Gyurcsány: nem terveznek ÁFA emelést, népszavazás lenne az euróról

Pénzcentrum
2006. március 17. 10:02

Már a kormányalakítás másnapján másfél tucat törvénytervezet benyújtását tervezi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy az intézkedések a kormányzati alrendszerek sokaságát érintik majd, és leérnek a regionális és megyei szervezetekig. Gyurcsány 12 minisztériumot szeretne és népszavazást az euróról. A közbeszerzéseknel a magyar vállalatok előnyben részesülnének.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem lesz ÁFA emelés

Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetési törvényben kitűzött államháztartási hiány célok tarthatók, a miniszter szerint az év eleji magas hiány ellenére sem szükségesek rendkívüli intézkedések. A miniszterelnök szerint nem készülnek olyan tervek, melyek pl. az ÁFA kulcsok növelését tartalmaznák.

Kétharmados törvények

A miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a kétharmados törvények széles köre módosuljon. A rendszerváltás után még valóban volt értelme a kétharmados limitnek, ugyanakkor ma ezek több területen komoly akadályát képezik az ország kormányozhatóságának.

Közterhek és szociális szolgáltatások

A közigazgatás átalakítása mellett Gyurcsány fontosnak tartja az egészségügybe a magántőke bevonását. Prioritás a foglalkoztatás bővítése, a kutatás-fejlesztési tevékenység ösztönzése. Gyurcsány szerint ma Magyarországon nem kifejezetten magasak a közterhek nemzetközi összehasonlításban, nem is itt kell versenyeznünk. A szociális szolgáltatások jelenlegi köre mellett kisebb teherrel a rendszert működtetni nem lehet.

Népszavazás az euróról

Gyurcsány nem adott egyértelmű választ, hogy az MSZP mikor tervezi bevezetni az eurót. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy 2008-ra a bevezetés feltételeit kívánják megteremteni, ezután népszvazást írnának ki, hogy a lakosság véleménye alapján döntsenek.

Közbeszerzés

Az MSZP módosítani kívánja a közbeszerzési törvényt is, hogy az eljárások lefolytatásánál előnyben részesülhessenek a hazai vállalkozások. Kötelezően nyilvánosak lesznek a nagy összegű állami kifizetések. Lesz egy olyan garanciakeret is, amely a faktoráló cégeknek nyújtott készfizető kezességgel könnyíti meg, hogy a KKV-k minél hamarabb kintlevőségeikhez jussanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?