35 °C Budapest

Lassan mondták, gyorsan drágul: gáz van

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 11:00

Jövőre nagyjából száz forintot kell majd fizetnünk egy köbméter földgázért. A háztartások negyven százaléka ehhez semmilyen támogatást nem kap majd.

Jövőre nagyjából száz forintot kell majd fizetnünk egy köbméter földgázért. A háztartások negyven százaléka ehhez semmilyen támogatást nem kap majd - írja a Magyar Nemzet.

A lakosság 500 milliárd forintos gázszámlájának 20 százaléka erejéig képes gázártámogatást adni az állam, ami megközelítőleg 1,2 millió háztartást érint, és háztartásonként átlagosan 80 ezer forintot jelent

Ma Magyarországon nagyjából 2,8 millió háztartás használ vezetékes földgázt; az összfogyasztás évi ötmilliárd köbméter. A miniszterelnök által alapul vett ötszázmilliárd forintos összfogyasztás egy köbméterre vetítve százforintos árat jelent. S bár a gáz ára tulajdonképpen már ma is ennyi, a jelenleg még működő, mindenkinek járó sávos kompenzációs rendszer jóvoltából az átlagos magyar fogyasztó ennek a száz forintnak csak valamivel több mint felét kényszerül kifizetni. Annak az 1,6 millió millió háztartásnak tehát, amely a miniszterelnöki bejelentés értelmében kiszorul a támogatott körből, durván az idei duplájára emelkedik majd a jövő évi fűtésszámlája. Persze csak akkor, ha maga az alapár változatlan marad.

A százmilliárd forintos kompenzációs keret azok számára sem jelent majd valódi kompenzációt, akik bekerülnek a támogatotti körbe, hiszen ők is komoly tehernövekedéssel számolhatnak. A mostani árakkal és támogatási rendszerrel számolva egy háromezer köbméteres fogyasztást produkáló család körülbelül 160 ezer forintot költ gázra egy év alatt. Jövőre a fentiek értelmében már háromszázezer forint lesz a számla, s ha ebből kivonjuk a rájuk eső nyolcvanezer forintos támogatást, még mindig tekintélyes, hatvanezer forintnyi éves pluszköltséget kapunk eredményül.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?