Karácsony közeledtével sokan keresnek megbízható pezsgőt az ünnepi asztalra: de vajon melyik nagy márka nyújt valódi élményt?
Íme a 3 legfinomabb sós sütemény karácsonyra: egyféle tészta kell csak hozzá, kész főnyeremény
A lényeg ugyanaz most is, mint régen: a vajastészta minél hidegebb marad sütés előtt, annál jobb. Mutatjuk a receptet, amiből kis variálással három különböző, ínycsiklandozó karácsonyi sós süteményt lehet készíteni egyszerre.
A karácsonyi készülődés néhány pontját ajánlatos leegyszerűsíteni (hiszen rengeteg van belőlük), ha ezt megtehetjük. A bejgli, halászlé, töltött káposzta, mákos guba, édes teasütemények éppen elég feladat nekünk, de ha egy téli estén leülünk a családdal, jól esik az aprósütemény mellé még egy kis sós is. A Gasztromesék legutóbbi részében egy egészségesebb verziót ajánlott erre Szarka Zsófi és Wurmbrandt András szerzőpárosa - mint látszik, pofonegyszerű, előre elkészíthető kis mennyiségben is, és bármeddig tárolható.
A titok mindig az írós-vajas tészta, ami az eltarthatóságot jelenti.
Manapság teavajnak hívjuk az „igazi vajat”, hideg vízzel készítjük, és késes robotgépben állítjuk össze. A lényeg azonban ugyanaz most is, mint régen: a vajastészta minél hidegebb marad sütés előtt, annál jobb. Íme a meglepően ízes, de nem zavaróan fűszeres ropogtatnivaló receptje, amiben érezhető a finom, igazi vaj!
3 tepsi sós sütemény
Hozzávalók
- 500 g liszt (fehér búzaliszt-süteményliszt, vagy fehér tönkölyliszt)
- 200 g vaj (82%)
- 150 g margarin
- fél dl jéghideg víz
- 250 g túró (rögös)
- 150 g reszelt sajt (eidam, gouda, cheddar, ementaler)
- 1.5 kk só
- fél kk őrölt bors
- 2 db tojás
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- fél kk kurkuma (elhagyható)
Eszközök
- késes robotgép
Elkészítés
A legfontosabb szabály: minden alapanyagot tartsunk hűtőben előtte való éjszaka! Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, borssal és a kurkumával. A kurkuma csupán egy trükk, amitől gyönyörű sárga színt kap a sütemény, ízében viszont nem változtat. A késes robotgépbe helyezzük a lisztet, belekockázzuk a hideg vajat, margarint, és vajasmorzsává mixeljük. Visszaöntjük a nagy tálba, kis mélyedést vájunk a közepére, abba öntjük a már felvert tojás, a hideg vizet, a túrót és a reszelt sajtot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem fér bele a liszt mennyisége a robotgépbe, akkor felezzük meg a lisztet és a vajat is, majd két részletben daráljuk össze. A tésztát egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Ha nem tudjuk másnap felhasználni, egy hétig is állhat felhasználásig a hűtőben.
Variáció 1
Hosszúkás rudat vágunk (kb. 20 cm), aminek a tetejét lekenjük tojással, majd lenmagot és datolyát aprítotunk, így tesszük a sütőbe. 190 fokon 25 percig sütjük.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Variáció 2
Kinyújtjuk, összehajtogatjuk, vastagabbra nyújtjuk újra, becsíkozzuk a tetejét egy késsel, apró pogácsaként kiszúrjuk, letojásozzuk és 190 fokon 25 percig sütjük.
Variáció 3
Kinyújtjuk a tésztát, kb. 20 cm-s szalagokat vágunk belőle és perecre hajtogatjuk. A két végét egyszerre, keresztben ráhajtjuk a csík középső részére. Lekenjük tojással, és mákkal vagy sajttal szórjuk. 190 fokon 25 percig sütjük.
Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!
A Gasztromesék következő részében, szintén a karácsonyi készülődés jegyében, a tökéletes mákosguba nyomába eredünk. A mákos guba igazi klasszikus, a magyar konyhában méltán népszerű fogás, ami vendégváróként vagy desszertként is tökéletes. Most egy olyan receptváltozatot ismerhettek meg, ami alapján még dédanyáink készíthették ezt a finomságot.
Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András ezúttal a dédi tökéletes mákosgubáját mutatja be. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








