Veszélyben a hiteled - Megdöbbentő kulisszatitkok

Pénzcentrum
2007. június 5. 12:30

A kombinált termékek sajátosságaira és a pénzintézetek, valamint hitelközvetítők felelősségére hívta fel a figyelmet a PSZÁF, mai sajtótájékoztatóján. Lássuk tehát, milyen "veszélyek" leselkedhetnek a kecsegtető ajánlatok mögött!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kombinált termékekről és a hitelfedezeti konstrukciókról már számtalan írásunkban megemlékeztünk. Ezeket nem árt időről-időre átismételni, különösképpen akkor, ha hitelfelvétel előtt vagy előtörlesztés előtt állunk.

Több mint hitel, több mint biztosítás...

Hiteltörlesztés: csak semmi pánik!

Azt azonban most is fontosnak tarjuk most is kiemelni, hogy az életbiztosításokkal kombinált jelzáloghitelek, attól függetlenül, hogy egy terméként értékesítik a legtöbb esetben, valójában két különálló termék és szerződés, amelyek különálló életet élnek.

Éppen ezért emlékezzünk meg azokról az esetekről, ha valaki már megkötötte a biztosítását egy hitel reményében, aztán valami nem várt esemény folytán mégsem jut a pénzhez. Ekkor a legtöbb esetben a biztosítók visszafizetik az életbiztosításba fizetett díjakat és közös megegyezéssel felbontják a szerződést, persze csak akkor, ha az ügyfél is akarja.

A másik kritikus pont lehet az előtörlesztés kérdése. Érdemes erre már a szerződés megkötése előtt gondolnunk és ennek megfelelően termékeket választanunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A harmadik igen fontos pont, a közvetítők jártassága és tájékoztatási hajlandósága. Igaz a törvény és különböző szabályozások, valamint rendeletek külön kitérnek a tájékoztatási kötelezettségre, azért néha az "eladási ösztönök" felülírják azokat.

Éppen ezért fontos megfelelő közvetítő kiválasztása, amely történhet korábbi tapasztalatok, illetve rokonok, barátok tapasztalatai alapján. Vagy esetleg egy versenyeztetés által, amely már hazánkban is egyszerűen elvégezhető egy honlap segítségével.

Természetesen a PSZÁF is kézséggel áll mindenki rendelkezésére, a honlapjukon elhelyeztek egy, a kombinált termékekhez kapcsolódó tájékoztatót.

Aki azonban a termékeken felbuzdulva már konkrét konstrukciókra kíváncsi, illetve pénzügyi tanácsadásra szorul, az sem marad magára. A következő honlapon állnak rendelkezésére a szakemberek:

www.pomo.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06