7 °C Budapest

Lehullt a lepel: másnak szinte ingyen van, nekünk egyre drágább!

Pénzcentrum
2007. január 25. 08:00

Az Európai Bizottság illetékes munkacsoportja által készített jelentés szerint meghozta gyümölcsét egy 2001-ben hozott európai szabályozás, melynek célkitűzése az volt, hogy csökkenjen az EU-országok között euróban folytatott átutalások költsége az országon belüli tranzakciók után felszámított díjak szintjére, lehetőleg anélkül, hogy utóbbiak jelentős emelkedést mutatnának.

Az Európai Parlament részére összeállított munkaanyag rávilágít arra, hogy a szabályozás életbe lépése előtt 100 euró határon túli átutalása átlagosan 24 euróba került az ügyfeleknek, míg mára ez a tétel 2.5 euróra csökkent a 15 tagú unióban.

A közös pénz bevezetése előtt a bankok könnyebben elrejthették magas díjaikat, hiszen az ügyfelek döntő többsége az árfolyam-különbségeknek tulajdonította a magas sarcot. Az euró színre lépése, ezáltal az árfolyamkülönbségek eltűnése azonban tiszta vizet öntött a pohárba, így már önmagában is a költségek csökkenésének irányába hatott.

A szabályozás 2001. december 22-én lépett hatályba és kezdetben a 12,500 eurónál kisebb összegű átutalásokra vonatkozott, ezt a plafont azonban 2006 elejétől 50 ezer euróra emelték. Az alapelv természetesen a hazai és a határon átnyúló tranzakciók közti diszkrimináció megszűntetése volt.

A jelentés készítői a 12 euró-országot vizsgálták, de figyelembe vették azokat a tranzakciókat is, melyek a nem közös pénzt használó EU-országokat érintették. (A szabályozás minden olyan tranzakcióra vonatkozik, mely az EU-n belül euróban kerül lebonyolításra, tehát nem csupán az euró-zóna országai tartoznak a szabályozott körbe!)

A dolog szépséghibája, egyben a bankok kiskapuja, hogy a megkötés csak az átutalási díjra vonatkozik, abban az esetben azonban, ha az átutalás indítójának vagy a címzettjének nem euróban vezetett számlája van, akkor a bank felszámolhatja a konverziós díjat, amire viszont már nincs korlátozás. (Hatékonyan tehát csak az euróban vezetett számlák között érvényesülhet a szabályozás díjcsökkentő hatása.)

A Bizottság anyagának első fontos kérdése, hogy a szabályozás bevezetése óta hogyan változtak a határon túli euró átutalások díjai. Ezt a következő táblázat hivatott bemutatni:

 

Az adatokból jól látható, hogy a szóban forgó szabályozás bevezetése óta drasztikus díjcsökkenésnek lehettünk tanúi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindebből természetesen még nem következik, hogy a bankok nem hajtották be az ügyfeleken a fent bemutatott bevételkiesést a hazai díjak emelésének formájában, a munkaanyag így ezen területet is megvizsgálta, bár a készítők kiemelik, hogy a szabályozás elfogadása óta a pénzintézetek bonyolultabb és differenciáltabb árazást valósítottak meg.

A határon belüli átutalási díjak tekintetében megállapítható, hogy az euró-zóna országainak felében 2001 óta nem történt jelentős változás. Azokban az országokban, ahol díj-emelés tapasztalható, ez annak tudható be, hogy a bankok igyekeznek az olcsóbb, elektronikus csatornák felé terelni az ügyfeleket, így a papír-alapú átutalásokat drágábbá teszik.

Összességében megállapítható, hogy a vizsgált országok közül Belgiumban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Hollandiában, Ausztriában, Portugáliában és Finnországban a lakossági ügyfeleknek nem kell fizetniük a belföldi internetes átutalásokért. (A vállalati ügyfeleknek jellemzően mindenhol fizetniük kell a költséghatékonyabb csatornák használatáért is.)

Ezen a ponton érdemes egy mondat erejéig visszatérni a hazai színtérre, ahol a bankok nemhogy csökkentenék díjaikat, de sokan szép kis emeléssel indították az újévet. Beszéljenek magukért a korábban közzétett sorok:

Árzuhanás helyett állzuhanás: a bankok is a pénzedre pályáznak!

A belföldi kártyahasználat díjait vizsgálva a munkaanyag kiemeli, hogy az euró-zóna mind a 12 (akkor még Szlovénián kívüli) országában ingyenes a POS-termináloknál a kártyával történő vásárlás, a betéti és hitelkártyák éves díjai azonban a legtöbb országban növekedést mutatnak, néhány helyen ráadásul az infláció mértékét meghaladó ütemben.

A készpénzfelvétel esetében meg kell jegyezni, hogy a saját bank ATM-jénél betéti kártyával lefolytatott tranzakció a legtöbb országban ingyenes (míg itthon ezen a téren is tapasztalhatunk díjemelést...), az idegen automaták használatának költsége azonban érezhetően nőtt a vizsgált országok legalább felében. Az ingyenes pénzfelvétel persze csak a betéti kártyákra vonatkozik, a hitelkártyások mindenütt extra sarcra számíthatnak...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem