27 °C Budapest
Megszólalt Jaksity György: így puskázta el a kormány a 2010-es évek EU-s pénzesőjét

Megszólalt Jaksity György: így puskázta el a kormány a 2010-es évek EU-s pénzesőjét

2024. április 22. 11:14

Jaksity György a Dellában beszélt a magyar gazdaság és politika aktuális helyzetéről, valamint az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikájának három korszakáról. Szóba került többek között még, hogy egy hatékony rendszer ösztönözheti az embereket az egészséges életmódra és a megelőző vizsgálatok rendszeres elvégzésére, de az elmúlt 14 évben érkező EU-s támogatások hibás felhasználására is kitértek. Jaksity hangsúlyozza a lassú, fokozatos változások fontosságát, valamint azt, hogy a politikai vezetésnek stabilnak és magabiztosnak kell látszania. 

Az elmúlt években súlyos gazdasági és politikai kihívásokkal szembesült az ország, amelyeknek a kezelése nehezen ment, és ez további nyomást helyezett az Orbán-kormányra. Bár a gazdasági válság utóhatásai még mindig érezhetőek, és politikai botrányok is felbukkantak, mégsem történtek extrém változtatások. Jaksity hangsúlyozta, hogy a problémák mélyebb elemzése segíthet megérteni a helyzetet.

A beszélgetés során Jaksity György felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években Magyarországnak lehetősége lett volna kihasználni az európai uniós pénzeket  és értelmesebb beruházásokat végezni. Emellett olyan hosszú távú döntéseket is lehetett volna meghozni, mint az oktatás és az egészségügy infrastruktúrájának fejlesztése.

A pénz nagy része, amit mi valaha az Európai Unióból kaptunk, az a 2010-es években jött be. [...] tehát az európai uniós létünk szempontjából a 2010-es évek volt, ahol igazán ki élvezhettük ki használhattuk volna az ebből származó előnyöket, és építkezhetünk volna azokra az évtizedekre előre nézve, amikor már nem fogunk kapni ilyen forrásokat, és nem lesz egy ilyen nagy ugrás a gazdasági helyzetünkben az uniós tagság miatt

- magyarázta Jaksity. Majd kifejtette, hogy ezek a döntések hosszú távon hoznák meg a legnagyobb hasznot, ugyanakkor nem mindig nyújtanak rövid távú előnyöket. Az oktatás és az egészségügy területén történő változások lassúak és időigényesek, mivel egy generációnak fel kell nőnie az új rendszerben, mielőtt azokat a munkaerőpiacon tudnák hasznosítani. Az oktatás terén pozitív példákat említ, míg az egészségügy terén gyorsabb előrelépések is elérhetők rövid távon, ugyanakkor hosszú távon a rendszer átalakítása időigényes és sok morális kérdést vet fel. Jaksity arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a társadalmi egyenlőtlenségek természetes folyamatok lehetnek, a politikának és a társadalomnak ki kell lépnie annak érdekében, hogy ezek ne okozzanak súlyos feszültségeket és széthúzást.

Fontos, hogy a politika a szegénység elleni küzdelemre összpontosítson, mivel ez az egyik legnagyobb probléma, és a társadalmi egyenlőtlenségek elsősorban ennek a következményei.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az interjúban továbbá Jaksity György arra utal, hogy a felelősségteljesebb vezetés segíthetne az alacsonyabb egészségügyi költségek elérésében. Elgondolkoztatja, hogy egy rendszer lehetne-e hatékony az egészségügyi és társadalombiztosítás keretei között, amely ösztönözné az embereket az egészséges életmódra és a megelőző vizsgálatok rendszeres elvégzésére. Bár ez egy nehezen megoldható probléma, finom jelzéseket lehetne küldeni a lakosságnak arról, hogy az egészségesebb életmód milyen előnyöket hordozhat magában. Jaksity úgy véli, hogy a változások hosszú távon valósulnak meg, és csak lassú, fokozatos intézkedésekkel lehet eljutni a kívánt eredményekig.

Beszél arról is, hogy a politikai vezetésnek stabilnak és magabiztosnak kell látszania, hogy bizalmat és stabilitást közvetítsen az emberek felé. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kommunikációnak és a valós tevékenységeknek összhangban kell lenniük, és nem szabad elfedniük a gazdasági és társadalmi kihívásokat. A gazdasági bizonytalanság és az infláció komoly hatással van az emberek mindennapi életére és megtakarításaira, ami további társadalmi feszültségeket generálhat. Jaksity véleménye szerint a politikai vezetésnek reagálnia kell ezekre a kihívásokra, és olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek segítik az embereket a nehézségek átvészelésében és a stabilitás visszaállításában.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 28. 12:16
A CSOK Pluszt csak akkor lehet igénybe venni, ha gyermeket vállalunk, ám a maximális összeg meghatár...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
MEDIA1  |  2024. május 27. 20:42
A Neokohn a törlés előtt mintegy 30 ezer követővel rendelkezett.
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm