Egy skóciai férfi különleges örökséget kapott elhunyt édesanyjától: egy nyertes lottószelvényt.
Így történik a meggybor készítése házilag: meggybor recept, mutatjuk, mennyi ideig forr a meggybor, és mi az édes meggybor készítés titka, milyen házi praktikákat alkalmazzunk.
A nyáron érő finom, savanykás meggynek számtalan felhasználási útja lehet: szüretelés után elfogyaszthatjuk a gyümölcsöket frissen, de készülhet belőlük meggylekvár vagy édes meggybefőtt is, amelyek egész évben ellátnak minket ezzel az édes-savanyú finomsággal. Cikkünkben a meggy feldolgozásának egy új útját ismertetjük olvasóinkkal, ez pedig nem más, mint a házi meggybor készítése. Eláruljuk, mennyi meggyből készül a meggybor és mennyi cukrot kell az alaphoz adni a meggybor készítés során, illetve megtudhatod azt is, mennyi ideig forr a meggybor, mielőtt fogyasztásra kész ital lesz belőle!
A meggybor készítése házilag
A desszertborok királynője, a meggybor készítése egy megosztó téma, hiszen mint annyi minden másnál, a meggybor recept esetében is ahány ház, annyi szokás érvényes. Mikor szedjük le a meggyet, amikor éppen beérett, vagy amikor már jó puha, cukros? Alapesetben dolgozzunk simán a meggy-cukor-víz (egyesek állítják, hogy cukor és víz se kell bele) kombinációval, vagy szükségünk van speciális hozzávalókra is? Meddig forr a meggybor, hogyan erjesszük elő hozzá a meggyeket? Milyen arányokat érdemes betartani, hogyan történik a meggybor lefejtése szakszerűen, hogy megszabaduljunk a borseprőtől? Nézzük a meggybor készítés általános érvényű szabályait, instrukcióit!
A meggybor hozzávalói
- 5 kg friss meggy
- 5 liter víz
- 2,5 kg kristálycukor vagy fruktóz
A házi meggybor készítés lépései
1. A meggy előkészítése
A beszerzett friss meggyet először öntsük egy dézsába és mossuk át alaposan. A romlott darabokat, szárakat, leveleket távolítsuk el a gyümölcsök közül. A meggyekről öntsük le a mosóvizet, majd egy tiszta edényben törjük össze kézzel a gyümölcshúst. Megoszlanak a vélemények arról, hogy teljesen ki kell-e magozni a meggyeket, elég-e eltávolítani a magok egy részét, vagy hogy meg kell-e törni néhány meggymagot a folytatás előtt (utóbbit számos esetben nem tanácsolják, mert a magokban található cianid mérgezést okozhat). Mi azt javasoljuk, a magok többségét távolítsuk el, azonban nem kell minden egyes darabtól megszabadulni.
2. A meggy előerjesztése
A meggybor készítés során fontos, hogy előerjesszük a meggyeket – ehhez hagyjuk a gyümölcsöt szobahőmérsékleten erjedni néhány napig (például a garázsban, kamrában). Hogy meddig tart a meggy előerjesztése, vagyis a meggycefre készítése, szintén megosztó kérdés: 2-3 napig mindenképp állni kell hagyni, mások azonban a 8-10 napos előerjesztésre esküsznek, egyből cukros vizes felöntéssel (ennél a verziónál a megadott cukor és víz kétharmadát használjuk fel). A meggybor készítés legfontosabb szabályai azonban minden esetre igazak: az erjedő meggyet minden nap többször meg kell keverni, hogy a gyümölcsök ne tudjanak megpenészedni. A meggybor előerjedés során erős cefreszagot tapasztalhatunk, a cukros verziónál habzás is megfigyelhető.
3. A meggy leszűrése és cukrozása
Ha cukor nélkül erjesztettük a meggyet, miután megéreztük az alkoholos cefreszagot, szűrjük át a cefrét – ehhez célszerű szűrőkendőt használni, ami nem csak a meggymagokat, hanem az apró gyümölcshús-cafatokat is felfogja. Ha jól kifacsartuk a meggylevet, adjuk hozzá a vizet és a cukrot és keverjük addig, míg a cukor teljesen fel nem oldódik benne (ezt az állapotot nevezzük mustnak).
A másik meggybor recept verzióval, a cukros előerjesztéssel egy kicsit másként kell bánnunk: ha a heves, habos erjedés abbamaradni látszik, szűrjük le a meggyet, mossuk át a fennmaradó vízmennyiséggel és szűrjük azt is a léhez, emellett adjuk hozzá a fennmaradó cukormennyiséget is. A meggybor készítése során bármelyik utat választottuk, gyakorlatilag ugyanott tartunk: készen van az erjedt, cukros meggylevünk, ami a meggybor alapja.
4. A meggybor erjesztése demizsonban
A kapott mustot öntsük demizsonba/demizsonokba (ezt a speciális üveget több méretben is beszerezhetjük) és dugaszoljuk be kotyogóval (ez egy olyan dugasz, ami a meggybor erjedése során keletkezett szén-dioxidot kiereszti, hogy ne repedjen szét az edény, de kívülről az oxigént nem engedi be). Az erjedés során a cukorból alkohol lesz, a szén-dioxid gáz pedig távozik – ezt az eseményt nevezzük úgy, hogy „forr a meggybor”. A meggybor erjesztése körülbelül egy hónapig tart, addig, míg gáz távozik a kotyogós szelepen keresztül. Ha a meggybor már nem forr, a folyamat lecsendesült, a meggybor készen áll a lefejtésre.
Meddig forr a meggybor?
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Azt, hogy mikor lesz a mustból bor, nehéz elsőre megmondani, hiszen befolyásolhatja azt a hőmérséklettől a gyümölcs cukortartalmáig bármi. A meggybor forrási ideje minimum 10 nap, de ha egy hónapig bugyborékol a szén-dioxid, akkor sem kell aggódni, minden rendben van – csak várjuk ki a végét nyugodtan!
Lehet a meggybort tovább édesíteni?
Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor jó a meggybor: ha inkább száraz, vagy ha olyan érdes, hogy szinte összeragad tőle a szánk. Ha az utóbbi verziót preferáljuk, adjunk hozzá még több cukrot és hagyjuk tovább erjedni azzal együtt, a demizsonban (szívjunk le egy kis meggybort, keverjük el benne a cukrot, majd töltsük vissza az üvegbe). Ekkor a meggybor erjedése folytatódik (további 1-2 nap) és újra gáz képződik az üvegben – ne feledkezzünk meg a szakszerű lezárásról kotyogós dugóval!
5. A meggybor átfejtése
Ha a meggybor készítése lezajlott, vagyis már nem pezseg, forr tovább a meggybor, hamarosan szemmel láthatóan elkülönül a bortól a borseprő, ami nem más, mint a demizson alján található üledék (vannak borászok, akik borként is használnak az ülepítéshez). Hogy ezt a zavaros anyagot ne palackozzuk, a meggybor átfejtése szükséges. A folyamattal sokan találkozhattunk már: elég hozzá egy klasszikus gumicső.
Állítsuk a meggybor demizsonját egy asztalra vagy székre, a tiszta demizsont pedig helyezzük a földre. Dugjuk a gumicsövet a borba, szívjuk meg, hogy meginduljon a csőben a folyás, végül vezessük a bort az új demizsonba. Vigyázat: ne dugjuk a csövet az üveg aljára, mert az a célunk, hogy a meggybor átfejtése megtörténjen, a seprő viszont a régi üvegben maradjon. A meggybor már most készenáll a fogyasztásra, azonban az igazi profik kétszer is lefejtik a meggybort (1-2 héttel később), hogy a meggybor igazán szép, kristálytiszta legyen.
6. A meggybor palackozása
A meggybor lefejtése (egyszer vagy kétszer is történhet) után palackozzuk a borunkat: válasszunk bármilyen csírátlanított, jól záródó üveget (használt borosüveget, csatos üveget stb.) és már mehetnek is a kamrába, ahol bármilyen más alkoholos italhoz hasonlóan hónapokig, évekig eláll – már ha nem fogyasztjuk el azon nyomban.
7. Fogyasszuk egészséggel!
A meggybor tipikus nyári/nyárvégi finomság, ami tökéletes frissítő egy fülledt kertipartin, vagy langyos nyári estéken. Kínáljuk hidegre lehűtve, áttetsző poharakban, hogy a zamatos íz élvezete mellett a mély színeket is megcsodálhassuk!
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Egy jó szörp titka: így lett a házi receptből sikeres vállalkozás
A semmiből indulva vált országosan ismert prémium márkává a Mayer szörp.
-
Neked 1%, nekik egy újabb lépés a kórházi magány ellen (x)
Az Amigos a gyerekekért önkéntesei, 10 éve viszik a játékos nyelvtanulást a kórházakba. Segítsd őket, hogy jövőre is ott lehessenek a kórházi ágyak mellett.
-
Kiváló minőségű tejtermékek minden napra (x)
A Sole-Mizo Zrt. hat Mizo márkaterméke szerezte már meg a KMÉ-védjegyet, amely a kiemelkedő minőség garanciája a fogyasztók számára.
Portfolio Gen Z Fest 2025


