Drágábban bankolhatunk

Pénzcentrum
2006. május 8. 11:30

Az Európai Bizottság javaslata szerint a pénzügyi cégek is felszámíthatnának forgalmi adót szolgáltatásaik után, talán már 2008-tól - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kovács László uniós vám- és adóügyi biztos elmondta: a jelenlegi uniós szabályozás szerint a pénzügyi cégek nem számíthatnak fel szolgáltatásaik után forgalmi adót, még akkor sem, ha maguknak meg kell azt fizetniük. A bankok, a biztosítók, az alapkezelők nem is igényelhetik vissza az áfát. Ez pénzügyi zűrzavarhoz vezet.

Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatban megkezdte az egyeztetést a tagországokkal. Kovács László azt várja, hogy az egyeztetés eredményeként a tagállamok rábólintanak az új szabályozás bevezetésére. Ehhez azonban a tagországok egyhangú szavazata szükséges.
A javaslat elfogadása 2008-ra várható, és az új szabályozás ezt követően léphet életbe - mondta Kovács.

Szakértők szerint, az érintett cégek számára egyértelműen kedvező lenne a pénzügyi szolgáltatások tárgyi adómentességének a megváltoztatása A pénzügyi társaságok a jelenlegi uniós szabályozás szerint pénzügyi szolgáltatásaik után (mivel azok tárgyi adómentesek) nem számítanak fel általános forgalmi adót (áfa), és ebből eredően áfalevonási joguk sincs.

Az általuk igénybe vett, a pénzügyi tranzakciókhoz szorosan kapcsolódó termékek, szolgáltatások (ilyen például a nyomtatványok anyagköltsége, a rezsiköltség, az értékbecslői szolgáltatás vagy az ügyvédi díj) áfaterhét a bankok könyveiben - a klasszikus vállalatoktól eltérően - nem levonható áfaként, hanem költségként számolják el. E költségteher különösen a kiterjedt nemzetközi hálózatú nagyobb pénzügyi intézmények országhatárokon átnyúló szolgáltatásait sújtja.

Az európai áfajogszabály átdolgozásával mind a bizottság, mind a tagállamok egyetértenek, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az áfaszabály megváltoztatásának potenciális hatása van a tagállami bevételekre - hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Európai bankszakemberek szerint úgy tűnik, hogy a bizottság szemszögéből jelenleg leginkább egy olyan megoldás látszik támogathatónak, amelynél az üzleti partnerek (például a bank és a cég közti) szolgáltatások áfakötelessé válnának, de a lakosságnak nyújtott szolgáltatások után továbbra sem kellene áfát felszámolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?