0 °C Budapest

Vírusirtó lopja a hitelkártyád adatait!

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 10:05

Legalábbis első pillantásra úgy tűnik, hogy egy vírusírtó szoftver csalja ki adathalász módon az egyes gyanútlan felhasználók hitelkártya-adatait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A történet persze korántsem ilyen egyszerű, a háttérben ugyanis csalók állnak, s nem a vírusirtót programot készítő társaság. Vagyis tehát egy Malware.AMCC nevet viselő trójai kártevőről van szó, amely az igazi program, a VIRUSfighter bőrébe bújva használja ki egyes felhasználók naivitását.

Ami persze nem is olyan nehéz, tekintve, hogy a kártevő a VIRUSfighter oldaláról ellopott grafikai elemekkel operál. Egészen pontosan egy felpattanó ablakban jelenik meg a közlemény arról, hogy vírus található a felhasználó számítógépén.

Ezután a felhasználót egy internetes oldalra irányítják, ahol is fizetés fejében felajánlják, hogy eltávolítják az egyébként nem létező vírust. A VIRUSfighter oldalán olvasható közleményében kiemeli, hogy a cégnek semmi köze a csaláshoz, sem programkódok, sem egyéb bizalmas adatok nem kerültek ki a társaságtól.

Ahhoz, hogy ne húzhassanak bennünket a csőbe, fontos, hogy meghozzuk gépünkkel kapcsolatosan a megfelelő biztonsági intézkedéseket, és ezzel egyidejűleg azzal is tisztában legyünk, hogy milyen védelmi programok futnak számítógépünkön, s azok milyen módszerrel dolgoznak, hogyan észlelnek egy-egy fenyegetést, vagy vírust, s milyen módon távolítják el azokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pontosan az adathalász támadásokat kivédendő manapság már könnyedén lehet igényelni virtuális kártyát, amely mögött egy elkülönített számla áll, s kizárólag internetes fizetésre használható a bankkártya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06