Szalagos farsangi fánk: klasszikus szalagos fánk recept, hogyan lesz szalagos a fánk?

2021. január 14. 16:00

Szalagos farsangi fánk, szalagos fánk recept (szalagos fank): mutatjuk, hogyan lesz szalagos a fánk, miért nem lett szalagos a fánk? Miért nem szalagos a fánk, ha jól csináltuk?

A farsangi szalagos fánk egy olyan tipikus magyar édesség, amit minden télen „kötelező” elfogyasztanunk, híven a hagyományokhoz, éppen ezért megosztjuk olvasóinkkal, hogyan történik a klasszikus szalagos fánk recept elkészítése. Cikkünkben eláruljuk, hogyan állítsuk össze a szalagos fank tésztáját, meddig kel a szalagos fánk tészta és milyen hosszú ideig sül a szalagos farsangi fánk. Érdekes kérdés, hogy hogyan lesz szalagos a fánk, illetve sokszor miért nem szalagos a fánk annak ellenére, hogy a recept szerint készítettük.

A szalagos farsangi fánk készítés hagyománya

A szalagos fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a szalagos fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a szalagos fánk recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt – a királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint a szalagos fánk annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és a szalagos fánk azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.

Hogyan köthető a szalagos fánk a farsanghoz? A farsang a keresztény böjti időszak elé esik, ezért ezen az ünnepen a magyarok hagyományosan megengedhetik maguknak a falánkságot. A fánk ebben az időszakban a gazdagságot, gyarapodást szimbolizálja: minél többet eszünk belőle, annál könnyebb lesz a böjtöt kibírni. A szalagos fánk készítése és fogyasztása mindemellett számos népi hiedelemhez köthető, például régen a lányok párválasztáskor fánkot adtak a kiszemelt legényeknek.

Mitől lesz szalagos a fánk?

A szalagos fánk a nevét a fánk oldalán húzódó világosabb sávról, „szalagról” kapta, amit akkor kap az édesség, amikor az olajban sütjük. A szalagos fánk sütése nagyon egyszerű folyamat: beletesszük a fánkokat az előre felforrósított olajba; először az egyik oldalát sütjük ki, majd egyszerűen átfordítjuk és aranybarnára sütjük a másikat is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szalagos fánk hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt
  • 30 g élesztő (friss)
  • 50 g margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek porcukor
  • 3 dl tej
  • 1 kk sütőrum
  • 1 csipet só
  • a sütéshez 1 l napraforgóolaj

A szalagos fánk recept elkészítése

  1. Futtassuk fel az élesztőt a meglangyosított tejben kb. 15 perc alatt.
  2. Keverjük össze az átszitált lisztet a porcukorral, majd készítsünk a kupac közepébe egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe öntsük a tojássárgákat és a tejben felfuttatott élesztőt a kevés rummal és sóval.
  3. Gyúrjuk össze a szalagos fánk tésztáját: ez egy viszonylag lágy tészta lesz – ezután gyúrjuk el benne az előre megolvasztott margarint is. Dolgozzuk addig, míg homogén (nem ragacsos) masszát nem kapunk, nyugodtan használhatunk hozzá dagasztógépet is.
  4. Tegyük félre a szalagos farsangi fánk tésztáját kelni konyharuhával letakarva, langyos helyen (kb. 1 óra). A szalagos fánk tésztája akkor lesz jó, ha duplájára kelt.
  5. A megkelt tésztát deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki fánkszaggatóval vagy más eszközzel. A kiszaggatott fánkocskák közepébe nyomjunk ujjunkkal 1-1 lyukat (ne szakítsuk át), majd pihentessük még egy rövid ideig.
  6. Forrósítsuk fel fazékban a napraforgóolajat, majd közepes lángon kezdjük el sütni a fánkot: az a fele kerüljön lefelé az olajba, ami a pihentetésnél a teteje volt (lyukas fele). Süssük a lyukas oldalát fedővel lefedve, míg aranybarna nem lesz, majd vegyük le a fedőt és fordítsuk meg őket, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Vigyázat: ekkor már nem kell újra lefedni a fazekat!
  7. A kész szalagos fánkokat csepegtessük le szalvétán, majd tálaljuk melegen, porcukorral, lekvárral és más tetszőleges édes ízekkel kiegészítve.

Miért nem lett szalagos a fánk? Elrontottam?

Alkalmanként a legjobb szakáccsal is előfordul, hogy nem lesz „szalagos” a szalagos fánk. Ez akkor történhet meg, ha a szalagos fánk másik oldalának sütése során is rajta hagyjuk a fedőt, vagy a szalagos fánk tésztáját túlságosan vékonyra nyújtottuk a sütés előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. szeptember 23. kedd
Tekla
39. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 22. 20:31