21 °C Budapest

Hol érdemes lakáshitelt felvenni? - válaszolunk a több milliós kérdésre

Pénzcentrum
2007. április 6. 05:40

Mennyiből lesz ötmillió forintom? Napjaink Magyarországában a legtöbben még mindig ragaszkodnak a saját tulajdonú lakás megszerzéséhez, amelyhez azonban sokuk nem rendelkezik a megfelelő mértékű saját forrással. Ebben az esetben mindenképpen igénybe veszik majd a bankok egyikének szolgáltatásait, s hosszú időre vállalják a hiteltörlesztésből származó terheket. Pontosan a magas kötelezettségek, és az egyre nyúló futamidő teszi szükségessé a pénzintézetek ajánlatainak ismeretét. A tájékozottság ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfél fel tudja mérni lehetőségeit, s a számára legkedvezőbbet válassza. A következőkben ezen döntéshez próbálunk segítséget nyújtani. Lássuk, mit ajánlanak a pénzintézetek 2007. áprilisában!

A hazai piacon tevékenykedő bankoktól kértünk ajánlatot 20 éves futamidejű forint-, euró-, illetve svájci frank alapú lakáshitelre, amelynek összegét 5 illetve 10 millió forintban határoztuk meg. Megkülönböztettük az ajánlatokat aszerint is, hogy azok új vagy használt lakás vásárlására vonatkoznak.

Az adatgyűjtést 2007. április 2-5. között végeztük el, a CIB, az Erste Bank, az FHB, az IEB, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és a Volksbank tett ajánlatot az általunk felvázolt feltételekre.

Öt millió forint és óriási különbségek...

Első körben az öt millió forintnyi hitelösszegre vonatkozó ajánlatok vizsgáltuk forintban, euróban és svájci frankban. Általánosan jellemző, hogy a különböző kamatperiódusok miatt az ajánlatok összehasonlíthatósága mérsékeltté válik.

Az összehasonlítást azonban további tényezők is nehezítik, mivel a kereskedelmi bankok érthető módon a legjobb színben szeretnének feltűnni, gyakorta előfordul, hogy akciós THM-ket alkalmaznak, illetve különböző mértékben korrigálják a törlesztőrészletet a kezelési és egyéb költségekkel, egymástól eltérő költségszerkezetet alakítanak. Bővebben a következő link alatt található cikkben olvashatunk erről!

Megbízol a THM-ben? Íme az apró trükkök!

Az euróra, illetve a svájci frankra vonatkozó táblázatokból jól látszik, hogy az euró alapú lakáshitelek nem tudják felvenni a versenyt svájci frank alapú társaikkal, sőt néhány esetben még a forinthiteleknél is kedvezőtlenebb törlesztőrészletekkel rendelkeznek. Az euró alapú hitelek "helyzete" tovább romlik, ha az árfolyamkockázatot is számításba vesszük, amellyel az ügyfélnek mindkét devizában felvett hitel esetében meg kell birkóznia.


 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A táblázatokat végigtekintve már semmi meglepőt nem találhatunk azon az egyre inkább jellemzővé váló trenden, hogy a lakosság nagy része forint helyett svájci frankban adósodik el, vállalva az árfolyamkockázatot a kedvezőbb törlesztőrészletekért cserébe.


 

10 millión is veri a mezőnyt a svájci frank!

10 millióra van szükségem, nem bármi áron!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 9. 14:00
Új részleteket árult el Kalamár Tamás, a Barátok közt és több más televíziós széria egykori producer...
Holdblog  |  2023. június 9. 12:01
Váratlanul érte az alapkezelőket is a kormány múlt héten bejelentett rendeletcsomagja: augusztus 1-t...
KonyhaKontrolling  |  2023. június 9. 07:45
Aki régebb óta követ engem, az talán tudja, hogy ha van lehetőségünk, akkor minden évben főzünk lekv...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 8. 14:14
2018-ban vettem SKT-t az osztalékáért. 2020-ban ezt lenullázta, 2021 óta újra fizet, és elég jól, fé...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?