15 °C Budapest

Januári akciók - van megoldás, ne maradj ki belőle!

Pénzcentrum
2007. január 8. 12:00

Kiszemelted? Mit kell tenned, hogy meg is tudd venni? Lassan már a karácsonyi vásárlás körüli emlékek is halványodni kezdenek, és ezzel együtt megérkeztek azok az akciók, amelyek a szemfüles vásárló számára a paradicsomot jelenthetik. Azok ugyanis, akik nem ragaszkodtak ahhoz, hogy az ajándék a fa alá kerüljön, most az 50-70 százalékos akciók között válogatva jóval kedvezményesebben szerezhetik be a szükséges háztartási eszközöket, ruhaneműt vagy éppen lábbelit. Novemberben beszámoltunk arról, hogy a magyarországi kereskedelmi bankok is készülnek az ünnepekre, de vajon az ünnepek utáni vásárlók számára is tartogatnak-e a pénzintézetek meglepetéseket?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar kereskedelmi bankok honlapjait böngésztük végig, hogy választ tudjunk adni a fent feltett kérdésre. Nagy meglepetésre azonban nem számítottunk és nem is ért bennünket. Természetesen találtunk kedvezményes hitelkonstrukciókat bőven, amely normális jelenség, hiszen a bankok is szeretnék kivenni részüket a forgalom fellendüléséből, főként azelőtt, hogy a lakosság megérezni a megszorító intézkedések hatását.

A kedvezményes konstrukciók összetétele azonban megváltozott, míg a karácsony előtti akciók között áruhitellel, bevásárlókártyával, hitelkártyával és személyi kölcsönnel várták a bankok a vásárláshoz szükséges forrást keresőket, addig januárban egyértelműen áthelyeződött a hangsúly a személyi hitelekre és csak elvétve ajánlanak egy-egy másik megoldást.

Ki mit ad a pénzéért?

A személyi kölcsönt preferáló bankok ajánlatai között is jelentős az eltérés azonban abban, hogy ki milyen előnyt biztosítva szeretné az ő konstrukciójának igénybevételére ösztönözni a még piacon lévő hitelt keresőket. Ez azonban az éremnek csak az egyik oldala, a másik oldalon azok a feltételek állnak, amelyek teljesítéséhez a kedvezmények igénybevételét köti a pénzintézet.

Az akciós hitelekre vonatkozó futamidőket, felvehető hitelösszegeket és teljes hiteldíj mutatókat (THM) vázoltuk fel a következő táblázatban. Az infomációk a bankok honlapjairól származnak, azokat 2007. január 7-én gyűjtöttük össze.


Az akciók terén már sokkal vegyesebb a kép, és kedvére és igényei szerint válogathat a leendő adós. Megtalálhatjuk a klasszikus ösztönzőket vagyis a hitelfelvételkori költségek csökkentésére irányuló kedvezményeket és a akciós kamatokat is. Míg az IEB a folyósítási jutalék, addig a HVB az értékbecslési díj, a Raiffeisen pedig a januári törlesztőrészlet és a hitelelbírálati díj elengedésével sarkallja döntésre az ügyfeleket.

Míg a fent említett pénzintézetek célja a kedvezményekkel a hitelfelvételre elérése, addig a többi bank sokkal inkább az aktívabb kapcsolatra való ösztönzést preferálja, a kedvezményes vagy ingyenes számlavezetéssel, vagy éppen különböző bank- és hitelkártyák "ajándékozásával".

Újdonságot leginkább a HVB Bank keretfeltöltődési szolgáltatása jelent, amelynek keretében a bank a 9 hónapig rendesen fizető adós számára újabb hitel felvételét teszi lehetővé, mindehhez pedig ingyenes számlavezetést és bankkártyát ad ajándékba.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

.

Mit kérnek mindezért cserébe?

S hogy a hitelintézetek a különböző akciós konstrukció keretében milyen kedvezmények igénybevételét teszik lehetővé és mindezt mely feltételeket teljesüléséhez kötik, azt vázoltuk fel a következő táblázatban.  


Nem egyoldalú a játék?

S hogy mit kérnek mindezért cserébe? A legtöbb kereskedelmi bank, ha szab feltételt, az mindenképpen számlanyitáshoz, vagy a jövedelem ideutalásához kapcsolódik. Mindezzel a cél nem más, minthogy hosszú távú kapcsolatot alakítsanak ki az ügyféllel, aki a kedvezményes hitelért cserébe egyéb szolgáltatásaikat is igénybe veszi. Emellett az IEB, a HVB és a Raiffeisen csoportos beszedési megbízás és állandó átutalás meglétéhez is köti az akciós hitel felvételét, amellyel aktívabbá kívánják tenni a számlahasználatot, amellett, hogy ez számukra természetesen a jövedelem egyik forrása.

Akciós hitel tehát van bőven a magyarországi kereskedelmi bankok kínálatában és a választék sem egyhangú, így minden hitelt felvenni kívánó megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kedvezményt és feltételeket, hogy megtörténhessen a karácsony előtt elmaradt vásárlás

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00