A hitelválságban rejlő lehetőségek: most kell lakást venni odaát?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 10:00

Az Egyesült Államokban kialakult hitelválság nincs kedvezőtlen hatással az ingatlanbefektetési lehetőségekre, sőt most jött el a nagy pillanat, amikor az ingatlanpiaci visszaesés hatására csökkenő árak mellett nagyobb profit ígéretével vághatnak bele a befektetők a nagy kalandba - mondta el a Világgazdaságnak a Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója, Czibere Ilona.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ennek megfelelően nőtt az érdeklődés az amerikai ingatlanok iránt, az amerikai, spanyol- és horvátországi, illetve ausztriai ingatlanokat forgalmazó társaságnál. Czibere Ilona szerint azok a magyar befektetők sem küzdenek problémákkal, akik változó kamatozású hitelt vettek fel az Egyesült Államokban, ők ugyanis még jól is járhatnak a kamatcsökkentés miatt.

Minden bizonnyal jól járnának, ha most vesznek fel hitelt és a kamatcsökkentés ténylegesen megindul, az elmúlt időszakban azonban csakis a monetáris szigorítás és az inflációs nyomás szavakat hallhattuk sűrűn a Fed döntéseivel kapcsolatban. A változó kamatozású konstrukciók törlesztőrészletei pedig jelentősen emelkedtek. Ennek fényében nehéz elképzelni, hogy a kint vásárló magyar befektetőkre semmilyen nyomás se nehezedne.

A supbrime piacon kialakult válság hatására szigorodik a hitelbírálat mind a tengerentúlon, mind Spanyolországban, amely a hitelből vásárolni szándékozók számára azt jelenti, hogy a hitelezők már nem érik be egy szimpla jövedelemigazolással. Amennyiben hitel szeretnénk felvenni, szükségünk lesz a személyi jövedelem bevallásunk idegen nyelvű változatára.

A Mitropa amerikai partnere arról számolt be, hogy a hitelválság főként a kisebb hitelintézeteket érinti, amelyek a kihelyezett hitelek értékpapírformában való felvásárlásával foglalkoznak. Erre némileg rácáfol, hogy az elmúlt héten a 10. legnagyobb hitelező, az American Home Mortgage jelentett csődöt és az igazán jelentős szereplőnek számító AIG is hangot adott annak, hogy a portfoliójában található elsődleges jelzáloghitelek között is nőtt a nemfizetők aránya.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyar ingatlanirodákkal kapcsolatban álló bankokkal azonban, a Mitropa amerikai partnerének információi szerint azonban nincs gond, így a magyar hitelfelvevőket nem fenyegeti annak veszélye, hogy a hitelező becsődölne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09