34 °C Budapest
Financial growth concept with golden Bitcoins ladder on forex chart background. Photo (new virtual money). Businessman holding bitcoin on the table.

Érik a globális minimumadó bevezetése: mutatjuk, kiknek és mennyit kell majd extrán fizetnie

2024. május 24. 17:14

Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok, India és Kína fenntartásai miatt késik a multinacionális vállalatokra vonatkozó globális minimumadó bevezetéséről szóló megállapodás, amely elsősorban az amerikai digitális óriáscégeket célozná - számolt be a Reuters.

A globális minimumadó bevezetéséről szóló tárgyalások késnek, ahogy Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszter bejelentette. A G7-ek pénzügyi csúcstalálkozójának előestéjén Giorgetti, aki az idei találkozó elnöke Olaszország soros G7-elnöksége alatt, kifejtette, hogy az Egyesült Államok, India és Kína is aggályokat fogalmazott meg a megállapodás feltételeivel kapcsolatban.

A tervezett adó elsősorban az amerikai digitális óriáscégeket célozná, amelyek mintegy 200 milliárd dolláros nyereségét szeretnék újraelosztani azon országok között, ahol ezek a vállalatok tevékenykednek. Azonban Giorgetti szerint nem valósul meg az egyezmény ratifikálása minden érintett ország részéről a következő hónapban esedékes többoldalú aláírási egyezményen - számolt be a Reuters.

Olaszország korábban jelezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa a tárgyalásokat és elkerülje a tervek kudarcát. Az adózási rendszer első pillérének célja volt feloldani azt a vitát is, amely során az Egyesült Államok megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba olyan európai államokkal szemben, mint Olaszország, amelyek saját digitális adót vezettek be.

Az amerikai hatóságok fenyegetése szerint 25%-os vámot vetnének ki több mint 2 milliárd dollár értékű importra Európából. Olaszország célja egy olyan megállapodás elérése Washingtonnal, amely leállítaná ezeket a vámokat és lehetővé tenné saját digitális adójának fenntartását. Róma továbbra is uniós szintű közös fellépést biztosít ebben a kérdésben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2019-ben Olaszország 3%-os adót vetett ki bizonyos internetes tranzakciókból származó bevételre azon cégekre vonatkozóan, amelyek legalább 750 millió eurós globális forgalmat és legalább 5,5 millió eurót Olaszországban generálnak. Ebből az intézkedésből 2022-ben körülbelül 390 millió eurós bevétel származott.

Míg az első pillér végrehajtása akadozik, a nemzetközi közösség tovább halad a globális minimumadóról szóló második pillér implementálásával. Ez garantálni hivatott, hogy a 750 millió eurónál nagyobb bevétellel rendelkező vállalatok legalább 15%-os globális minimumadót fizessenek, lehetőséget adva a kormányoknak arra, hogy pótlékot számítsanak fel az alacsonyabb adókulcsú országokból származó jövedelmekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 10:25
Hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Demokratikus Koalíció a Magyar Turisztikai...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm