12 °C Budapest

Elszaladt a ló a fogyasztókkal: szárnyaló kiadások, növekedő hitelállomány

Pénzcentrum
2007. május 16. 16:00

Általános jelenség szerte a világon, hogy a bérek növekedését messze meghaladja a fogyasztás mértékének emelkedése, az ehhez szükséges forrásokat előteremtését pedig a magánszemélyek hitelből, általában fogyasztási hitelből, személyi kölcsönökből, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelekből oldják meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nincs ez másképp Magyarországon és Nagy-Britanniában sem, utóbbi esetében egy nemrégiben készült jelentés szerint a fogyasztási kiadások összege 9 százalékkal emelkedett a tavalyi évben, elérve a 1,09 ezer milliárd fontot.

Utazásra, kultúrára, ruházkodásra és egyéb szolgáltatások igénybevételére is rendkívül sokat költenek a szigetország lakói, akik természetesen hitelből finanszírozzák a bérekből emelkedési üteméből egyáltalán nem következő luxuskiadásokat.

A hosszabb időtartamú nyaralásokra fordított összegek 41 százalékkal nőttek az elmúlt négy évben elérve a 8 milliárd fontot, miközben a divatkövető ruházkodásra költött összegek is egekbe emelkedtek, a pletykalapok kiemelt figyelmének köszönhetően.

A britek a 2006-os monetáris szigorítás, energiaár-emelések és a bizonytalan ingatlanpiaci helyzet ellenére is növelték a fogyasztásaikat. Ez az oka annak, hogy a lakosság adósságállomány elérte az ezer milliárd fontot (362 ezer milliárd forintot).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hatalmas adósságállomány ellenére csupán a megkérdezettek 14 százaléka emelte ki elsődleges prioritásként a hitelkártya-adósságának visszatörlesztését, és csupán 10 százalékuk tartotta elsődleges fontosságúnak a felvett jelzáloghitel visszafizetését.

A fogyasztási kiadások legnagyobb hányada a lakosság saját ingatlan állományával van kapcsolatban, minden 10 fontnyi kiadásból négyet ilyen célokra fordítanak, amely jelentheti akár a jelzáloghitel törlesztését, akár különböző tartós fogyasztási cikkek vásárlását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?