5 °C Budapest

Akciós lakáshitel: így csábítanak májusban a bankok

Pénzcentrum
2007. május 7. 12:00

Elérkezett a május, s bár jó időt pillanatnyilag nem hozott magával, az ingatlanpiaci szereplők szerint a tavasz a vásárlás, így a lakásvásárlás ideje is. A várhatóan növekvő keresletre természetesen reagáltak a kereskedelmi bankok is, akik továbbra is lakáshitelekre vonatkozó akciókkal bombázzák a lakosságot. Két hónappal ezelőtti körképünkben is a pénzintézetek ajánlatainak megszaporodásáról számoltunk be, lássuk mi változott március 13-a óta!

Az adatokat továbbra is a kereskedelmi bankok honlapjairól gyűjtöttük össze, melyeket 2007. május 4-én látogattunk sorra. Jelenleg is szépszámú akcióra bukkantunk, melyek között felfedezhető volt néhány igazi újdonság is. A mindenre felkészült hitelfelvevőnek így van módja a különböző összeállítású és kedvezményeket kínáló ajánlatok közül a leginkább testhez állót választani.

Kitörő kamatláz egy kicsit másképp!

Előző körképünkhöz képest az egyik legszembetűnőbb változás az akciós kamatot ajánló bankok számának növekedésében látható: két hónappal ezelőtt csupán a CIB rendelkezett egy éves időszakra szóló kamatengedménnyel, amely mellé most felsorakozott az MKB.

Továbbra is több bank nyújt kamatkedvezményt az első kamatperiódusra, mely ezen termékek esetében általában 6 hónap: az Erste, az IEB és az UniCredit Bank is él ezzel a lehetőséggel. A következő táblázatban a különböző pénzintézetek által nyújtott akciós kamattal rendelkező konstrukciókat foglaltuk össze.


Új jelenség a piacon a Raiffeisen által ajánlott rugalmas törlesztőrészlet, mely esetében az ügyfél maga választhatja meg a bank által megadott értékhatárokon belül az első évre vonatkozó törlesztőrészletet, melynek összege ebben az időszakban fix marad.

Van, ami nem változik...

Jól bizonyítja ennek a szólásnak a létjogosultságát a bankok kezdeti költségekhez való viszonyulása. A hitelfelvevőket általában gondolkodásra készítik ezek a díjak, mert az egyébként is költséges lakásvásárlást még inkább megnehezítik. Ez lehet az oka annak, hogy a pénzintézetek előszeretettel engednek a kezdeti költségek terén. Lássuk, mit és hogyan!

A leggyakrabban az értékbecslési díjtól és a bankokként más-más nevet viselő hitelfelvétellel kapcsolatos díjaktól tekintenek el a hazai pénzintézetek. Előbbi esetében fontos megemlíteni, hogy az ajánlatok eltérnek abban a tekintetben, hogy a fedezetként bevont összes ingatlanra érvényesek-e, illetve, hogy összevonandók-e egyéb kedvezményekkel.

Míg az Erste és a CIBnem korlátozza az ingalanok számát, addig az UniCredit Bank csakis egy ingatlan esetében ajánlja fel a kedvezményt. Az Erste viszont maximalizálja az igénybe vehető kedvezmények értékét a folyósítási jutalék összegében.

A májusi toplista első helyezettje

A legnépszerűbb kedvezményeknek ismét a folyósítással kapcsolatos díjak mondhatóak: a Budapest Bank, az Erste, az IEB, az MKB, és a Raffeisen is elengedi, illetve jóváírja a teljes díjat vagy annak egy részét.

Többségük számlanyitáshoz, illetve csoportos beszedési megbízás megadásához kötik a fenti kedvezmény igénybevételét, melyen tetten érhető a bankok másodlagos szándéka a kedvezményekkel: az ügyfelek hosszú távon való megtartása.

Érdekességnek számít a K&H újonnan bevezetett akciója, melynek keretében az üzleti feltételű hiteleket, lakáscélú forintban vagy devizában denominált konstrukciókat igénylő ügyfelek választhatnak két kedvezmény közül: vagy a hitelfolyósítással kapcsolatos kezdeti költségektől (a tulajdoni lap és térképmásolat, illetve az értékbecslés költségétől, és a szerződéskötés díjától) szabadulhatnak meg, vagy díjmentesen igénybe vehetik a K&H törlesztőbiztosítását).

Önrész és jövedelemigazolás: sutba velük!

A futamidők és a maximális összegek folyamatos növekedéséről többször szóltunk már az előző körképekben, ezen a téren a helyzet nem sokat változott az elmúlt két hónapban. Újra szaporodóban vannak ezzel szemben a jövedelemigazolás nélküli és önerőt sem igénylő konstrukciók.

Az Erste és a Raiffeisen bankokhoz fordulhatunk, ha jövedelemigazolás és az önerő nélkül szeretnénk lakáshitelt felvenni pótlólagos fedezet bevonása nélkül, míg a Budapest Bank ezzel szemben azokak kínál megoldást, akik a teljes vételárat banki hitelből szeretnék finanszírozni, ebben az esetben pótfedezet igényeltetik.

Sűrűsödnek a feltételek, szaporodnak az ajándékok

Továbbra is kedvelt a hitelkártyák ajándékozása, az Erstétől 200 000, míg az UniCredit Banktól a hitelösszeg nagyságától függően 150, illetve 300 ezer forintos hitelkerettel rendelkező hitelkártyát kaphatunk a lakáshitel mellé.

Új kedvezményként a K&H által nyújtott 10 százalékos engedményt említhetjük, meg K&H fészek- vagy K&H start fészek otthonbiztosítás első éves díjából.

Ezen még mindig piacon van az MKB "2 hetes" akciója, melynek keretében a bank vállalja, hogy abban az esetben, ha 2 hét alatt nem folyósítja a hitelösszeget, a kamatokat az első évben ő fizeti az ügyfél "helyett".

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?