Egyre népszerűbb a "lakásért életjáradék" - nehéz évek várnak az ingatlanpiacra?

Pénzcentrum
2007. március 19. 10:00

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is lakásért életjáradék konstrukció, főként az egyre nagyobb megélhetési költségek miatt. Az egyébként is túlkínálatos ingatlanpiacra kerülő lakások sorsának kérdése azonban komoly problémákat vethet fel a későbbiekben - írja a Napi.

A probléma gyökere, Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára szerint a 90-es évek elején lezajlott lakásprivatizációban keresendő, amikor is a korábbi bérlők jutányos áron juthattak hozzá az általuk addig bérelt ingatlanokhoz.

A kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára ugyanis megoldhatatlanná vált saját tulajdonú lakásuk, illetve a társasház felújítása, sőt karbantartása is. Ez a jelenség az egyre növekvő megélhetési költségekkel együtt egyre inkább arra sarkallja a nyugdíjasokat, hogy kisebb rezsijű lakásba költözzenek vagy igénybe vegyék az ingatlannyugdíjat.

A különböző életjáradék konstrukciók népszerűségének fejlődését jól mutatja, hogy míg a korábbi évtizedekben főként a magánszemélyek alkalmazták ezt a megoldást, addig a kilencvenes években már önkormányzatok is próbálkoztak hasonló konstrukcióval, 2005-től pedig már több vállalkozás és pénzintézet is kínál lakásért életjáradékot.

Az önkormányzatok közül elsőként a XIII. kerületi önkormányzat indított be lakásért életjáradék - lakás előtakarékosságért programot 1998-ban. A program egyik oldalán a 62 évnél idősebb nyugdíjasok értékesíthették 30 négyzetméternél nagyobb tehermentes ingatlanjukat, amelyért cserébe egy 10 százalékos egyszeri kifizetést, és személyre szabott havi járadékot kaptak. Az önkormányzat ezzel szemben átvállalta a közös költség és a lakásbiztosítás összegét, miközben a használati jog élete végéig az eredeti tulajdonost illeti meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik oldalon azok a fiatal családok álltak, akik egy előtakarékossági konstrukció igénybevételével egy meghatározott idő után az önkormányzat által nyújtott kedvezményes hitelkonstrukcióval saját lakáshoz juthattak. A konstrukció ezen oldala azonban ma már nem létezik, mert a kedvezményes kamatozású államilag támogatott hitelek sokkal kedvezőbb feltételek mellett teszik lehetővé a lakáshitel felvételét.

Az életjáradék konstrukció sikeressége ezzel szemben olyannyira átütő, hogy a Pénzügyminisztérium már dolgozik az életjáradék konstrukciót ajánló szervezetek tevékenységét szabályozó törvényjavaslaton, akik várhatóan a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ellenőrzése alá kerülnek majd.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25