Drágábban bankolhatunk

Pénzcentrum
2006. május 8. 11:30

Az Európai Bizottság javaslata szerint a pénzügyi cégek is felszámíthatnának forgalmi adót szolgáltatásaik után, talán már 2008-tól - írja a Népszabadság.

Kovács László uniós vám- és adóügyi biztos elmondta: a jelenlegi uniós szabályozás szerint a pénzügyi cégek nem számíthatnak fel szolgáltatásaik után forgalmi adót, még akkor sem, ha maguknak meg kell azt fizetniük. A bankok, a biztosítók, az alapkezelők nem is igényelhetik vissza az áfát. Ez pénzügyi zűrzavarhoz vezet.

Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatban megkezdte az egyeztetést a tagországokkal. Kovács László azt várja, hogy az egyeztetés eredményeként a tagállamok rábólintanak az új szabályozás bevezetésére. Ehhez azonban a tagországok egyhangú szavazata szükséges.
A javaslat elfogadása 2008-ra várható, és az új szabályozás ezt követően léphet életbe - mondta Kovács.

Szakértők szerint, az érintett cégek számára egyértelműen kedvező lenne a pénzügyi szolgáltatások tárgyi adómentességének a megváltoztatása A pénzügyi társaságok a jelenlegi uniós szabályozás szerint pénzügyi szolgáltatásaik után (mivel azok tárgyi adómentesek) nem számítanak fel általános forgalmi adót (áfa), és ebből eredően áfalevonási joguk sincs.

Az általuk igénybe vett, a pénzügyi tranzakciókhoz szorosan kapcsolódó termékek, szolgáltatások (ilyen például a nyomtatványok anyagköltsége, a rezsiköltség, az értékbecslői szolgáltatás vagy az ügyvédi díj) áfaterhét a bankok könyveiben - a klasszikus vállalatoktól eltérően - nem levonható áfaként, hanem költségként számolják el. E költségteher különösen a kiterjedt nemzetközi hálózatú nagyobb pénzügyi intézmények országhatárokon átnyúló szolgáltatásait sújtja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az európai áfajogszabály átdolgozásával mind a bizottság, mind a tagállamok egyetértenek, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az áfaszabály megváltoztatásának potenciális hatása van a tagállami bevételekre - hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Európai bankszakemberek szerint úgy tűnik, hogy a bizottság szemszögéből jelenleg leginkább egy olyan megoldás látszik támogathatónak, amelynél az üzleti partnerek (például a bank és a cég közti) szolgáltatások áfakötelessé válnának, de a lakosságnak nyújtott szolgáltatások után továbbra sem kellene áfát felszámolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. május 28. 16:15
Az Együtt volt elnöke szerint a TV2 vezetése hülyének nézi a bíróságot, a tévénézőket és őt, amikor...
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06