17 °C Budapest

25 milliót fele kamatra! Kezdődhet a hitel-turizmus...

Pénzcentrum
2007. május 22. 13:00

Az Európai Unió miniszterei egyöntetűen támogatják azt a törvényjavaslatot, mely a belső fogyasztási hitel piac élénkítését, a fogyasztók védelmét szolgálja. Azáltal, hogy a javaslat az EU országaiban azonos kamatszámítási, hirdetési és egyéb feltételeket szabna ezen termékek esetében, fellendülhet a határon átnyúló hitelezés, mely jelenleg még gyerekcipőben jár.

Ha azt vesszük alapul, hogy az eurózóna országaiban a fogyasztási hitelek között akár kétszeres kamatkülönbség is lehet (Finnországban 6%-os az átlagos ráta, míg Portugáliában 12%), a verseny fokozódó intenzitása lejjebb nyomhatja a költségeket.

Az Európai Parlament előtt álló javaslat az éves szinten 884 milliárd eurósra tehető hitelkártya, autóhitel és fogyasztási hitel piacot szándékozik megregulázni, a jelzáloghitelek szegmense azonban kívül reked a mostani kezdeményezésből, ezzel ugyanis külön törvényjavaslat foglalkozik majd.

A jelenlegi javaslat a 200 és 100 000 euró közti hitelekre terjed ki, amennyiben tehát elfogadásra kerül, könnyebb lehet akár 25 millió forintnak megfelelő hitelhez olcsóbban hozzájutni.

Az új szabályozás rendezni készül az előtörlesztés vitás kérdését is, mely szerint a hitelfelvevőnek joga van az előtörlesztéshez, amennyiben azonban 10 000 eurónál többet fizet vissza lejárat előtt egy fix kamatozású hitelből, akkor kompenzálnia kell a hitelnyújtót, azaz különdíjat kell fizetnie. (A fogyasztók szemszögéből nézve ez a változás kedvezőnek mondható, jelenleg ugyanis a rejtett feltételek mellett az a gyakoribb, amikor meg kell fizetni ezt a tételt.)

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Szakértők szerint az EU fogyasztási hitel piacának van még hova fejlődni, mivel jelenleg a GDP 8%-át teszik ki ezek a hitelek, míg az egységesebb piacot alkotó USA-ban 18%-os ez az arány.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?