Illetéktelen kezekben a támogatott hitelt felvevők adatai? - Hol marad a segítség?

Pénzcentrum
2007. április 23. 15:00

Az adathalászat elterjedése egyre nagyobb nyomást gyakorol az amerikai kormányra, melynek a közelmúltban már második alkalommal nem sikerült megvédenie a birtokában lévő személyes adatok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legutóbbi esetben közel 150 ezer állampolgárnak került ki a társadalombiztosítási száma egy konvertálása hiba folytán a Mezőgazdasági Minisztérium honlapjára. Az érintettek mindegyike állami támogatásos mezőgazdasági hitellel rendelkezik, így nevük és a részükre folyósított hitel nagysága nyilvános adat.

A társadalombiztosítási számok véletlenszerű napvilágra kerülését az egyik mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó cég tulajdonosa fedezte fel. Ő értesítette a minisztériumot, amely azonnal eltávolította az adatokat a honlapról.

A társadalombiztosítási szám illetéktelen kezekbe való kerülésének megakadályozására azonban már nem volt lehetőség, ezért a minisztérium egy éves hitel monitoring szolgáltatást ajánlott fel minden érintettnek.

Az 1983 óta épülő adatbázisban közel 150 ezer adat található, a vizsgálatok szerint azonban a jelenlegi eset csak 61 ezer főt érint. A legfelsőbb bíróság tavaly meghozott ítélete szerint azonban az érintettek csakis abban az esetben számíthatnak kártérítésre, ha bizonyíthatóan ebből az okból valamilyen pénzben kifejezhető káruk keletkezik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?