15 °C Budapest

Bankolás határok nélkül?

Pénzcentrum
2007. február 1. 10:00

A mai helyzet még az, hogyha valaki az unió más tagországában vesz fel pénzt bankkártyájával, a belföldi tarifa többszörösét kell fizetnie, s ez hasonlóan zajlik a nemzetközi átutalások terén is. Ez 2008-tól azonban megváltozhat - olvasható a Népszabadságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Brüsszel tervei szerint, amennyiben tisztázódnak a SEPA-rendszer, vagyis az egységes európai fizetési övezet kialakításának végső szabályozási kérdései, 2008. január elsejétől a közös pénzt használó országokban új fizetési szolgáltatásokat vezetnek be a bankok.

Ezek révén bármelyik tagországban úgy hajthatnak végre tranzakciókat, mintha csak otthon tennék. Ez azt jelenti, hogy az eurózónán belül nem kell többet fizetni a nemzetközi átutalásokért, s a pénznek is ugyanannyi időn belül kell célhoz érnie. Az egységes csoportos beszedési megbízásokra szintén azonos szabályok és feltételek vonatkoznak majd.

Az, hogy itthon mikor állnak elő a bankok hasonló nemzetközi szolgáltatásokkal, a lap szerint csak találgatni lehet. Szakértők véleménye szerint azonban a nemzetközi bankcsoportok leánybankjainak egy része már jó eséllyel 2008 elejétől bevezetheti az új tranzakciókat.

2008-tól az erózóna bankjainak le kell mondaniuk arról is, hogy a határon átnyúló bankkártyás tranzakciókért borsos díjakat szedjenek. Itthon jelenleg jellemzően 1 000 - 2 000 forint közötti díjat számolnak fel azért, ha külföldön veszünk ki pénzt kártyánkkal. A brüsszeli tervek alapján azonban jövőre az eurózóna bankjainak kötelező lesz olyan, SEPA-konform bankkártyákat kínálni, amelyekkel más tagállamokban a belföldihez hasonló tarifákkal lehet pénzt felvenni, vagy vásárolni. 2010-től pedig másik tagország kereskedőinek is kötelező lesz elfogadniuk.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az azonos tarifájú külföldi pénzfelvétel 2008-tól is lehetséges, azonban ehhez modernebb, chipkártyás technológia szükséges. Az új technológia idővel nem csupán biztonságosabb pénzfelvételt tesz lehetővé, hanem elférhet rajta egy bérlet, vagy elektronikus aláírás is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00