6 °C Budapest

Itt a vég! Már az alapoknak sem kegyelmeznek a lakáshitelek?

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 13:00

Az elmúlt hetekben többször foglalkoztunk az amerikai jelzáloghitel-piacon kialakult válsággal és annak következményeivel. A subprime, vagyis a másodrendű és másodlagos hitelpiac összeomlásával megindult lavina gyorsulni látszik, s manapság már nem csupán az amerikai ingatlanpiacot, és az elsőrendű jelzáloghitel-piacot fenyegeti.

Az ingatlanpiaci visszaesés ugyanis már nem csak a lakóingatlanok piacát érinti, erős bizonytalanság tapasztalható a nem lakáscélú, így az ipari és kereskedelmi ingatlanok területén is. Az ingatlanszakértők szerint az árak csökkeni fognak, a visszaesés oka azonban a hitelezési gyakorlat változásában keresendő.

A lakossági piacon tapasztalható hitelválság a kereskedelmi jelzáloghitelek árát is feltornázta, a hitelkamatok megközelítették a 2 százalékot, a finanszírozási arány tekintetében pedig a fejlesztőknek el kell felejteniük a korábban jellemző 95 százalékos arányt.

A hitelbírálat sokkal körülményesebb folyamattá vált, a legtöbb finanszírozó lezárta a még folyamatban lévő bírálatokat, és óvakodik attól, hogy újabb ügyfelekre tegyen szert. A források elapadása szűkíti a beruházók lehetőségeit, amely minden bizonnyal több már tervben lévő fejlesztés kivitelezését fogja eltolni, vagy végképp meghiúsítani.

A legnagyobb problémát az a hitelkonstrukció okozza, melynek keretében a hitelezők az értékpapírosított jelzálogjog továbbadásából szerzik hasznukat. A fel-feltörő pánikkal küzdő értékpapír-piacokon ugyanis egyre nagyobb problémát okoz a fent említett értékpapírok megfelelő marzzsal való értékesítése.

A kereskedelmi és ipari ingatlanok piacán tapasztalható visszaesés tovább mélyítheti a befektetők kételyeit, bizonyos ingatlanalapok fennmaradásával kapcsolatban, a tömeges forráskivonás pedig könnyen azok összeomlásához vezethet.

A bizalom megingását jelzi, hogy bár még mindig jelentős mennyiségű frissen bevont pénzmennyiség érkezett a brit ingatlanalapokba, 2007 második negyedévében mintegy 641 millió font kivonása mellett döntöttek a befektetők. Az előző félévi 324 millió dollárnyi kiáramlás képest, ez duplázást jelent.

A főként kereskedelmi ingatlanokba fektető alapok 2006-ban érték el népszerűségük csúcsát, melyet indokol, hogy a 2007. júniusáig eltelt három évben az Egyesült Királyságban található kereskedelmi ingatlanok teljesítményét legreálisabban mutató IPD UK All Property Index 60,45 százalékos hozamot mutatott az adott időszakra vonatkozóan.

A nagymennyiségű tőkebeáramlás azonban könnyen az alapok végét jelentheti. A helyzet kettőssége abban rejlik, hogy az alapkezelők csak nagy nehezen tudnak megbirkózni a beáramló pénzmennyiséggel, mert nem kínálkozik annyi ígéretes befektetési lehetőség, mint amennyi pénzt el kellene költeniük.

A kisebb hozamokat produkáló ingatlanok és a tulajdonszerzési illeték azonban jelentős szeletet hasít ki az alapok hozamából. A hozamok csökkenés könnyen a források további kivonásához vezethet, amely akár a napjainkban egyre gyakoribb zárolást is maga után vonhatja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hetekben többször is sor került arra, hogy a pénzintézetek a tőzsdei hangulat változékonysága vagy a forráskivonás miatt zárolni kényszerültek néhány befektetési alapjukat, bár azt mindannyian egyhangúlag cáfolták, hogy az alapok végleg megszüntetésre kerülnének, az állapotot átmenetinek minősítették.

A probléma nagyságát sokkal inkább az jelzi, hogy az európai jegybankok és az amerikai Federal Reserve is jelentős nagyságú tőkeinjekcióról döntött, miután a bizonytalanság a bankközi piacot is elérte, és a piaci kamatok meghaladták az érintett országokban érvényben lévő alapkamatokat.

A Bank of England is csatlakozott a Fed és az EKB kezdeményezéséhez és korlátlan forrás biztosítására tett ígéretet. Hasonló intézkedésről, mint ahogy az EKB-nál is, utoljára a szeptember 11-ei terrortámadás után volt példa.

Az ázsiai jegybankok azonban a térségbe áramló tőkére hivatkozva úgy döntöttek, hogy a válság egyelőre nem fenyegeti az ázsiai bankrendszert, főként azért mert az 1997-es ázsiai válság után a pénzintézetek a nyugaton jellemzőnél óvatosabb hitelezési politikát folytattak, így hitelállományukban alacsonyabb a kockázatos konstrukciók aránya.

Míg az ázsiaiaknak saját bevallásuk szerint nincs mitől aggódniuk, addig az amerikai elemzők azt vizsgálják, hogy a bérek emelkedése meddig képes ellensúlyozni a hitelfelvétel lehetőségének szűkülését, és mikor fog ez jelentős visszaesést okozni az amerikai gazdaság 70 százalékát adó lakossági fogyasztás esetében.

A Bloomberg felmérése szerint a kiskereskedelmi forgalom enyhe növekedést mutatott az előző hónapban, amely arra enged következtetni, hogy a hitelpiaci válság nem állította meg, csak lelassította a fogyasztást növekedését. A nagy kérdés azonban tovább is az, hogy a bérek növekedésével létrejött tartalékok meddig tarthatják fenn a jelenlegi fogyasztási szintet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem