12 °C Budapest

Egyre népszerűbb a "lakásért életjáradék" - nehéz évek várnak az ingatlanpiacra?

Pénzcentrum
2007. március 19. 10:00

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is lakásért életjáradék konstrukció, főként az egyre nagyobb megélhetési költségek miatt. Az egyébként is túlkínálatos ingatlanpiacra kerülő lakások sorsának kérdése azonban komoly problémákat vethet fel a későbbiekben - írja a Napi.

A probléma gyökere, Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára szerint a 90-es évek elején lezajlott lakásprivatizációban keresendő, amikor is a korábbi bérlők jutányos áron juthattak hozzá az általuk addig bérelt ingatlanokhoz.

A kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára ugyanis megoldhatatlanná vált saját tulajdonú lakásuk, illetve a társasház felújítása, sőt karbantartása is. Ez a jelenség az egyre növekvő megélhetési költségekkel együtt egyre inkább arra sarkallja a nyugdíjasokat, hogy kisebb rezsijű lakásba költözzenek vagy igénybe vegyék az ingatlannyugdíjat.

A különböző életjáradék konstrukciók népszerűségének fejlődését jól mutatja, hogy míg a korábbi évtizedekben főként a magánszemélyek alkalmazták ezt a megoldást, addig a kilencvenes években már önkormányzatok is próbálkoztak hasonló konstrukcióval, 2005-től pedig már több vállalkozás és pénzintézet is kínál lakásért életjáradékot.

Az önkormányzatok közül elsőként a XIII. kerületi önkormányzat indított be lakásért életjáradék - lakás előtakarékosságért programot 1998-ban. A program egyik oldalán a 62 évnél idősebb nyugdíjasok értékesíthették 30 négyzetméternél nagyobb tehermentes ingatlanjukat, amelyért cserébe egy 10 százalékos egyszeri kifizetést, és személyre szabott havi járadékot kaptak. Az önkormányzat ezzel szemben átvállalta a közös költség és a lakásbiztosítás összegét, miközben a használati jog élete végéig az eredeti tulajdonost illeti meg.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A másik oldalon azok a fiatal családok álltak, akik egy előtakarékossági konstrukció igénybevételével egy meghatározott idő után az önkormányzat által nyújtott kedvezményes hitelkonstrukcióval saját lakáshoz juthattak. A konstrukció ezen oldala azonban ma már nem létezik, mert a kedvezményes kamatozású államilag támogatott hitelek sokkal kedvezőbb feltételek mellett teszik lehetővé a lakáshitel felvételét.

Az életjáradék konstrukció sikeressége ezzel szemben olyannyira átütő, hogy a Pénzügyminisztérium már dolgozik az életjáradék konstrukciót ajánló szervezetek tevékenységét szabályozó törvényjavaslaton, akik várhatóan a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ellenőrzése alá kerülnek majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?