Tízezrekkel csökken a fűtésszámla: te miért fizetnél többet?

Pénzcentrum
2007. július 27. 05:40

Az egeket súroló fűtésszámlák a legtöbb lakástulajdonos számára a fejtörésnél komolyabb problémát jelentenek, nap mint nap hallhatunk arról, hogy a fizetésképtelen nyugdíjasoknál és nagycsaládoknál kikapcsolják a fűtést. Az energia árak növekedése azonban nem csak ilyen végletes módon tudja megkeseríteni a felhasználók életét, így aki teheti, jobb ha megpróbál még időben lépni és egy olcsóbb megoldást találni.

De ha már olcsóbb miért ne lehetne környezetkímélő is? Az utóbbi időben gyakorta szóltunk egyszerű és a költségoldalt tekintve kedvező, valamint bonyolultabb megoldásokról is. Természetesen a fűtésszámlákban főként az utóbbiak tudnak jelentős csökkenést elérni, ám a több százezres, néha milliós nagyságrendet elérő beruházásokhoz sokszor külső forrás bevonása szükséges, azt a családi költségvetés már nem bírja el.

A környezet védelmét célzó energiatakarékosság fokozása az Európai Unió deklarált célja, amelyhez persze a forrásokat is megpróbálja megteremteni a különböző pályázati lehetőségeken keresztül. Ezeket a lakosság és a társasházak "Sikeres Magyarországért" lakossági energiatakarékossági hitelprogramon keresztül érhetik el.

A környezetkímélő fűtéstechnika alkalmazásához szükséges forrásokért azonban nem csak a Magyar Fejlesztési Bankhoz fordulhatunk, a piacon elsőként ugyanis az Inter-Európa Bank kedvező feltételek mellett biztosít jelzáloghitelt magánszemélyeknek megújuló energiaforrások alkalmazását célzó fejlesztésekre.

A következőkben ezt a két finanszírozási lehetőséget tekintjük végig bővebben, majd szólunk arról is, hogy a bevezetésük óta milyen népszerűségnek örvendtek a pénzügyi termékek.

Megújuló energiaforrások hitel: lakáshitel napkollektorra?

Az IEB által kifejlesztett konstrukció a Megújuló Energiaforrás Hitel elnevezést kapta, amelyet minden lakástulajdonnal és állandó jövedelemmel rendelkező magánszemély megigényelhet. A hitelösszeg minimuma 500 ezer forint, felső határa pedig attól függően, hogy forinthitelről, vagy devizában denominált konstrukcióról van szó, 10 és 15 millió forint lehet.

A konstrukció előnyét az adja, hogy a bank nem érvényesíti a plusz kockázatát, és olyan feltételek mellett ad hitelt, mintha lakáscélra igényelne a hitelfelvevő. A kamatok és a kezelési költség nagysága is erről tanúskodik.

A megújuló energiaforrásokat alkalmazó technológiák beépítésére lehet hitelt felvenni, mely a környezetvédelmi szempontokat egyesíti a hitelfelvevő jól megfontolt személyes érdekeivel. A környezetet kímélő energianyerési eljárások ugyanis a fogyasztókat függetlenítik a különböző energiaszolgáltatóktól, és a hitel futamidejének lejárta után csak a fenntartási költségek maradnak hátra, a gázszámlától örökre megszabadulhatnak.

Ki, mire és mennyit akart?

Az Inter-Európa Bank a termék bevezetése óta mintegy 80 millió forint megújuló energiaforrás hitelt folyósított. Az igénylők a legtöbb esetben napkollektorok beépítésére, hőszivattyúk kialakítására és nyílászárók cseréjére kértek hitelt. Az átlagos hitelösszeg pedig a bank nyilatkozata szerint meghaladta a "normál" jelzáloghitelek összegét.

Fedezetként minden forgalomképes ingatlant elfogad az Inter-Európa Bank, amely tehermentes. A hitel/hitelbiztosítéki értékarány maximumát pedig 75 százalékban határozta meg, vagyis ha van egy 15 millió forintot érő családi házunk vidéken, akkor 11,25 millió forint hitelt tudunk maximum felvenni, ezt azonban már csakis deviza alapon.

Arról is megkérdeztük a bankot, hogy a hazánkban még fehér hollónak számító passzív házakhoz ad-e hitelt, illetve elfogadja-e azt fedezetként. Megtudhattuk, hogy a passzív házakat nem zárják ki eleve a fedezetként felajánlható ingatlanok köréből, az IEB szakmai értékbecslése dönt arról, hogy megfelel-e fedezetnek a felajánlott ingatlan.

Kis összeg, állami támogatás, energiatakarékossági program

A "Sikeres Magyarországért" lakossági energiatakarékosság program keretében állami támogatás mellett igényelhetünk kedvezményes kamatozású hitelt, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank refinanszíroz. Ez azonban nem tekinthető az IEB által ajánlott termék megfelelőjének.

Előbbihez ugyanis pályázatot kell benyújtani az Energia Központ Kht-hez, és pozitív elbírálás esetén kaphatunk lehetőséget a hitel felvételére a finanszírozásban résztvevő pénzintézetektől, míg utóbbitól egy egyszerű hitelelbírálat választ el minket. Az MFB partnerei között megtaláljuk a Raiffeisen Bankot és számos takarékszövetkezetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szigetelés, ablakcsere: egyik sem lehet akadály

A hitel felhasználható 1994. előtt épült lakóingatlan energetikai korszerűsítésére, és hagyományos energiaforrás megújulóval való kiváltására. A hagyományos technológiával épült ingatlanok esetében épületek és nyílászárók utólagos hőszigetelésére vagy cseréjére, meglévő fűtési és melegvíz előállítási berendezéseinek korszerűsítésére, energiatakarékos termékre való cseréjére.

Egyéb lakóingatlanok esetében pedig megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítésére, biomassza-, geotermikus energia-, szélenergia-felhasználás növelésére, nem villamos energia hálózatra történő termelés esetén, szerves hulladék energetikai felhasználásának növelésére, aktív és passzív napenergia hasznosításra (pl. napkollektorok, napelemek létesítése), megújuló energiával üzemelő alternatív, földgázt kiváltó berendezések és hőszivattyú létesítésére.

A természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek által igényelhető konstrukció előnye, hogy nincs szükség a pályázatok esetében általánosan előírt önrészre, és a pályázók igényelhetnek 265 ezer forintig vissza nem térítendő állami támogatást. A pozitív elbírálást kapó pályázat alapján benyújtott hitelkérelmek kerülnek később a finanszírozó bankok által elbírálásra.

A hitel maximális összege az első hitelcél esetében (1994. előtt épült házak korszerűsítése) 1 765 ezer, állami támogatás esetén 1 500 ezer forint, míg a második hitelcélra 4 millió forintot, illetve állami támogatás igénybevételével 3 735 ezer forintot igényelhetnek a hitelfelvevők.

További előnyt jelent, hogy az 1 százalékos hitelfolyósítási díjon és kamaton kívül (magánszemélyek esetében 12 havi EURIBOR+ 2,5 százalék évente, lakóközösségek esetében 3 havi EURIBOR+ 2,5 százalék) nem számítanak fel külön költségeket a pénzintézetek.

Meddig lehet még igényelni?

A lakossági energiatakarékossági program keretében eddig 630 millió forintnyi pályázati összeg került megítélésre. Ez azonban csupán a 16 milliárd forintnyi kijelölt keret töredéke, így érdemes még pályázni.

Az Energia Központ Kht. 2010 december 31-ig várja a pályázatokat, amelyek a lakosság energiafelhasználási szokásainak javítását célozzák.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e hitelt felvenni ilyen célra, mindenki csakis a saját kockázattűrő képessége és családi költségvetése alapján tudja megadni a választ. Egy azonban bizonyos: a megújuló energiaforrások használata hosszú távon megtérül, ezt több nyugat-európai ország példája is mutatja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem