12 °C Budapest

Előtörlesztenél? Inkább gondold át!

Pénzcentrum
2007. január 5. 11:00

Hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az előtörlesztési feltételekről, a különböző banki ajánlatok közötti különbség ugyanis szélsőséges esetben 12%-os is lehet. Persze aki vett már fel hitelt, pontosan tudhatja, hogy a tájékozódás szinte lehetetlen feladatot jelent, az ügyfélszolgálatok ugyanis nem ritkán a szerződési feltételekben foglaltakkal teljesen ellentétes információt adnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hasonló következtetésekre jutott a Világgazdaság legfrissebb körképe is, melyben kiemelésre kerül, hogy sok esetben a bankok az előtörlesztést a szerződésmódosítási kiadásoktól külön kezelik, ez esetben pedig az ügyfél a módosítás költségeit is köteles megfizetni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy korántsem mindig egyértelmű, mire is vonatkoznak a százalékos költségek: a teljes hiteltartozásra vagy csak az előtörlesztéses összegre.

Összességében a legtöbb hitelintézet 2-4%-os előtörlesztés-arányos költséggel dolgozik, melyhez pár tízezer forintos szerződésmódosítási díj kapcsolódhat. A legrosszabbul az FHB-nál járhat az ügyfél, itt ugyanis az előtörlesztett összeg 2-6%-át számítják fel költségként (attól függően, hogy a kamatperiódus fordulónapja mennyire tér el az előtörlesztés időpontjától), ehhez azonban hozzájön még 4-6% szerződésmódosítási díj a teljes maradék tőkeösszegre vetítve. Kedvezőtlen esetben tehát egy 12%-os sarcba is bele lehet futni...

A másik végletet a K&H Bank állami kiegészítő támogatású hitele jelenti, ezen terméknél ugyanis sem szerződésmódosítási, sem előtörlesztési díjjal nem kell számolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?