5 °C Budapest

A hitelválságban rejlő lehetőségek: most kell lakást venni odaát?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 10:00

Az Egyesült Államokban kialakult hitelválság nincs kedvezőtlen hatással az ingatlanbefektetési lehetőségekre, sőt most jött el a nagy pillanat, amikor az ingatlanpiaci visszaesés hatására csökkenő árak mellett nagyobb profit ígéretével vághatnak bele a befektetők a nagy kalandba - mondta el a Világgazdaságnak a Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója, Czibere Ilona.

Ennek megfelelően nőtt az érdeklődés az amerikai ingatlanok iránt, az amerikai, spanyol- és horvátországi, illetve ausztriai ingatlanokat forgalmazó társaságnál. Czibere Ilona szerint azok a magyar befektetők sem küzdenek problémákkal, akik változó kamatozású hitelt vettek fel az Egyesült Államokban, ők ugyanis még jól is járhatnak a kamatcsökkentés miatt.

Minden bizonnyal jól járnának, ha most vesznek fel hitelt és a kamatcsökkentés ténylegesen megindul, az elmúlt időszakban azonban csakis a monetáris szigorítás és az inflációs nyomás szavakat hallhattuk sűrűn a Fed döntéseivel kapcsolatban. A változó kamatozású konstrukciók törlesztőrészletei pedig jelentősen emelkedtek. Ennek fényében nehéz elképzelni, hogy a kint vásárló magyar befektetőkre semmilyen nyomás se nehezedne.

A supbrime piacon kialakult válság hatására szigorodik a hitelbírálat mind a tengerentúlon, mind Spanyolországban, amely a hitelből vásárolni szándékozók számára azt jelenti, hogy a hitelezők már nem érik be egy szimpla jövedelemigazolással. Amennyiben hitel szeretnénk felvenni, szükségünk lesz a személyi jövedelem bevallásunk idegen nyelvű változatára.

A Mitropa amerikai partnere arról számolt be, hogy a hitelválság főként a kisebb hitelintézeteket érinti, amelyek a kihelyezett hitelek értékpapírformában való felvásárlásával foglalkoznak. Erre némileg rácáfol, hogy az elmúlt héten a 10. legnagyobb hitelező, az American Home Mortgage jelentett csődöt és az igazán jelentős szereplőnek számító AIG is hangot adott annak, hogy a portfoliójában található elsődleges jelzáloghitelek között is nőtt a nemfizetők aránya.

A magyar ingatlanirodákkal kapcsolatban álló bankokkal azonban, a Mitropa amerikai partnerének információi szerint azonban nincs gond, így a magyar hitelfelvevőket nem fenyegeti annak veszélye, hogy a hitelező becsődölne.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?