Világméretű átverés áldozatai lettünk

Pénzcentrum
2007. július 17. 14:15

A Panda Software vírus- és biztonságtechnikai laboratóriuma alig pár nappal ezelőtt "fogott el egy levelet", amelyben egy újszerű és veszélyes támadás egyik komponense található. Az átverés a legnagyobb őrületet keltő iPhone-t vette célba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon is számos ún. phishing ("adathalász") jellegű támadás zajlott már le, melynek során a kiberbűnözők egy-egy bank weboldalát hamisították meg, hogy az odacsalogatott ügyfelek bizalmas adatait megszerezzék.

A mostani támadás ennél jóval veszélyesebb, ráadásul bonyolultabb is. A főleg emailben és weboldalakon keresztül terjedő trójai program célja, hogy minél több PC-t megfertőzzön, ám önmagában még nem feltétlenül veszélyes. A támadók azonban meghamisították az Apple iPhone-nal foglalkozó oldalát is; így azok, akik iPhone-t szeretnének rendelni, könnyen csapdába eshetnek.

A megfertőzött PC-kről leadott rendelés eredménye gyakorlatilag egy "nyílt meghívó a bűnözőknek a lakásunkba, amihez kulcsot is mellékeltünk", jellemzi az esetet Sándor Zsolt, a Panda Software magyarországi igazgatója. Habár ez a veszély magyar gépeket még nem fenyeget (hiszen nagyon kevesen lehetnek azok, akik arra adják a fejüket, hogy az iPhone oldaláról rendeljenek egy ilyen drága készüléket), az eset azért elgondolkodtató. Sándor Zsolt szerint mindez egy trend része, amelyben a támadók sorra veszik a legnépszerűbb oldalakat, és a saját céljaikra használják őket.

Az iPhone világméretű hisztit váltott ki a "kütyükre" fogékony felhasználók körében, így az érintettek száma jócskán nőhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?