Buborék vagy szárnyalás? - Meddig robog még a devizahitelek piaca ?

Pénzcentrum
2007. március 14. 12:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közreadta a bankok hitelezési gyakorlatára vonatkozó felmérésének eredményeit. A felmérésből a háztartásokra, 2007 első félévére vonatkozó várakozásokat emeljük ki.

Általános kép

A háztartási hitel szegmensben összesen 12 bankkal készítettek interjút (lakáshitel esetében 8 bank, fogyasztási hitelezés esetében 11 bank és 6 banki tulajdonban lévő pénzügyi vállalkozás adott választ).

A jelentés szerint a háztartási szegmensben a bankok aktivitása a kedvezőtlenebbé vált gazdasági környezet és növekvő bizonytalanság ellenére továbbra is magas. A verseny ereje a hitelezési feltételek enyhítése felé hajtja a szereplőket, azonban a romló kilátások miatt kissé óvatosabban, mint a korábbi időszakokban. A kereslet az előzetesen negatívnak bizonyuló várakozások ellenére összességében újra növekedett, s a deviza alapú konstrukciók továbbra is népszerűek. A következő félévre vonatkozó várakozások megítélésénél a megszorító intézkedések bizonytalan hatásait hangsúlyozták ki újra a szereplők.

Lakáshitel-piac

2006. második féléve során a lakáshitel piacon mérséklődött a banki aktivitás. Ez két tényezőre vezethető vissza: egyrészt a hitelezési hajlandóság már szinte minden bank esetében elérte a maximumát, másrészt érzékelhető egyfajta kivárás is. 2006 során a hitelképességi standardokban összességében minimális szigorításra került sor, azonban a hitelezési feltételekben tovább enyhítettek a szereplők.

A bankok a 2007 első félévére vonatkozó hitelezési politikájuk kialakításánál jellemzően két tényezőt mérlegeltek. Egyrészt a kormányzati intézkedések hatásai miatt szerintük várhatóan csökkenni fog az ügyfelek törlesztésre fordítható jövedelme (ez a standardok és feltételek szigorítását indokolja), másrészt a piaci verseny, valamint a tulajdonosok növekedési elvárásai továbbra is erősek (ez pedig lazítást indokolna). A két tényező eltérő súlyozása 2 banknál a szigorítás, 3 szereplőnél pedig a lazítás irányába mutat. A bankok a fiókok számának emelése mellett nagy hangsúlyt helyeznek az ügynöki értékesítésre is.

2006. második féléve során a hitelkérelmek számának növekedését továbbra is a devizahiteleknél tapasztalták, emelett népszerűnek bizonyultak a biztosítással kombinált hitelek. A bankok véleménye a jövővel kapcsolatosan azonban rendkívül eltérő (3 szereplő növekvő, 4 csökkenő igényeket jelzett előre), amelynek oka, hogy különbözően ítélik meg az egyes szereplők a megszorító csomag hatásait. Várakozásaik szerint növekedést a devizahitelek terén lesz majd tapasztalható, illetve a bizonytalanabbá vált élethelyzet miatt a biztosítással kombinált termékek várhatóan még inkább előretörnek.

Fogyasztási és egyéb hitelek piaca

Ebben a szegmensben is jellemző az erős verseny és a továbbra is magas hitelezési hajlandóság. A 2007-re vonatkozó előrejelzésekben a bankok válasza összesített szinten a standardok és feltételek változatlanul tartása volt, ugyanakkor az egyes bankok válaszainak eltérése ebben az esetben is a fentebb már említett két okra vezethető vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztási és egyéb hitelek iránt jelentkező kereslet változatlanul maradását várják 2007. első félévében, ugyanakkor ebben az esetben is tapasztalható volt a várakozások erős szóródása. Az egyes termékcsoportokra lebontva továbbra is kereslet-csökkenést várnak a gépjárműhitelek és áruhitelek esetében. A bankok többsége a hitelkártyák népszerűségének folytatódását jelzi előre, főleg az ahhoz való könnyű hozzájutás miatt. A személyi hitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében is bizonytalanak a szereplők, szinte ugyanolyan arányban jelezték a megkérdezettek a kereslet várható növekedését és csökkenését.

Mit várnak a szereplők a megszorító intézkedésektől?

A megkérdezett bankok egyértelműen az ügyfelek hitelképességének romlását várják. A negatív hatások a bankok szerint már 2007 elején érezhetővé válnak, mivel a törvénymódosítások többségének bevezetése január 1-jétől történt meg, és az energiaárak emelkedése is csak ettől az időszaktól érezhető. Az enyhe tél azonban ellenkező irányban, kedvezően hathat a költségek és a háztartások terheinek alakulására.

A háztartások hitelkereslete a legbizonytalanabb tényező a bankok várakozásaiban, amely egyébként elsősorban a háztartások rövid, illetve hosszú távú várakozásainak a függvénye. Mivel a háztartások jelenleg jobban átgondolják a lakásvásárlást, ezért a szereplők további lakáshitel-kereslet csökkenést vetítenek előre. Ezt megerősítheti az ingatlanadó bevezetése, amely szintén a keresletcsökkenés irányába mutat.

A fogyasztási hitelek kapcsán a kép összetettebb: néhány szereplő fogyasztás-simítással számol, néhányan pedig inkább a kereslet visszaesését várják. Néhány bank a fedezetlen hiteleknél jelzett leginkább visszaesést, de vannak olyan szereplők is, akik a lakásfelújítások elhalasztásával indokolva a szabad-felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet csökkenését várják nagyobb arányban, és párhuzamosan a hitelkártyákon keresztüli hitelezés további növekedését prognosztizálják.

A nem teljesítő hitelek arányának növekedése várható, mivel emelkedett a munkanélküliség, illetve jövedelemromlás volt tapasztalható. Vannak olyan bankok, amelyeknél a romló gazdasági környezet hatására a jelzálog-fedezetes termékek kerülnek jobban előtérbe, mivel ezeknél egyrészt nagyobb a visszafizetési hajlandóság, másrészt probléma esetén az ingatlan értékesítésével biztosítható a megtérülés.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem