21 °C Budapest
Young rich, well-dressed couple traveling in a private jet, drinking some wine and making a toast.

Fizessenek a gazdagok! Globális minimumadó jöhet: 2%-os jövedelemadót vezetnének be

2024. március 3. 10:05

A G20-államok pénzügyminiszterei egy globális adó bevezetését fontolgatják, amelynek célja a társadalmi igazságosság növelése és az államkasszák feltöltése lenne. Első lépésként közel háromezer dollármilliárdost céloznának be, ami jelentős változást hozna az adóelkerülés gyakorlatában.

A "Fizessenek a gazdagok!" követelés most már a G20-államok szintjére is eljutott, ahol a pénzügyminiszterek egy olyan globális adó bevezetését fontolgatják, amely nem csak a társadalmi igazságosságot erősítené, hanem az államkasszák hiányának pótlására is szolgálna.

Az első lépésben közel háromezer dollármilliárdost céloznának meg ezzel az intézkedéssel, ami jelentős változást hozna, tekintettel arra, hogy ez a csoport eddig gyakran kerülte el az adófizetést. Donald Trump, dollármilliárdos és az Egyesült Államok korábbi elnöke például büszkén hangoztatta választási kampányai során, hogy "16 éve nem fizetek adót". 2016-ban történt megválasztása után az adócsökkentés volt az első intézkedése, amelyből főként a szupergazdagok profitáltak.

A Sao Pauloban tartott találkozójukon a G20 pénzügyminiszterei ezen trend megfordítását tűzték ki célul. A baloldali irányultságú brazil kormány élénken támogatja ezt a kezdeményezést. Fernando Haddad pénzügyminiszter, mint a házigazdák képviselője, sürgette egy olyan globális adórendszer bevezetését, amely megakadályozná a szupergazdagok adóelkerülését. Bruno LeMaire francia pénzügyminiszter is csatlakozott hozzá.

Jelenleg a szupergazdagok relatíve kisebb adót fizetnek mint az átlagemberek. El szeretnénk kerülni az adóoptimalizálásnak ezt a módját

- nyilatkozta Bruno LeMaire a Reuters hírügynökség tudósítójának, amit a hvg.hu szemlézett.

LeMaire azt reméli, hogy az Európai Unió vezető szerepet vállalhatna ebben az ügyben. A Párizsban működő EU Tax Observatory kutatóintézet igazgatója is meghívást kapott a G20-ak találkozójára, ahol vázolt egy tavaly közzétett javaslatot, amely szerint 2%-os globális jövedelemadót kellene bevezetni erre a rétegre. A kutatóintézet szerint ez legalább 250 milliárd dollár bevételt generálna. Az első lépésben világszerte csaknem 3000 dollármilliárdost érintene ez az intézkedés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EU Tax Observatory igazgatója elmondta: "13 ezer milliárd dollár értékben vannak jelenleg dollármilliárdosok". Hozzátette: "egyelőre még csak beszélgetünk arról, hogy miképp lehetne megadóztatni őket". Gabriel Zucman kiemelte, hogy bár a globális társasági adó ötlete már évtizedek óta létezik, Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter támogatása nélkül nehezen valósulhatott volna meg.

Nyilvánvalóan évekre lenne szükség ahhoz, hogy létrejöhessen egy globális adórendszer.

- fogalmazott Zucman, és hozzátette, hogy jelenleg a szupergazdagok által fizetett jövedelemadó arány 0-0.5% között mozog; céljuk ennek 2%-ra emelése

A G20 fórumot ideális helyszínnek tartják ennek megvitatására, mivel az Oxfam kimutatása szerint a szupergazdagok négyötöde ezekben az országokban él. Az Oxfam adóügyekkel foglalkozó vezetője szerint "történelmi eseményről van szó", ami kezdete lehet egy globális áttörésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem