22 °C Budapest

25 milliót fele kamatra! Kezdődhet a hitel-turizmus...

Pénzcentrum
2007. május 22. 13:00

Az Európai Unió miniszterei egyöntetűen támogatják azt a törvényjavaslatot, mely a belső fogyasztási hitel piac élénkítését, a fogyasztók védelmét szolgálja. Azáltal, hogy a javaslat az EU országaiban azonos kamatszámítási, hirdetési és egyéb feltételeket szabna ezen termékek esetében, fellendülhet a határon átnyúló hitelezés, mely jelenleg még gyerekcipőben jár.

Ha azt vesszük alapul, hogy az eurózóna országaiban a fogyasztási hitelek között akár kétszeres kamatkülönbség is lehet (Finnországban 6%-os az átlagos ráta, míg Portugáliában 12%), a verseny fokozódó intenzitása lejjebb nyomhatja a költségeket.

Az Európai Parlament előtt álló javaslat az éves szinten 884 milliárd eurósra tehető hitelkártya, autóhitel és fogyasztási hitel piacot szándékozik megregulázni, a jelzáloghitelek szegmense azonban kívül reked a mostani kezdeményezésből, ezzel ugyanis külön törvényjavaslat foglalkozik majd.

A jelenlegi javaslat a 200 és 100 000 euró közti hitelekre terjed ki, amennyiben tehát elfogadásra kerül, könnyebb lehet akár 25 millió forintnak megfelelő hitelhez olcsóbban hozzájutni.

Az új szabályozás rendezni készül az előtörlesztés vitás kérdését is, mely szerint a hitelfelvevőnek joga van az előtörlesztéshez, amennyiben azonban 10 000 eurónál többet fizet vissza lejárat előtt egy fix kamatozású hitelből, akkor kompenzálnia kell a hitelnyújtót, azaz különdíjat kell fizetnie. (A fogyasztók szemszögéből nézve ez a változás kedvezőnek mondható, jelenleg ugyanis a rejtett feltételek mellett az a gyakoribb, amikor meg kell fizetni ezt a tételt.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint az EU fogyasztási hitel piacának van még hova fejlődni, mivel jelenleg a GDP 8%-át teszik ki ezek a hitelek, míg az egységesebb piacot alkotó USA-ban 18%-os ez az arány.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:01
Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tarta...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?