12 °C Budapest

Gazdagodj meg áfacsalásból! Milliárdokat keresnek a bűnözők

Pénzcentrum
2006. február 3. 09:30

Több százmilliós, nemritkán milliárdos nagyságrendű áfacsalások és vámügyek szerepelnek a Fővárosi Ítélőtábla napirendjén.

Több százmilliós, nemritkán milliárdos nagyságrendű áfacsalások és vámügyek szerepelnek a Fővárosi Ítélőtábla napirendjén – írja a Világgazdaság
Tipikus elkövetési mód, hogy a vádlottak fiktív cégeket alapítanak, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem végeznek, ám számlákat állítanak ki, majd visszaigénylik az áfát – tájékoztatott Czine Ágnes a büntetőkollégium vezetője.
Az ügyekből kiemelkedett az az 1,1 milliárd forintos károkozás, amelyben az elkövetőknek még arra is fordítottak gondot, hogy azt a látszatot keltsék, mintha az átutalásokat az OTP-n keresztül teljesítették volna (az elsőrendű vádlott kapott is 6 év börtönt és csaknem 700 millió forint bírságot). Az áfacsalások mellett igen kedvelt volt még a halasztott vámfizetés intézménye. Az egyik ügyben például a vádlottak több mint 3 milliárd forint kárt okoztak. Fiktív cégeket hoztak létre határon túli kőolaj megrendelése. A halasztott vámot nem fizették ki. Minél nagyobb mennyiséget vámkezeltek, annál több haszonra tettek szert. A cégek mögött valóságos apparátus működött a vámszervek kijátszására, majd a vállalkozás eltüntetésére.
A bíró utalt arra: a súlyos gazdasági bűncselekmények ára sokévi szabadságvesztés lehet. Az elítéltnek meg kell térítenie a többnyire az államnak okozott kárt. A Fővárosi Ítélőtáblára érkező évi több száz bűnper alig néhány százalékát teszik ki a gazdasági bűncselekmények. Legtöbbjük felderítése nehéz, és speciális ismereteket kíván, hiszen a büntető szabályok mellett más, így társasági jogi, adójogi rendelkezésekre is figyelemmel kell lenni. Esetenként viszonylag könnyebben átlátható, bizonyítható bűncselekmény lehet a számvitel rendjének megsértése vagy a gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása. Egy szövevényes adócsalás vagy egy csődbűntett feltárása, bizonyítása sokkal bonyolultabb.

A Btk.-ba legújabban bekerült tényállásokkal - például a munkáltatással összefüggő adócsalással kapcsolatban - még nincs bírósági tapasztalat. Alkalmazásához hosszabb időnek kell eltelni. A bíró úgy véli: elengedhetetlen a gazdaság büntetőjogi védelme, ám gyakorta hatásosabb, ha az üzleti élet szereplőit a gazdasághoz közelebb álló eszközökkel bírják rá a tisztességes piaci magatartásra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?