Az állatok sem maradtak karácsonyi ajándék nélkül: különleges ünnepi lakomát tartottak a debreceni állatkertben. Idén a parányi gibbonbébi vitte idén a show-t!
A karácsonyi időszak elmaradhatatlan része a sütés-főzés, a rengeteg finom sütemény és a hatalmas lakomák... Bár valószínűleg az idén kevesebbet fogunk találkozni, ezek a szokások mégis megmaradnak. Testi és lelki egészségünk érdekében azonban célszerű a maratoni evés, nassolás helyett pár apró szabályt beiktatni, hogy kiegyensúlyozottan kezdődhessen az új év. Az Upfield szakértői most abban segítenek, hogy az ünnepi időszakban is tudatosan táplálkozzunk.
Szánjunk rá időt!
Bár egyszerű tanácsnak hangzik, de az ünnepek alatt is fontos, hogy ne habzsoljunk, hanem szánjunk időt az étkezésre. Ha a főétkezések között, például játék vagy filmnézés közben hajlamosak vagyunk csipegetni, észrevétlenül is túlehetjük magunkat.
Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha próbáljuk a napi 5, maximum 6 étkezést tartani, a köztes időszakban pedig nem nassolunk, nem járunk rá a süteményes tálra és a tűzhelyen hagyott fazekak tartalmára. Evés közben pedig ne kapkodjunk, ne figyeljünk más tevékenységre, azaz rakjuk el a telefonunkat, kapcsoljuk ki a tévét, és koncentráljunk csak az ízek élményére.
Nem kell mindent egyből
Az ínycsiklandó ünnepi fogások láttán könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy mindenből minél többet akarunk - hiszen karácsony csak egy évben egyszer van - így végül az átlagos napi kalóriabevitelünk többszörösét fogyasztjuk el.
Ahelyett, hogy tele pakolnánk több alkalommal is minden létező jóval a tányérunkat, inkább próbáljunk kisebb adagokat fogyasztani. Nem muszáj mindent 3 nap alatt megenni – a megmaradt falatokat később, akár pástétomként is felhasználhatjuk vagy lefagyasztva pár héttel később is tökéletes ebédopciók lehetnek.
Mi kerül a tálra?
A kiegyensúlyozott táplálkozásban segíthet az úgynevezett „tányér módszer” – ennek segítségével a képzeletbeli tányérunk felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, a másik felét pedig főként gabonaféléknek és kisebb arányban fehérjeforrásoknak. Ha elképzeltük ezt a tálat, könnyen el tudjuk helyezni a karácsonyi fogásokat úgy, hogy ne billenjen túl a mérleg.
Ezt elősegítve törekedjünk arra, hogy minél több zöldség kerüljön az ünnepi asztalra az ízletes karácsonyi sültek mellé: ilyenek lehetnek a téli szezonban kifejezetten népszerű gyökérzöldségek, mint a zeller vagy a cékla, de akár készíthetünk rozmaringos krumplit is.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Növényi kompenzáció
Az arányok mellett az sem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A telített zsírsavak koleszterinszint-növelő hatása miatt érdemes kevesebb állati eredetű zsiradékot tartalmaznia a menünek: ezt a soványabb húsok, zsírszegény túró és tejföl, illetve margarinokat használatával érhetjük el.
Próbáljunk tudatosan egyensúlyozni a zsiradéktípusok között: a hús töltelékéhez (például kijevi fűszereshez) vagy köret készítéséhez használjunk margarint, így kompenzálhatjuk a bevitt telített zsírsavak mennyiségét.
Sütemények esetében teljes mértékben kiváltható a vaj 70 százaléknál magasabb zsírtartalmú margarinnal.
Hús nélkül is van karácsony
A vegán és más speciális étrendűeknek mindig kihívás a karácsony, hiszen a hagyományos ünnepi fogásokban jellemzően nagy mennyiségben megtalálhatóak a hús- és tejtermékek. Ettől függetlenül nem kell elfelejteni az ízletes ételeket és főtt krumplival beérni: a töltött káposztát például akár elkészíthetjük gabonafélékkel, gyökérzöldségekkel vagy gombákkal is, így nem kell kihagyni a fogások közül. Sütemények és zsiradékok használatakor pedig válasszunk vegán étrendbe is beilleszthető margarinokat.
Bodrogi Gyula titkos kedvence: így készül a tökéletes tiszacsegei karácsonyi halászlé – íme a titka!
Nem lehet véletlen, hogy Bodrogi Gyula rajong a tiszacsegei halászléért: ez az étel évtizedek óta az egyik legnagyobb magyar gasztroklasszikus. Most megmutatjuk, mi a titka...
-
Húsz évre bebiztosították magukat: így juthat fix áron zöldáramhoz ez az ipari óriásvállalat
Tóth Zoltánt, az E.ON EIS (Energy Infrastructure Solutions) megoldásértékesítési osztályvezetőjét kérdeztük.
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








