24 °C Budapest

Lassan mondták, gyorsan drágul: gáz van

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 11:00

Jövőre nagyjából száz forintot kell majd fizetnünk egy köbméter földgázért. A háztartások negyven százaléka ehhez semmilyen támogatást nem kap majd.

Jövőre nagyjából száz forintot kell majd fizetnünk egy köbméter földgázért. A háztartások negyven százaléka ehhez semmilyen támogatást nem kap majd - írja a Magyar Nemzet.

A lakosság 500 milliárd forintos gázszámlájának 20 százaléka erejéig képes gázártámogatást adni az állam, ami megközelítőleg 1,2 millió háztartást érint, és háztartásonként átlagosan 80 ezer forintot jelent

Ma Magyarországon nagyjából 2,8 millió háztartás használ vezetékes földgázt; az összfogyasztás évi ötmilliárd köbméter. A miniszterelnök által alapul vett ötszázmilliárd forintos összfogyasztás egy köbméterre vetítve százforintos árat jelent. S bár a gáz ára tulajdonképpen már ma is ennyi, a jelenleg még működő, mindenkinek járó sávos kompenzációs rendszer jóvoltából az átlagos magyar fogyasztó ennek a száz forintnak csak valamivel több mint felét kényszerül kifizetni. Annak az 1,6 millió millió háztartásnak tehát, amely a miniszterelnöki bejelentés értelmében kiszorul a támogatott körből, durván az idei duplájára emelkedik majd a jövő évi fűtésszámlája. Persze csak akkor, ha maga az alapár változatlan marad.

A százmilliárd forintos kompenzációs keret azok számára sem jelent majd valódi kompenzációt, akik bekerülnek a támogatotti körbe, hiszen ők is komoly tehernövekedéssel számolhatnak. A mostani árakkal és támogatási rendszerrel számolva egy háromezer köbméteres fogyasztást produkáló család körülbelül 160 ezer forintot költ gázra egy év alatt. Jövőre a fentiek értelmében már háromszázezer forint lesz a számla, s ha ebből kivonjuk a rájuk eső nyolcvanezer forintos támogatást, még mindig tekintélyes, hatvanezer forintnyi éves pluszköltséget kapunk eredményül.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?