Beindult a gőzhenger - itt a drágulás!

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 10:53

Annak ellenére, hogy az idei év nyolcadik hónapjában az előző hónaphoz képest az árak nem változtak, az élelmiszerek árának emelkedése beindult. A 12 havi inflációs mutató tovább csökkent az egy hónappal korábbihoz képest, jelenleg 8,3 százalék - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.


1 hónap alatt augusztusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai, az alacsony mutató az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 9,9 százalékos csökkenésének köszönhetőek.


Ennél szomorúbb hír, hogy 7,1 százalékkal emelkedett a liszt, 6,9 százalékkal a tojás, 6 százalékkal az étolaj, 4,6 százalékkal a sertéshús, 4,3 százalékkal a tej, 3,2 százalékkal a baromfihús, és 1,7 százalékkal a kenyér ára. A szeszes italok, dohányáruk árának esetében csupán kis mértékű áremelkedés volt megfigyelhető.

Jó hír lehet, hogy az előző hónaphoz képest augusztusban nem változott a háztartási energia ára. Az egyéb cikkek körében az árcsökkenés volt jellemző, a járműüzemanyagok ára 1,4 százalékkal csökkent. A nyári kiárusítások hatására a ruházkodási cikkek ára 3,4 százalékkal csökkent.

Ha már azonban az egész évre vonatkozó inflációt vesszük figyelembe, abban az esetben az élelmiszerek ára már az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett, 10,9 százalékkal. Jelentős mértékben drágult a liszt (33,2%), a tojás (18,3%), a baromfihús (18,2%), a péksütemények (17,5%), illetve a kenyér ára (17,3%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szintén átlagon felül növekedett a háztartási energia ára tavaly augusztushoz képest, a vezetékes gáz 52,3 százalékkal, a távfűtés 40,6 százalékkal, az elektromos energia ára pedig 21,2 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatások árának emelkedése (8,5%) szintén átlagon felüli volt, a csatornadíj 16,3, a szemétszállítási díj 15,3, a vízdíj 12,7 százalékkal drágult. Átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (7,0%), valamint az egyéb cikkek (1,9%) esetében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,8%-kal, a ruházkodási cikkekért 0,6%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006. augusztusban.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35