18 °C Budapest

Gazdagodj meg áfacsalásból! Milliárdokat keresnek a bűnözők

Pénzcentrum
2006. február 3. 09:30

Több százmilliós, nemritkán milliárdos nagyságrendű áfacsalások és vámügyek szerepelnek a Fővárosi Ítélőtábla napirendjén.

Több százmilliós, nemritkán milliárdos nagyságrendű áfacsalások és vámügyek szerepelnek a Fővárosi Ítélőtábla napirendjén – írja a Világgazdaság
Tipikus elkövetési mód, hogy a vádlottak fiktív cégeket alapítanak, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem végeznek, ám számlákat állítanak ki, majd visszaigénylik az áfát – tájékoztatott Czine Ágnes a büntetőkollégium vezetője.
Az ügyekből kiemelkedett az az 1,1 milliárd forintos károkozás, amelyben az elkövetőknek még arra is fordítottak gondot, hogy azt a látszatot keltsék, mintha az átutalásokat az OTP-n keresztül teljesítették volna (az elsőrendű vádlott kapott is 6 év börtönt és csaknem 700 millió forint bírságot). Az áfacsalások mellett igen kedvelt volt még a halasztott vámfizetés intézménye. Az egyik ügyben például a vádlottak több mint 3 milliárd forint kárt okoztak. Fiktív cégeket hoztak létre határon túli kőolaj megrendelése. A halasztott vámot nem fizették ki. Minél nagyobb mennyiséget vámkezeltek, annál több haszonra tettek szert. A cégek mögött valóságos apparátus működött a vámszervek kijátszására, majd a vállalkozás eltüntetésére.
A bíró utalt arra: a súlyos gazdasági bűncselekmények ára sokévi szabadságvesztés lehet. Az elítéltnek meg kell térítenie a többnyire az államnak okozott kárt. A Fővárosi Ítélőtáblára érkező évi több száz bűnper alig néhány százalékát teszik ki a gazdasági bűncselekmények. Legtöbbjük felderítése nehéz, és speciális ismereteket kíván, hiszen a büntető szabályok mellett más, így társasági jogi, adójogi rendelkezésekre is figyelemmel kell lenni. Esetenként viszonylag könnyebben átlátható, bizonyítható bűncselekmény lehet a számvitel rendjének megsértése vagy a gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása. Egy szövevényes adócsalás vagy egy csődbűntett feltárása, bizonyítása sokkal bonyolultabb.

A Btk.-ba legújabban bekerült tényállásokkal - például a munkáltatással összefüggő adócsalással kapcsolatban - még nincs bírósági tapasztalat. Alkalmazásához hosszabb időnek kell eltelni. A bíró úgy véli: elengedhetetlen a gazdaság büntetőjogi védelme, ám gyakorta hatásosabb, ha az üzleti élet szereplőit a gazdasághoz közelebb álló eszközökkel bírják rá a tisztességes piaci magatartásra.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem