11 °C Budapest

Csökkentek a kamatok - Rohanunk is hitelért

Pénzcentrum
2007. május 2. 12:00

A háztartási szektor forintban denominált fogyasztási hiteleinek átlagos kamatlába a januári emelkedés után csökkenő tendenciát mutat. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába márciusban az összetétel megváltozása miatt csökkent. A szektor euróban denominált hitelei közül a folyószámlahitelek és a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába csökkent, míg a lakáscélú hiteleké emelkedett - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába márciusban 20,40%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi szinthez képest nem változott. A kamatláb 9,61%-ot, a hitelköltség mutató pedig 12,27%-ot tett ki márciusban. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója a januári emelkedés után csökkenő tendenciát mutat. Márciusban az átlagos kamatláb 81 bázisponttal 18,45%-ra, az átlagos hitelköltség mutató pedig 55 bázisponttal 26,26%-ra csökkent. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába márciusban az összetétel megváltozása miatt 11,25%-ra csökkent, a kamatláb értéke így a 2006. októberi szintre tért vissza.

2007. márciusban a fogyasztási, a lakáscélú és az egyéb hitelek új szerződéseinek értéke is emelkedett. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 18,0 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 8,7 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 9,2 milliárd forint volt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi szintről nem módosult, a kamatláb 20,78%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 27,53%-ot tett ki. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a februárihoz képest nem változott, értéke márciusban 19,57% volt. E hitelek átlagos hitelköltség mutatója 86 bázisponttal 28,42%-ra emelkedett. Az 5 éven túli kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a 2006. október óta tartó enyhe növekedési tendenciát megtörve 92 bázisponttal 12,41%-ra csökkent. Az átlagos hitelköltség mutató is csökkent, márciusban 21,80%-ot tett ki.

A forintban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagkamatlába és hitelköltség mutatója nem változott számottevően, az átlagkamatláb 9,19%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 11,29%-ot tett ki. Az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző két havi alacsonyabb érték után kismértékben emelkedett, a kamatláb 9,50%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 12,69%-ot tett ki márciusban. Az 5 éven túli, legfeljebb 10 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek esetében a 2006. augusztus óta tartó, februárban megtorpant csökkenő tendencia tovább folytatódott. Az átlagos kamatláb 106 bázisponttal 11,73%-ra, az átlagos hitelköltség mutató 132 bázisponttal 14,27%-ra csökkent. A 10 éven túli lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző három havi magasabb érték után a novemberi szint közelébe csökkent. Az átlagos kamatláb 7,18%, míg az átlagos hitelköltség mutató 7,73% volt márciusban.

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagos kamatlába 64 bázispontos csökkenés után 8,08%-ot tett ki márciusban. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója a januári szint közelébe emelkedett. Az átlagos kamatláb 5,16%-ot, az átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,75%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója ismét csökkent, a kamatláb 9,21%-ra, átlagos hitelköltség mutató pedig 11,27%-ra mérséklődött. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába márciusban az előző havi szintről nem változott, 6,58%-ot tett ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába az elmúlt két havi alacsonyabb értékek után újra 6 % fölé emelkedett, 6,17%-ot tett ki, a hitelköltség mutató pedig az elmúlt év legmagasabb értékére, 9,25%-ra emelkedett.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója márciusban sem változott, az átlagos kamatláb 3,32%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 5,59%-ot tett ki.

EZT OLVASTAD MÁR?