Bankolás határok nélkül?

Pénzcentrum
2007. február 1. 10:00

A mai helyzet még az, hogyha valaki az unió más tagországában vesz fel pénzt bankkártyájával, a belföldi tarifa többszörösét kell fizetnie, s ez hasonlóan zajlik a nemzetközi átutalások terén is. Ez 2008-tól azonban megváltozhat - olvasható a Népszabadságban.

Brüsszel tervei szerint, amennyiben tisztázódnak a SEPA-rendszer, vagyis az egységes európai fizetési övezet kialakításának végső szabályozási kérdései, 2008. január elsejétől a közös pénzt használó országokban új fizetési szolgáltatásokat vezetnek be a bankok.

Ezek révén bármelyik tagországban úgy hajthatnak végre tranzakciókat, mintha csak otthon tennék. Ez azt jelenti, hogy az eurózónán belül nem kell többet fizetni a nemzetközi átutalásokért, s a pénznek is ugyanannyi időn belül kell célhoz érnie. Az egységes csoportos beszedési megbízásokra szintén azonos szabályok és feltételek vonatkoznak majd.

Az, hogy itthon mikor állnak elő a bankok hasonló nemzetközi szolgáltatásokkal, a lap szerint csak találgatni lehet. Szakértők véleménye szerint azonban a nemzetközi bankcsoportok leánybankjainak egy része már jó eséllyel 2008 elejétől bevezetheti az új tranzakciókat.

2008-tól az erózóna bankjainak le kell mondaniuk arról is, hogy a határon átnyúló bankkártyás tranzakciókért borsos díjakat szedjenek. Itthon jelenleg jellemzően 1 000 - 2 000 forint közötti díjat számolnak fel azért, ha külföldön veszünk ki pénzt kártyánkkal. A brüsszeli tervek alapján azonban jövőre az eurózóna bankjainak kötelező lesz olyan, SEPA-konform bankkártyákat kínálni, amelyekkel más tagállamokban a belföldihez hasonló tarifákkal lehet pénzt felvenni, vagy vásárolni. 2010-től pedig másik tagország kereskedőinek is kötelező lesz elfogadniuk.

Az azonos tarifájú külföldi pénzfelvétel 2008-tól is lehetséges, azonban ehhez modernebb, chipkártyás technológia szükséges. Az új technológia idővel nem csupán biztonságosabb pénzfelvételt tesz lehetővé, hanem elférhet rajta egy bérlet, vagy elektronikus aláírás is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?