16 °C Budapest

Rosszul járhatnak a közalkalmazottak

Pénzcentrum
2006. november 30. 11:00

A közalkalmazottak nagy része kiszorulhat a gázár-, illetve távhőtámogatásból. Akinek egyetemi végzettsége van és dolgozik egy ideje, az szinte biztosan elveszti a kompenzációt - írja Népszabadság.

Az egyszemélyes háztartásokban a támogatásra jutó havi nettó kereset 93 905 forintot érhet el, egy 2 fős háztartás esetében 89 200 forint lehet a nettó bér. A gyermekes háztartások esetében egy gyerek esetén legfeljebb havi 127, két eltartottnál 164 ezer forint lehet az egy "fogyasztási egységre jutó kereset".

Tehát egy pályakezdő pedagógus házaspár még épp beleesik a támogatási kategóriába, de könnyen lehet, hogy munkaviszonyuk harmadik éve után valamelyik juttatás, támogatás üti el őket a támogatástól. A csak érettségivel rendelkező közalkalmazottak közül a legtöbben beleférnének a támogatási sávba, azonban a különféle pótlékok, ügyeleti pénzek, támogatások és adómentes juttatások miatt kirostálódhatnak, ahogyan a gyermektelen párok, vagy egyedül élők is.

Azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek év végére, vagy januárra esik a ruhapénz, a jutalom, vagy a 13. havi bér, érdemes sietni a támogatáshoz szükséges kérdőív kitöltésével, így azokat még az őszi hónapok jövedelmi adatai alapján tudják decemberben az államkincstárnak visszajuttatni. Rosszul járhat az is, aki a teljesítményarányos mozgó bérét nem tudja időzíteni, jövő év második felétől a közszférában dolgozók is ilyen rendszerben dolgoznak majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?