árfolyamra számít a bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 16:36
Az Everton és a Liverpool mai, szerda esti találkozója akár sorsdöntő is lehet a bajnoki címért foly...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem