24 °C Budapest

Csökkentek a kamatok - Rohanunk is hitelért

Pénzcentrum
2007. május 2. 12:00

A háztartási szektor forintban denominált fogyasztási hiteleinek átlagos kamatlába a januári emelkedés után csökkenő tendenciát mutat. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába márciusban az összetétel megváltozása miatt csökkent. A szektor euróban denominált hitelei közül a folyószámlahitelek és a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába csökkent, míg a lakáscélú hiteleké emelkedett - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába márciusban 20,40%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi szinthez képest nem változott. A kamatláb 9,61%-ot, a hitelköltség mutató pedig 12,27%-ot tett ki márciusban. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója a januári emelkedés után csökkenő tendenciát mutat. Márciusban az átlagos kamatláb 81 bázisponttal 18,45%-ra, az átlagos hitelköltség mutató pedig 55 bázisponttal 26,26%-ra csökkent. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába márciusban az összetétel megváltozása miatt 11,25%-ra csökkent, a kamatláb értéke így a 2006. októberi szintre tért vissza.

2007. márciusban a fogyasztási, a lakáscélú és az egyéb hitelek új szerződéseinek értéke is emelkedett. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 18,0 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 8,7 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 9,2 milliárd forint volt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi szintről nem módosult, a kamatláb 20,78%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 27,53%-ot tett ki. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a februárihoz képest nem változott, értéke márciusban 19,57% volt. E hitelek átlagos hitelköltség mutatója 86 bázisponttal 28,42%-ra emelkedett. Az 5 éven túli kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a 2006. október óta tartó enyhe növekedési tendenciát megtörve 92 bázisponttal 12,41%-ra csökkent. Az átlagos hitelköltség mutató is csökkent, márciusban 21,80%-ot tett ki.

A forintban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagkamatlába és hitelköltség mutatója nem változott számottevően, az átlagkamatláb 9,19%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 11,29%-ot tett ki. Az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző két havi alacsonyabb érték után kismértékben emelkedett, a kamatláb 9,50%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 12,69%-ot tett ki márciusban. Az 5 éven túli, legfeljebb 10 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek esetében a 2006. augusztus óta tartó, februárban megtorpant csökkenő tendencia tovább folytatódott. Az átlagos kamatláb 106 bázisponttal 11,73%-ra, az átlagos hitelköltség mutató 132 bázisponttal 14,27%-ra csökkent. A 10 éven túli lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző három havi magasabb érték után a novemberi szint közelébe csökkent. Az átlagos kamatláb 7,18%, míg az átlagos hitelköltség mutató 7,73% volt márciusban.

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagos kamatlába 64 bázispontos csökkenés után 8,08%-ot tett ki márciusban. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója a januári szint közelébe emelkedett. Az átlagos kamatláb 5,16%-ot, az átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,75%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója ismét csökkent, a kamatláb 9,21%-ra, átlagos hitelköltség mutató pedig 11,27%-ra mérséklődött. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába márciusban az előző havi szintről nem változott, 6,58%-ot tett ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába az elmúlt két havi alacsonyabb értékek után újra 6 % fölé emelkedett, 6,17%-ot tett ki, a hitelköltség mutató pedig az elmúlt év legmagasabb értékére, 9,25%-ra emelkedett.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója márciusban sem változott, az átlagos kamatláb 3,32%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 5,59%-ot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?