12 °C Budapest

Forinthitel: messze még a feltámadás...

Pénzcentrum
2007. május 11. 08:30

A hazai bankok szakértőinek többsége ugyan továbbra is emelkedő nemzetközi kamatkörnyezetre és csökkenő hazai alapkamatra számít, a forintkölcsönök aligha nyerhetik vissza népszerűségüket - derül ki a Napi körkérdéséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Erste Bank elemzője szerint mindaddig a devizahitel lehet kamat szempontjából a favorit, amíg a forint javára szóló kamatkülönbözet nem lesz nulla, vagy nem fordul át negatívba. A kamatkülönbözet ilyen jelentős csökkenésére az euró átvétele előtt minimális az esély, a magasabb hazai alapkamat ugyanis többek között az árfolyam-kockázati prémiumot tükrözi.

A Raiffeisen vezető elemzője szerint már 2 százalékpont alatti kamatkülönbség elég lehet a forinthitel újbóli népszerűségéhez, a Budapest Bank elemzője azonban hangsúlyozta, hogy meglehetősen nehéz belőni azt a különbözeti szintet, ami mellett az emberek már nem szívesen vállalnák az árfolyamkockázatot.

Az UniCredit Bank vezető közgazdásza szerint a kulcsszint 2,1-2,15 százalékpontos különbségre tehető.

Az Erste Bank elemzője a lapnak elmondta, a devizahiteleken csupán azért van több nyeresége a bankoknak, mert az ügyfelek általában forintszámláról törlesztenek, az konverzióból származó marzs így pluszbevételként jelenik meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?