24 °C Budapest

A hitelválságban rejlő lehetőségek: most kell lakást venni odaát?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 10:00

Az Egyesült Államokban kialakult hitelválság nincs kedvezőtlen hatással az ingatlanbefektetési lehetőségekre, sőt most jött el a nagy pillanat, amikor az ingatlanpiaci visszaesés hatására csökkenő árak mellett nagyobb profit ígéretével vághatnak bele a befektetők a nagy kalandba - mondta el a Világgazdaságnak a Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója, Czibere Ilona.

Ennek megfelelően nőtt az érdeklődés az amerikai ingatlanok iránt, az amerikai, spanyol- és horvátországi, illetve ausztriai ingatlanokat forgalmazó társaságnál. Czibere Ilona szerint azok a magyar befektetők sem küzdenek problémákkal, akik változó kamatozású hitelt vettek fel az Egyesült Államokban, ők ugyanis még jól is járhatnak a kamatcsökkentés miatt.

Minden bizonnyal jól járnának, ha most vesznek fel hitelt és a kamatcsökkentés ténylegesen megindul, az elmúlt időszakban azonban csakis a monetáris szigorítás és az inflációs nyomás szavakat hallhattuk sűrűn a Fed döntéseivel kapcsolatban. A változó kamatozású konstrukciók törlesztőrészletei pedig jelentősen emelkedtek. Ennek fényében nehéz elképzelni, hogy a kint vásárló magyar befektetőkre semmilyen nyomás se nehezedne.

A supbrime piacon kialakult válság hatására szigorodik a hitelbírálat mind a tengerentúlon, mind Spanyolországban, amely a hitelből vásárolni szándékozók számára azt jelenti, hogy a hitelezők már nem érik be egy szimpla jövedelemigazolással. Amennyiben hitel szeretnénk felvenni, szükségünk lesz a személyi jövedelem bevallásunk idegen nyelvű változatára.

A Mitropa amerikai partnere arról számolt be, hogy a hitelválság főként a kisebb hitelintézeteket érinti, amelyek a kihelyezett hitelek értékpapírformában való felvásárlásával foglalkoznak. Erre némileg rácáfol, hogy az elmúlt héten a 10. legnagyobb hitelező, az American Home Mortgage jelentett csődöt és az igazán jelentős szereplőnek számító AIG is hangot adott annak, hogy a portfoliójában található elsődleges jelzáloghitelek között is nőtt a nemfizetők aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar ingatlanirodákkal kapcsolatban álló bankokkal azonban, a Mitropa amerikai partnerének információi szerint azonban nincs gond, így a magyar hitelfelvevőket nem fenyegeti annak veszélye, hogy a hitelező becsődölne.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem