10 ezer alatti fűtésszámla: az orrunk előtt volt a megoldás

Pénzcentrum
2007. június 13. 05:40

A lakás, illetve családi ház vásárlásával és építésével kapcsolatos legfontosabb döntéseket és az azokat meghatározó tényezőket már sorra vettük az elmúlt hónapokban, a múlt héten pedig közelebbről megismerkedtünk a gerenda- és rönkházak által nyújtott pozitívumokkal, tehát az öko-házak ezen típusai által biztosított alternatívával.

A következőkben az öko-házak egyik formájával a dombházzal foglalkozunk részletesebben, mely azok számára, akik nem sajnálják az időt, az energiát és persze a kellő forrásokat, gazdaságos megoldást jelenthet főként a megszorítások hatására egyre növekvő közüzemi számlák közepette. Hegedűs Zsolt építészmérnököt kérdeztük a dombházak előnyeiről, hátrányairól és persze költségvonzatairól.

Télen meleg, nyáron hideg: ez bizonyíték, nem ígéret!

A dombházak az azokat körül ölelő 70-100 cm-es földréteg miatt jelentős belső klímatehetetlenséggel bírnak, vagyis a külső hőmérsékletváltozás egy normál lakás esetében jellemző sebességnél sokkal lassabban következik be, amely azt eredményezi, hogy a ház lassabban hűl és melegszik fel.

A klímatehetetlenség mértékére azonban jelentős befolyással bír a nyílászárók elhelyezése, melyeknél rendkívül fontos a megfelelő árnyékolás megléte. A nagyobb ablakfelületeket általában a déli oldalra tervezik, mondta el lapunknak Hegedűs Zsolt, mert ebben az esetben kinyúló előtetővel könnyen szabályozhatóvá válik a beáramló nagyfény. Jó megoldást jelenthet ha egy lombhullató fát, vagy tavat alkalmaznak a fény és hő szabályozására.

A hőtartó képesség persze nyáron az áramszámlát, télen pedig a fűtési költséget csökkenti, hiszen nincs szükség légkondicionálásra, a fűtési technológiákat illetően pedig főként fatüzeléssel találkozhatunk, amely jelenthet cserépkályhát, rakott kályhákat, központi fűtések esetében pedig akár faelgázosító kazánokat.

Hegedűs Zsolt szerint a fűtési számla nagyobb alapterületű ingatlanok esetében is csak a leghidegebb hónapokban haladja meg a 10 ezer forintot, persze feltéve, hogy fafűtést, vagyis a megújuló energiaforrást választjuk. Nagy előnyt jelent továbbá, hogy a dombházak kiváló hőtartó képessége miatt a fűtést az általánosan elfogadottnál egy hónappal később kell elkezdeni, és egy hónappal hamarabb abba lehet hagyni.
Az áramszámlát is kímélhetik a dombházak, főként abban az esetben, ha valaki tető felülvilágítót is alkalmaz, ez ugyanis nemcsak az egyedi fényviszonyokat eredményez, de egyenletes, szórt fénye miatt az átlagosnál csak később kell villanyt kapcsolni a szobában, és a téli napokon sincs szükség plusz világításra.

Az előbb felsorolt anyagi előnyök mellett további pozitívum, hogy e házakban magasabb a páratartalom, és a téli fűtési időszakban sem kell az allergia egyik kiváltó okának tartott száraz levegővel hadakozni.

Rögösebb utak egy hasonló árért

Minden felsorolt előny ellenére sem ajánlja a dombházak építését a tervezésükkel foglalkozó Hegedűs Zsolt, mert véleménye szerint a környezetbarát és egyedi megoldásnak óriási ára van, annak ellenére, hogy a négyzetméterár nagyságrendileg nem tér el a hagyományos családi házak esetében megszokottól.

A problémát az általunk megkérdezett szakember szerint az jelenti, hogy kevés olyan vállalkozást és mesterembert találhatunk ma már a magyar piacon, akik hajlandók az aprólékos munkát és nagy odafigyelést igénylő feladatot elvállalni. A dombházak építése ugyanis rendkívül munkaigényes mondható a jelenlegi megoldásokhoz képest.

Az építkezés során a mai modern anyagok helyett a tömör kistéglát alkalmazzák, amely alkalmas arra, hogy a ránehezedő 70-100 cm vastag földréteg súlyát elbírja. Csak a homlokzati falak esetében használnak modernebb építőanyagokat, szendvicsfalakat és külső szigetelést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A dombház tíz évvel ezelőtt még teljesen releváns alternatívát tudott nyújtani a hagyományos családi házakkal szemben, mivel a munkaerő olcsó, az építőanyagok pedig drágák, de közel azonos árban voltak. Azóta azonban olyan technológiák kerültek piacra, mint a könnyűszerkezetes házak, amelyek kényelmes és gyors megoldást jelentenek a lakásépítésre. 

Bár az építőanyagok árai csökkentek, a munkabérek növekedése egyre kevésbé teszi gazdaságossá a dombházakat, a trend afelé mutat, hogy a nyugat-európai országokhoz hasonlóan hazánkban is drágává válik az e fajta környezetbarát technológia, tehát az elkötelezettségnek és az egyedi elképzeléseknek ára lesz.

További hátrányt jelent, hogy a házak építési ideje meghaladja a normál családi házakét, a munkálatok pedig rengeteg utánajárást igényelnek, melyek a ház befejezése után sem érnek véget, a gömbölyű felügyeletek berendezése ugyanis további forrásokat és tervezést igényel, általában aligha oldható meg boltban kapható bútorokkal.

Így a körülbelül 160 ezer forintot négyzetméterárat, mely az 1-2 éve kezdődött és most befejeződő építkezések esetében jellemző, a vállalkozó kedvű építtetők jelentős összegekkel nyújthatják meg az építkezés befejezte után is.

Engedélyeztetés, banki hitel és másodpiac: fontos elemek egy hibátlan összképhez

A dombházak engedélyeztetése nem ütközik különösebb akadályba, hiszen ezeket a házakat a legritkábban szeretnék, mint foghíjbeépítést alkalmazni. Általában utca végére vagy város szélére kerülnek, minél közelebb a természethez.  A szakember szerint mégis érdemes már az engedélyeztetési eljárásba bevonni a későbbi döntéshozókat, mert akkor még a tervek befejezése előtt jelezhetik a lehetséges problémás területeket, és kisebb az esélye az elutasításnak.

A dombházakat a kereskedelmi bankok egy része elfogadja fedezetként, illetve építési hitel is ad rájuk, tudtuk meg Hegedűs Zsolttól, amely vélhetően két tényezőnek köszönhető, egyrészt az építési technológia általánosan elfogadott és már több éve alkalmazzák hazánkban, másrészt bár szűk, de létezik másodpiaca a házaknak.

Az értékesíthetőségnél a problémát az jelentheti, hogy a tulajdonosok a belefektetett energia árát is szeretnék viszontlátni, ehhez azonban meg kell találniuk az a környezet és a szokásostól eltérő utak felé elkötelezett vevőt, aki ezt hajlandó megadni. Ez fontos szerepet játszhat a hitelbiztosítéki érték megállapításában.

Összességében elmondhatjuk, hogy a dombházak energiatakarékos és környezetkímélő alternatívát jelentenek a hagyományos családi házakkal szemben, melyek plusz értékét egyediségük adja, a felépítésükre azonban csakis a legelszántabbaknak érdemes vállalkoznia, mert a velük járó plusz munka helyett, hasonló árkategóriában, már kényelmesebb megoldásokat találhatnak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?