12 °C Budapest

Kétszer kettő néha öt - Te fizetsz a bank helyett?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 11:00

Ügyfeleikre terhelik a kereskedelmi bankok a bankközi piacon tapasztalható kamatemelkedésből adódó többletköltséget, derül ki a brit jegybank tegnap közétett jelentéséből. A központi bank adatai szerint ugyanis augusztusban tovább nőttek a jelzáloghitelek kamatai.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az emelkedés azonban nem csak a lakáshiteleket, de az összes jelzálogfedezetes hitelt érintette, a bankok és hitelszövetkezetek által alkalmazott kamatok 1998 óta nem voltak ilyen magasak. A változó kamatozású jelzáloghitelek esetében az átlagos kamat elérte a 7,69 százalékát, amely jelentősen meghaladja az 5,75 százalékos irányadó rátát.

A közgazdászok szerint a kamatok további növekedése több tényezőre vezethető vissza: egyrészt szerepet játszik benne a brit bankok amerikai piacon való kitettsége. Másrészt a júliusi kamatemelés és a bankközi kamatlábak emelkedése még most érezteti hatását.

A szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a rendkívül magas kamatok fokozzák a lakosságra nehezedő terheket, amely végeredményként a fogyasztás és az ingatlanpiaci kereslet visszaeséséhez vezet majd.

A két hónapja tartó hitelválság érthetően megnövelte a bizonytalanságot a londoni bankok körében, melynek hatására a három hónapos Libor kamatláb, melyen a bankok egymás között hiteleket nyújtanak, emelkedik. A Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint a kamatemelések a háttérben álló események fényében érthetőek, a lakossági hitelkamatok növekedése azonban semmiképpen sem tesz jót a brit gazdaságnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?