7 °C Budapest

Befellegzett az önrész nélküli konstrukcióknak

Pénzcentrum
2007. április 13. 10:00

Tegnap adta közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az első számú vezetői körlevelét. A Felügyelet megelégelte, hogy a gépjármű-lízing piacának beszűkülésével a lízingcégek egyre nagyobb kockázatot vállalnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem tartja célszerűnek a PSZÁF az olyan szerződéseket, amelyek esetében az ügyfél az alacsony, esetleg nulla, vagy fiktív befizetés (roncsautó beszámítás) útján jelentős mértékben csökkenti a kezdő önrészt. A PSZÁF szakmailag elfogadható kockázatúnak a bruttó árra vetített legalább 20 százalékos, ténylegesen befizetett önrészt tartja.

Vezetői körlevél
A Vezetői körlevél újonnan bevezetett intézmény, amely szakmai kommunikációs eszközként funkcionál. Az ebben foglalt javaslatok megvalósítását a PSZÁF folyamatosan figyelemmel kíséri.

Szintén helytelennek tartja a PSZÁF azt a gyakorlatot, hogy a szerződés futamideje jelentős mértékben meghaladja az autó szokásos értékcsökkenését. Új gépjárművek esetén a 6 évet meghaladó futamidejű konstrukciókat kockázatosnak tartja a PSZÁF, a 8 évet meghaladókat pedig indokolatlanul nagy kockázatúnak.

A körlevél felhívja a figyelmet arra, hogy a magasabb kockázatvállalás mellett egye pénzügyi intézmények kihasználják az ügyfelek pénzügyi ismeretek terén tapasztalható hiányosságait is, s így nyernek újabb ügyfeleket. Felhívja a figyelmet a PSZÁF arra is, hogy a deviza alapú finanszírozás elterjedésé mellett az ügyfelek nincsenek tisztában az ezzel kapcsolatos kockázatokkal. Ezért a PSZÁF megítélése szerint az eddigieknél részletesebb ügyféltájékoztatás szükséges.

Emellett a finanszírozó társaságoknak a szerződés megkötése előtt szükséges részletesen tájékoztatnia az ügyfeleket a szerződésre hatással bíró lehetőségekről, különösen a negatív hatású eseményekről. A PSZÁF alapesetnek azt az ügyletet tekinti, amelynél a gépjármű teljeskörű Casco biztosítással rendelkezik. Amennyiben ettől eltérő konstrukcióról van szó (például "no-Casco", vagyis hitelfedezeti biztosítási termékről) írásban külön tájékoztatni kell az ügyfelet, illetve szükséges a tudomásulvétel írásbeli visszaigazolása is.

A gépjárműveken elhelyezett hirdetés, ha nem a finanszírozó sajátja, figyelembevételét, mint a fizetési kötelezettség teljesítésének forrását, kizárólag az ebben rejlő kockázatokról való külön tájékoztatás esetében tartja a PSZÁF elfogadhatónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szintén fontosnak tartja a PSZÁF, hogy az egyes szolgáltatók a tisztességtelen magatartást tanusító ügynököket kiszűrje, és kizárja. Együttműködő ügyfelekkel szemben a PSZÁF nem tartja sem etikusnak, sem célszerűnek a kisebb fizetési problémákkal járó intézkedések önköltségét meghaladó mértékű áthárítását az ügyfelekre (telefonos, levélben történt felszólítás, egyéb "soft" behajtási intézkedések). Önmérsékletre int a PSZÁF az ügynöki jutalékok terén is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06