12 °C Budapest

Hogyan lehet kisebb a rezsi? - Manipulálható mérőórák

Pénzcentrum
2007. július 16. 09:05

Beadvánnyal fordult az ombudsmani hivatalhoz a Lakástulajdonosok Országos Egyesülete, miután több panasz is érkezett hozzájuk a vitatható fűtésszámla miatt. A felkért szakértő szerint műszaki hiányosságok tapasztalhatóak a hőmennyiségmérő órák hitelesítésében, amellyel a szolgáltatók vissza is élhetnek - olvasható a Magyar Hírlapban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ombudmani vizsgálat célja kideríteni, miért tapasztalható jelentős eltérés a hasonló átlag-hőmérsékletű hónapok kiszámlázott hőmennyiségei között. Gyimesi Ferencné, az egyesület elnöke szerint elképzelhető, hogy hiba van a mérőórák működésében, sőt nem elképzelhetetlen, hogy azokat egy szakember képes túlszámlázásra állítani.

A fogyasztók a vitatható számlák ellenére nem minden alkalommal kérhetnek vizsgálatot. A Főtáv magyarázata szerint ez azért lehet, mert míg az áramfelhasználás esetében a fogyasztó áll szerződésben a szolgáltatóval, addig a távhőnél a hőközösség, vagyis a ház összes lakója szerződik.

A mérőórákat a vállalat még a felszerelés előtt bevizsgálta és hitelesítette, azonban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség működésükre vonatkozó vizsgálata több problémát is megállapított. Az ombudsmani hivatal egy korábbi ajánlása szerint az órák felszerelése és ellenőrzése a cég szakemberei és a lakók részvételével kellene megtörténjen, ez azonban nem vált bevett gyakorlattá.

Országbíró Zoltán, az egyesület társelnöke szerint a peres ügyek száma nagyságrendekkel megemelkedhet, amennyiben a jogalkotás nem kezeli időben a nagy számban jelentkező fogyasztói érdeksérelmeket, illetve nem vizsgálják ki a panaszokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?