2 °C Budapest

Hogyan lehet kisebb a rezsi? - Manipulálható mérőórák

Pénzcentrum
2007. július 16. 09:05

Beadvánnyal fordult az ombudsmani hivatalhoz a Lakástulajdonosok Országos Egyesülete, miután több panasz is érkezett hozzájuk a vitatható fűtésszámla miatt. A felkért szakértő szerint műszaki hiányosságok tapasztalhatóak a hőmennyiségmérő órák hitelesítésében, amellyel a szolgáltatók vissza is élhetnek - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az ombudmani vizsgálat célja kideríteni, miért tapasztalható jelentős eltérés a hasonló átlag-hőmérsékletű hónapok kiszámlázott hőmennyiségei között. Gyimesi Ferencné, az egyesület elnöke szerint elképzelhető, hogy hiba van a mérőórák működésében, sőt nem elképzelhetetlen, hogy azokat egy szakember képes túlszámlázásra állítani.

A fogyasztók a vitatható számlák ellenére nem minden alkalommal kérhetnek vizsgálatot. A Főtáv magyarázata szerint ez azért lehet, mert míg az áramfelhasználás esetében a fogyasztó áll szerződésben a szolgáltatóval, addig a távhőnél a hőközösség, vagyis a ház összes lakója szerződik.

A mérőórákat a vállalat még a felszerelés előtt bevizsgálta és hitelesítette, azonban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség működésükre vonatkozó vizsgálata több problémát is megállapított. Az ombudsmani hivatal egy korábbi ajánlása szerint az órák felszerelése és ellenőrzése a cég szakemberei és a lakók részvételével kellene megtörténjen, ez azonban nem vált bevett gyakorlattá.

Országbíró Zoltán, az egyesület társelnöke szerint a peres ügyek száma nagyságrendekkel megemelkedhet, amennyiben a jogalkotás nem kezeli időben a nagy számban jelentkező fogyasztói érdeksérelmeket, illetve nem vizsgálják ki a panaszokat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?