25 °C Budapest

Hol érdemes lakáshitelt felvenni? - válaszolunk a több milliós kérdésre

Pénzcentrum
2007. április 6. 05:40

Mennyiből lesz ötmillió forintom? Napjaink Magyarországában a legtöbben még mindig ragaszkodnak a saját tulajdonú lakás megszerzéséhez, amelyhez azonban sokuk nem rendelkezik a megfelelő mértékű saját forrással. Ebben az esetben mindenképpen igénybe veszik majd a bankok egyikének szolgáltatásait, s hosszú időre vállalják a hiteltörlesztésből származó terheket. Pontosan a magas kötelezettségek, és az egyre nyúló futamidő teszi szükségessé a pénzintézetek ajánlatainak ismeretét. A tájékozottság ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfél fel tudja mérni lehetőségeit, s a számára legkedvezőbbet válassza. A következőkben ezen döntéshez próbálunk segítséget nyújtani. Lássuk, mit ajánlanak a pénzintézetek 2007. áprilisában!

A hazai piacon tevékenykedő bankoktól kértünk ajánlatot 20 éves futamidejű forint-, euró-, illetve svájci frank alapú lakáshitelre, amelynek összegét 5 illetve 10 millió forintban határoztuk meg. Megkülönböztettük az ajánlatokat aszerint is, hogy azok új vagy használt lakás vásárlására vonatkoznak.

Az adatgyűjtést 2007. április 2-5. között végeztük el, a CIB, az Erste Bank, az FHB, az IEB, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és a Volksbank tett ajánlatot az általunk felvázolt feltételekre.

Öt millió forint és óriási különbségek...

Első körben az öt millió forintnyi hitelösszegre vonatkozó ajánlatok vizsgáltuk forintban, euróban és svájci frankban. Általánosan jellemző, hogy a különböző kamatperiódusok miatt az ajánlatok összehasonlíthatósága mérsékeltté válik.

Az összehasonlítást azonban további tényezők is nehezítik, mivel a kereskedelmi bankok érthető módon a legjobb színben szeretnének feltűnni, gyakorta előfordul, hogy akciós THM-ket alkalmaznak, illetve különböző mértékben korrigálják a törlesztőrészletet a kezelési és egyéb költségekkel, egymástól eltérő költségszerkezetet alakítanak. Bővebben a következő link alatt található cikkben olvashatunk erről!

Megbízol a THM-ben? Íme az apró trükkök!

Az euróra, illetve a svájci frankra vonatkozó táblázatokból jól látszik, hogy az euró alapú lakáshitelek nem tudják felvenni a versenyt svájci frank alapú társaikkal, sőt néhány esetben még a forinthiteleknél is kedvezőtlenebb törlesztőrészletekkel rendelkeznek. Az euró alapú hitelek "helyzete" tovább romlik, ha az árfolyamkockázatot is számításba vesszük, amellyel az ügyfélnek mindkét devizában felvett hitel esetében meg kell birkóznia.


 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A táblázatokat végigtekintve már semmi meglepőt nem találhatunk azon az egyre inkább jellemzővé váló trenden, hogy a lakosság nagy része forint helyett svájci frankban adósodik el, vállalva az árfolyamkockázatot a kedvezőbb törlesztőrészletekért cserébe.


 

10 millión is veri a mezőnyt a svájci frank!

10 millióra van szükségem, nem bármi áron!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 17:33
A lap szerint kevesebbet fizet a Mészáros Lőrinc-féle Publimont Kaposvárnak, mint amikor még Simicsk...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?