3 °C Budapest

Befellegzett az önrész nélküli konstrukcióknak

Pénzcentrum
2007. április 13. 10:00

Tegnap adta közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az első számú vezetői körlevelét. A Felügyelet megelégelte, hogy a gépjármű-lízing piacának beszűkülésével a lízingcégek egyre nagyobb kockázatot vállalnak.

Nem tartja célszerűnek a PSZÁF az olyan szerződéseket, amelyek esetében az ügyfél az alacsony, esetleg nulla, vagy fiktív befizetés (roncsautó beszámítás) útján jelentős mértékben csökkenti a kezdő önrészt. A PSZÁF szakmailag elfogadható kockázatúnak a bruttó árra vetített legalább 20 százalékos, ténylegesen befizetett önrészt tartja.

Vezetői körlevél
A Vezetői körlevél újonnan bevezetett intézmény, amely szakmai kommunikációs eszközként funkcionál. Az ebben foglalt javaslatok megvalósítását a PSZÁF folyamatosan figyelemmel kíséri.

Szintén helytelennek tartja a PSZÁF azt a gyakorlatot, hogy a szerződés futamideje jelentős mértékben meghaladja az autó szokásos értékcsökkenését. Új gépjárművek esetén a 6 évet meghaladó futamidejű konstrukciókat kockázatosnak tartja a PSZÁF, a 8 évet meghaladókat pedig indokolatlanul nagy kockázatúnak.

A körlevél felhívja a figyelmet arra, hogy a magasabb kockázatvállalás mellett egye pénzügyi intézmények kihasználják az ügyfelek pénzügyi ismeretek terén tapasztalható hiányosságait is, s így nyernek újabb ügyfeleket. Felhívja a figyelmet a PSZÁF arra is, hogy a deviza alapú finanszírozás elterjedésé mellett az ügyfelek nincsenek tisztában az ezzel kapcsolatos kockázatokkal. Ezért a PSZÁF megítélése szerint az eddigieknél részletesebb ügyféltájékoztatás szükséges.

Emellett a finanszírozó társaságoknak a szerződés megkötése előtt szükséges részletesen tájékoztatnia az ügyfeleket a szerződésre hatással bíró lehetőségekről, különösen a negatív hatású eseményekről. A PSZÁF alapesetnek azt az ügyletet tekinti, amelynél a gépjármű teljeskörű Casco biztosítással rendelkezik. Amennyiben ettől eltérő konstrukcióról van szó (például "no-Casco", vagyis hitelfedezeti biztosítási termékről) írásban külön tájékoztatni kell az ügyfelet, illetve szükséges a tudomásulvétel írásbeli visszaigazolása is.

A gépjárműveken elhelyezett hirdetés, ha nem a finanszírozó sajátja, figyelembevételét, mint a fizetési kötelezettség teljesítésének forrását, kizárólag az ebben rejlő kockázatokról való külön tájékoztatás esetében tartja a PSZÁF elfogadhatónak.

Szintén fontosnak tartja a PSZÁF, hogy az egyes szolgáltatók a tisztességtelen magatartást tanusító ügynököket kiszűrje, és kizárja. Együttműködő ügyfelekkel szemben a PSZÁF nem tartja sem etikusnak, sem célszerűnek a kisebb fizetési problémákkal járó intézkedések önköltségét meghaladó mértékű áthárítását az ügyfelekre (telefonos, levélben történt felszólítás, egyéb "soft" behajtási intézkedések). Önmérsékletre int a PSZÁF az ügynöki jutalékok terén is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?